Zdravé a chutné. Tyto recepty vás vrátí do bezstarostného léta!

Léto se s námi pomalu loučí. Většina z nás už má za sebou dovolenou a také mnohdy problematický návrat do práce. Ani návrat dětí do školních lavic nebývá jednoduchý. Často proto máme v září plnou hlavu starostí.

Léto se nám jeví jako nenávratně ztracené. Oživit vzpomínky na chvíle odpočinku a pohody můžou i kulinářské dobroty, které k létu neodmyslitelně patří. Tyto dobroty přitom nemusejí být těžké a kalorické, obdobně jako léto samotné mohou být lehké, svěží a přitom bohaté svou chutí. Přesvědčte se sami! Od toho jsou tu naše letní recepty!

Vyzkoušejte některý z našich letních receptů, jistě vám jako vzpomínka na horké léto přijde k chuti kdykoliv během roku…

Vynikající studená polévka – předkrm i vydatná svačinka

Zatímco horké hutné polévky patří spíše k sychravému podzimu či mrazivé zimě, osvěžující studené polévky se vážou k letním dnům zalitým sluncem. Nezatěžují organismus prázdnými kaloriemi, přitom přinášejí energii pro jakékoliv aktivity. Jsou plné zeleniny, příp. ovoce, které tělu dodají tolik potřebné vitamíny a minerály. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání organismus proti působení volných radikálů. Ty vznikají v důsledku nadměrného slunečního záření, ale také stresu, který v září zažívá nejeden z nás.

Studená polévka přijde vhod jako skvělé zpestření každého všedního dne. Co byste řekli na takovou lehkou cuketovou polévku? Je velmi chutná a recept je jednoduchý. Tady je:

 

RECEPT: cuketová polévka

Ingredience

cuketa, cca 2 rajčata, 2 brambory, 2 mrkve, olivový olej, zeleninový bujón, drcený kmín, sůl, pepř, zelená petrželka a kysaná smetana na dozdobení

Příprava

Oloupanou cibuli najemno nasekáme a osmahneme ji na oleji. Necháme ji zezlátnout, abychom k ní přidaly na kostky nakrájenou cuketu, rajčata a drobnější kostečky brambor, spolu s očištěnou, najemno nastrouhanou mrkví. Směs okořeníme pepřem a drceným kmínem, posolíme a za občasného míchání ponecháme chvíli na oleji. Poté vše zalijeme zeleninovým bujónem nebo vodou a povaříme do měkka.

Nakonec polévku můžeme dochutit kysanou smetanou, posypeme ji nasekanou zelenou petrželkou, příp. pažitkou, koriandrem, libečkem či jinými bylinkami. Lze ji podávat za studena, ale chutná i horká.

Vyzkoušet můžete i další recepty, které jsme pro vás připravili v našem dalším článku:

Letní dobroty, letní recepty

  • Chladivá okurková polévka posypaná vlašskými ořechy
  • Avokádová polévka s okurkou a jablky
  • Kiwi polévka s vínem a hřebíčkem
  • Exotická polévka s mangem a kokosem
  • Sladká meruňková polévka provoněná muškátovým oříškem
  • Andaluské gazpacho

Nebo máte chuť na dýňovou polévku?

Recept na vás čeká v článku: Podzimní dekorace? Dýně zpestří také detoxikační jídelníček!

Podzimní polévka

 

detoxikace
Tyhle potraviny stimulují přirozenou detoxikaci těla

 

Barevný zeleninový salát – příloha i hlavní chod plný zdraví

Léto je obdobím, kdy máme všeho dostatek – dostatek sluníčka, volného času i zeleniny mnoha různých druhů, barev, vůní a chutí. Zelenina je základem studených polévek, ale také vynikajících zeleninových salátů. Pokud je obohatíme o bílkoviny (například v podobě sýru) a dáme si k nim také čerstvé pečivo, skvěle nahradí příliš těžké obědy. Takový lehký oběd si však čas od času můžete dopřát i jindy. Zeleninový salát rozhodně není výhradně letní záležitostí, na druhé straně může příjemné léto připomínat.

Jen si to představte. Barevný zeleninový salát provoněný svěží mátou s citronovo-medovou zálivkou, zasypaný mozzarellou, obklopený kousky křupavého toastu. Kdo by odolal? Tady je další letní recept, který však využijete kdykoliv:

 

RECEPT: barevný salát s mátou a citronovo-medovou zálivkou

Ingredience

červená, žlutá a zelená paprika, menší červená cibulka, 2 rajčata, mozzarella, cca 3 snítky máty, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce vody, 1 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl, toastový chléb

Příprava

Papriku, rajčata a mozzarellu nakrájíme na kostečky, cibulku najemno nasekáme, najemno nasekáme také mátu. Všechny tyto ingredience promícháme, posolíme a popepříme dle chuti.

Bokem si připravíme zálivku z citronové šťávy, vody, medu a olivového oleje. Ingredience zálivky společně dobře rozšleháme, abychom poté zálivkou polili nakrájenou zeleninovou směs.

Salát necháme odstát asi 2 hodiny v chladničce a poté ho podáváme spolu s opečeným toustovým chlebem.

Chcete vyzkoušet netradiční zeleninové saláty? Co třeba:

  • pikantní ředkvičkový salát s medem a sezamovými semínky
  • capresse salát s uzeným lososem
  • barevný salát s červenou řepou, špenátem a grepem
  • zelný salát s ananasem a zázvorem
  • svěží květákový salát s mátou
  • pikantní kedlubnový salát s koriandrem a rozinkami
  • gurmánský salát ze zelených fazolek s vejci a tymiánem
  • ostrý jablečný salát s chilli

Recepty na tyto dobroty najdete v článku: 8 báječných letních receptů: netradiční zeleninové saláty

Možná vás zajímá, jak máta chutná v dalších receptech. Tři recepty s mátou spolu s řadou zajímavých a užitečných informací o této voňavé bylince na vás čeká v článku: Léčivá máta – opravdu ji znáte?

 

TIP NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ: Nepečená čokoládové košíčky s mátou.

 

Domácí limonáda – skutečné osvěžení

Domácí limonády jsou každé léto čím dál více oblíbené. Není divu. Přinášejí osvěžení, nabízejí přitom příjemnou chuť. Pokud jde o zdravé varianty, obsahují nulové množství nebo jen minimum cukru, zato jsou plné ovocných šťáv či bylinek.

Vyzkoušejte letní recept jako vyšitý, recept na domácí limonádu, která kombinuje českou mrkev a exotický ananas. Svou barvou prosluní i zamračené dny a svoji chutí oživí i šedivý stereotyp.

 

RECEPT: domácí limonáda z mrkve a ananasu

Ingredience

3 – 5 mrkví, ananas, šťáva z citronu, příp. voda

Příprava

Očištěnou mrkev nejdříve povaříme ve vodě do měkka. Následně ji rozmixujeme. Důkladně rozmixujeme i oloupaný ananas (pokud nemáme k dispozici dostatečně výkonný mixér, použijeme ananasový džus). Rozmixovanou mrkev a ananasovou šťávu pak smícháme se šťávou z citronu.

Limonádu můžeme zředit libovolným množstvím vody.

Připravili jsme pro vás i další recepty na limonády a letní nápoje, například na grapefruitový životabudič, okurkovou limonádu s citronem a mátou nebo lehké zelené smoothie s celerem, petrželí a koriandrem. Najdete je v článku: 5 detoxikačních nápojů, které připravíte během okamžiku.

Recepty na zdravé nápoje, tentokrát v podobě smoothies nebo třeba snídaňových smoothies na vás čekají i v našich dalších článcích.

Detox zelené smoothie

 

8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ

Po samostatných detoxikačních surovinách a potravinách se podíváme na ty nejsilnější detoxikační recepty a doporučené jídelníčky. Těchto 8 zaujalo čtenáře nejvíce, takže se určitě inspirujte a podpořte přirozenou detoxikaci.
Úžasné recepty na detoxikační smoothies
Základní principy vyváženého očistného jídelníčku
8 báječných letních zeleninových salátů
5 detoxikačních nápojů, které připravíte během okamžiku
Namíchejte si vlastní detoxikační čaj
5 receptů na zdravé domácí nanuky
Jídelníček pro povzbuzení metabolismu pomůže také zhubnout!
Zdravá strava - barevný jídelníček!

 

Rate this post
Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..