Shirataki těstoviny – druhy, recepty + návod na výrobu domácích shirataki nudlí

Klasické těstoviny jsou sice chutným a velmi oblíbeným pokrmem, avšak mají i svá úskalí. Jejich rychlou přípravu a univerzální využití zastíní vysoký podíl sacharidů, které nejsou při hubnutí zrovna vítány. Obzvlášť, pokud ještě držíte některou z low carb diet založených na velmi omezeném příjmu cukrů. V takových případech je nejčastější volbou zelenina. Pozor, ne všechna. Některé druhy obsahují více cukrů než byste si možná mysleli. V případě, že nechcete mít každý den zeleninovou přílohu, zkuste ji střídat se shirataki těstovinami. Na rozdíl od běžných těstovin neobsahují téměř žádné sacharidy, díky čemuž je můžete směle konzumovat i při hubnutí.

V následujících řádcích vám prozradím, kde všude se shirataki těstoviny prodávají, jaké jsou zkušenosti uživatelů a které dva recepty se shirataki těstovinami mi nejvíce chutnaly.

Shirataki nudle jsou nízkosacharidové alternativou klasických těstovin
Shirataki nudle jsou bílé barvy s neutrální chutí

Kde koupit shirataki těstoviny?

Možností máte hned několik. Největší výběr nabízejí eshopy se zdravou výživou, kde najdete několik různých druhů a značek. Nelze však opomenout ani ketonové diety, které zahrnují nejen kompletní dietní balíčky, ale i shirataki těstoviny. K těm nejznámějším patří například značka Better Than Foods dostupná v eshopu proteinové diety KetoMix. Za pozornost také stojí shirataki těstoviny Slim Pasta, které jsem měla možnost i osobně vyzkoušet. Vybrat si můžete těstoviny v nálevu nebo bez nálevu, samostatné balení či cenově výhodný balíček.

PRODEJ KONJAKOVÝCH (SHIRATAKI) TĚSTOVIN
Slim Pasta
KetoMix
KetoFit

S přihlédnutím k tomu, že shirataki těstoviny jsou specifičtější zboží, v běžných supermarketech jako Tesco, Kaufland, Lidl a Billa je nenajdete. Rovněž nejsou dostupné ani v DM drogeriích. Pokud si je tedy chcete zakoupit v kamenné prodejně, doporučuji navštívit bio obchod, ve kterém na ně natrefíte.

O shirataki těstovinách

Od klasických těstovin se odlišují jak svým bílým zbarvenímrosolovitou strukturou, tak i složením. Jsou vyrobeny z konjakové mouky, která se získává z hlíznaté rostliny konjak. Vzhledem k tomu se označují také jako konjakové těstoviny. Ve složení shirataki těstovin nenajdete téměř žádné sacharidy ani tuky, čímž se stávají ideální pro lidi, kteří bojují s každým kilogramem na váze. Co se týče chuti, mají neutrální chuť, avšak v kombinaci s vhodnými surovinami jsou k nerozeznání od klasických těstovin. (1)

Původ

Shirataki těstoviny k nám přišly ze zemí východní Asie. K hlavním pěstitelským regionům rostliny konjak patří čínský Yunnan. Jedním z největších konzumentů konjakových potravin je zase Japonsko, kde jsou známé již více než 1500 let. Využívají se jak v kulinářství, tak i tradiční medicíně. (2)

VĚDĚLI STE, ŽE místní obyvatelé věří, že rostlina konjak má blahodárné účinky na trávicí trakt, přičemž pomáhá vylučovat toxiny z těla? To je zároveň i jeden z důvodů, proč je v těchto končinách tak známá. (2)

Výroba

Jak jsem již výše naznačila, hlavní ingrediencí používanou na výrobu shirataki je hlíznatá část kořene rostliny konjak. Ta se musí nejdříve důkladně vysušit, rozdrtit, omýt a umlít na hladký prášek. Následně je potřeba prášek rozpustit v roztoku s hydroxidem vápenatým, který má funkci srážedla. V případě výroby shirataki nudlí se směs před úplným sražením protlačí přes několik malých 2-3 mm otvorů. Z nudlí vzniká tzv. bílý vodopád. Z tohoto důvodu se těstoviny nazývají shirataki, což v překladu znamená bílý vodopád (shira – bílá, taki – vodopád). (3)

Proces míchání konjakové mouky s hydroxidem vápenatým a bílý vodopád uvidíte v následujícím videu:

ZAJÍMAVOST: I když jsou v našich končinách konjakové nudle a shirataki synonyma, která označují identické těstoviny z konjaku, přece jen je mezi nimi malý rozdíl. Zatímco konjakové nudle jsou silnější, mají cca 4-8 mm, shirataki představují tenoučké nitky s průměrem 2-3 mm. (3)
Kořen rostliny konjak, ze kterého se vyrábějí konjakové těstoviny.
Hlíznatá část kořene konjaku

Zdravotní benefity

Shirataki těstoviny obsahují vodu, hydroxid vápenatý a konjakovou mouku, ve které se nachází přibližně 80-90% glukomananu. Ten nejenže podporuje proces snížení tělesné hmotnosti, ale má i další zdravotní benefity:

  • reguluje hladinu cholesterolucukru v krvi
  • zlepšuje činnost trávicího traktu, uvolňuje zácpu
  • chrání pokožku před nebezpečným UV zářením
  • urychluje proces hojení ran a pomáhá při zánětlivých onemocněních
  • pomáhá zpomalit stárnutí (4)

Pokud byste se chtěli dozvědět více o zdravotních účincích glukomananu, doporučuji vám článek ,,Konjakové těstoviny…“, kde najdete množství dalších informací, včetně způsobu přípravy konjakových těstovin a receptu na shirataki nudle s kari omáčkou.

JAK ZHUBNOUT
S keto dietou zaručeně zhubnete, jelikož je postavena na biochemických procesech v organismu (viz video). Důležité je, abyste pořád byli ve stavu ketózy. Nenechte se odradit cenou balíčků, vyjde vás to mnohem levněji než opakované kupování neúčinných produktů. Zjistěte, kolik potřebujete zhubnout a přečtěte si návod, jak začít.
Prodejci keto dietyMix & SlimKetoMixChiaShakeKetoDiet
Chci zhubnoutDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Jídla na hubnutíDietní snídaněDietní obědDietní dezertyDietní těstovinová jídlaLow carb pečivo
Krabičková dietaZdravé stravováníChytrý jídelníček
Zkušenosti s keto dietou28 denní deník hubnutí
Výživovo na hubnutí doporučuje keto dietu. Pokud ale z různých příčin chcete dát přednost práškům, tak vězte, že prášky na hubnutí mají pouze podpůrný efekt a neudělají to za vás. Účinné mohou být pouze v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem.
Přípravky na hubnutíBlokátor hladuDietní těstovinyPilulky na hubnutíNízkokalorické sladidloSpalovač tukůSirupy bez cukruKáva a čaj na hubnutíNízkokalorické dresinky

Druhy shirataki příloh

Mnozí z vás si pod pojmem shirataki těstoviny představí zejména nudle. Ano, jsou velmi oblíbeným druhem těstovin, avšak ne jediným. Podívejte se, jaké druhy shirataki těstovin se vyrábí a do jakých jídel se nejvíce hodí. (5)

Nudle

Jak jsem již naznačila, shirataki nudle patří k těm nejznámějším. Svým vzhledem se podobají rýžovým nudlím, ale mají neutrální chuť. V japonské kuchyni jsou jednou z ingrediencí ramenu (polévky s hovězím masem a zeleninou), který výborně zahustí. Rovněž si z nich můžete připravit jemně pikantní čínské Kung Pao s kuřecím masem nebo s tofu (vegetariánská verze).

Shirataki nudle se výborně hodí na zahuštění ramenu
Ramen se shirataki nudlemi

Niťovky

Pro ty z vás, kteří zůstáváte věrní klasickému hovězímu vývaru, doporučuji sáhnout po shirataki niťovkách, které skvěle nahradí ty pšeničné. Pokud byste právě nevařili žádnou polévku, zkuste si je připravit na pánvi spolu s vajíčkem. Přidejte trošku soli, pepře, případně žampiony a syté nízkosacharidové jídlo máte hotové.

Špagety

Není potřeba je zvlášť představovat. Přece jen bych těžko našla někoho, kdo ještě nikdy neochutnal legendární špagety s kečupem a sýrem. Toto jídlo se sice dá připravit i ze shirataki špaget, ale vzhledem k vyššímu podílu sacharidů nepatří do jídelníčku na hubnutí. Vhodnější variantou jsou například špagety s krevetami nebo Carbonara.

Fettuccine

Délkou se podobají špagetám, avšak jsou podstatně širší. Dají se připravit na několik způsobů, nejen na slano, ale i na sladko. Například v kombinaci s makovou drobenkou a čekankovým sirupem chutnají výborně. Vaše chuťové pohárky potěší i ve spojení se smetanovo-sýrovou omáčkou.

Tagliatelle

Jelikož jsou k nerozeznání od fettuccine, mnozí si je pletou. Pozorné oko si však všimne, že tagliatelle jsou o trošku silnější, tzv. masitější. Hodí se k hustším krémovým omáčkám, například smetanovo-houbové, ve které se neztratí.

Penne

Potěší především milovníky zapékaných jídel, protože jsou právě na tento způsob přípravy ideální. Zapékané shirataki penne v kombinaci s cuketou, pikantní klobáskou, sýrem a zálivkou z rozšlehaného vajíčka zasytí i zdatnější muže. Na prázdno však neodejdou ani milovníci omáček, se kterými také chutnají výborně.

Shirataki penne těstoviny jsou skvělou volbou na zapékání.
Shirataki penne značky Slim Pasta

Lasagne

Při nízkosacharidové dietě máte možnost ochutnat i lasagne, samozřejmě ty z konjakové mouky. Připravují se podobně jako klasické, střídáním jednotlivých vrstev s masovou nebo sýrovou omáčkou, případně bazalkovým pestem.

Rýže

V nabídce shirataki příloh nechybí ani rýže. Pod značkou Slim Pasta najdete nejen tu běžnou, ale i speciální shirataki rýži, která je určena k přípravě sushi. Můžete si tak vyrobit domácí nízkosaridové sushi s avokádem či lososem. Klasickou konjakovou rýži zase využijete v neděli jako přílohu k masu.

Shirataki rýže s nízkým obsahem sacharidů vhodná pro přípravu sushi
Shirataki rýže na přípravu sushi

Recepty na chutná jídla

Na internetu najdete nespočet receptů na nízkosacharidová jídla. Jelikož jsem doma měla shirataki penne a rýži od značky Slim Pasta, rozhodla jsem se několik z nich vyzkoušet. Podívejte se, která dvě jídla mi chutnala ze všech nejvíce.

Čínské Kung Pao s kuřecím masem

Ingredience:

  • 2 ks kuřecích stehen
  • ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 PL kokosového oleje
  • paprika
  • pórek
  • 2 ČL sójové omáčky
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého česneku
  • 1 ČL vinného octa
  • ½ ČL chilli omáčky
  • trošku soli a pepře

Postup:

Papriku, pórek a kuřecí stehna si nakrájejte na menší kousky a odložte do misky. Pokračujte přípravou kuřecích stehen, která zbavte kůže a kostí (pokud jste nekoupili vykostěná). Na pánev přidejte lžíci kokosového oleje a nechte rozpálit. Do další misky si připravte omáčku smícháním kuřecího vývaru se sójovou omáčkou, vinným octem, zázvorem, česnekem a chilli. Když budete mít vše připraveno, na rozpálenou pánev vložte pokrájená kuřecí stehna. Chvilku restujte, přidejte zeleninu a opět restujte cca 5 minut. Na závěr přidejte omáčku a vařte, dokud se omáčka nezredukuje do požadovaného stavu. Zatím, dokud se bude vařit, si nachystejte shirataki rýži. Já jsem měla doma Slim Pasta rýži v nálevu. Několikrát jsem ji propláchla, zahřála v mikrovlnné troubě a servírovala s připravenou omáčkou.

Kung Pao s kuřecím masem a konjakové rýží.
Kung Pao se shirataki rýží

Shirataki penne s brokolicovou omáčkou

Ingredience:

  • ½ brokolice
  • 100 ml smetany na vaření
  • pepř, chilli, sůl
  • sýr na posypání

Postup:

Brokolici si očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Do hrnce přidejte vodu, osolte a dejte vařit. Když budou jednotlivé hlavičky měkké, sceďte je, přidejte trošku smetany a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem. Já jsem přidala i trošku chilli. Na závěr jsem dala omáčku ještě vařit na pánev, pokud je příliš řídká, nechte chvilku vařit (zredukuje se). Zatímco se připravuje omáčka, rozbalte si a propláchněte penne těstoviny. Na závěr už pouze přidejte k omáčce, chvilku zahřívejte a posypte sýrem. Všechny ingredience se krásně spojí.

Penne s brokolicovou omáčkou
Konjakové penne s brokolicovou omáčkou

Jak si připravit domácí shirataki nudle?

Ano, čtete správně. Shirataki nudle se dají připravit i doma, svépomocí. Budete potřebovat konjakovou mouku, hydroxid vápenatý a vodu. V případě, že by se vám home made shirataki nudle zalíbily, doporučuji si časem dokoupit i speciální stroj na výrobu nudlí. Zjednoduší a urychlí vám práci.

Postup:

Do větší misky si nalijte přibližně 2 hrnky studené vody. Přidejte 1 čajovou lžičku konjakové mouky, důkladně promíchejte a nechte cca 15 minut tuhnout. Následně přejeďte lžičkou středem směsi, a pokud se mezera pomaličku uzavírá, směs má ideální konzistenci. Takto připravenou ji vložte na 3-4 minutky do mikrovlnné trouby, zahřejte přibližně na teplotu 43°C, přičemž každou minutu promíchejte.

Pak směs nechte trošku ochladit na 32-35°C. Zatím si připravte koagulátor, smícháním 1 čajové lžičky hydroxidu vápenatého s troškou vody a přidejte ho k vychladlé směsi. Míchejte, dokud se nezačne ze směsi tvořit jedna velká koule. Pokud máte doma stroj na klasické těstoviny, případně tenké nudle, můžete ho klidně použít. Na závěr je potřeba dát shirataki nudle do vařící vody a vařit cca 15-30 minut, podle velikosti a množství.     

Přikládám i videonávod, kde je celý postup důkladně znázorněn:

Zkušenosti uživatelů

Skutečně neobsahují žádné sacharidy? Nebudou to pouze vyhozené peníze? Pokud stále váháte, zda těstoviny shirataki vyzkoušet, přečtěte si zkušenosti uživatelů z Heureky, které vám usnadní rozhodování.

Vzhledem k tomu, že jednotlivé recenze se týkaly především konkrétních výrobců, nejvíce pozitivních ohlasů měly značky Miyata, Slim Pasta a Better Than Foods. Uživatelé si pochvalovali hlavně jejich rychlou přípravu a sytost.

Recenze Heurece týkající se Slim Pasta konjakové těstovin
Pozitivní recenze konjakové rýže Slim Pasta

Zdroj: cestoviny.heureka.sk

Spokojenost uživatelky s Shirataki nudlemi
Doporučení pravidelné zákaznice na Heurece

Zdroj: loklinka, testoviny.heureka.cz

Pozitivní zkušenost s konjakové těstovinami
Pozitivní zkušenost s Better Than Foods

Zdroj: cestoviny.heureka.sk

Samozřejmě nelze opomenout ani odvrácenou tvář shirataki těstovin v podobě rybího zápachu, který může některým uživatelům překážet. V takových případech doporučuji vybírat z těstovin bez nálevu (nabízí eshop Slim Pasta) nebo si těstoviny několikrát propláchnout, což doporučují i samotní výrobci.

,,Hodí se do polévek a omáček, k masu nebo jako samostatná příloha. Rychlá a jednoduchá příprava, akorát je skutečně potřeba 2-3x poctivě propláchnout, zbaví je to nepříjemné vůně ryb.“

Zdroj: testoviny.heureka.cz

Časté otázky

Rovněž vám s rozhodováním pomohou následující odpovědi na často kladené otázky. Nejenže vás v nich upozorním na možná negativa shirataki těstovin, ale také vám prozradím, jak je připravit a pro koho jsou vhodné.

Jak se připravují shirataki těstoviny?

Shirataki těstoviny jsou již předvařené, tudíž je nemusíte znovu vařit. Ty, které se prodávají bez nálevu, stačí jednou propláchnout. Pokud si ale koupíte shirataki v nálevu, alespoň 3krát je propláchněte. Nebudete tak cítit rybinu. Následně těstoviny zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na pánvi spolu s připravenou omáčkou.

Jaká je nevýhoda shirataki těstovin?

Shirataki těstoviny sice neobsahují téměř žádné sacharidy a tuky, ale ani výživné látky. Z tohoto důvodu se nedoporučují konzumovat samostatně, ale v kombinaci s vybranou zeleninou, masem a dalšími low carb potravinami. Tělo tak dostane potřebné vitamíny, minerály a stopové prvky.

Pro koho nejsou shirataki těstoviny vhodné?

Jak jsem již uvedla, konjaková mouka obsahuje glukomanan. Ten může ovlivnit vstřebávání některých léků, které jsou určeny k regulaci hladiny cukru v krvi. Na pozoru by se tedy měli mít hlavně lidé s cukrovkou, ale nejsou vhodné ani pro starší osoby, které užívají několik léků. Rovněž se shirataki přílohy nedoporučují ani těhotným maminkám, které by měly přijímat pestrou a nutričně vyváženou stravu s obsahem všech makroživin.

PRODEJ KONJAKOVÝCH (SHIRATAKI) TĚSTOVIN
Slim Pasta
KetoMix
KetoFit

Závěr

Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že shirataki těstoviny jsou skutečně dobrou volbou jak pro lidi držící low carb dietu, tak pro ty, kteří mají celiakii (neobsahují lepek) či trávicí problémy. Jsou lehce stravitelné a dají se připravit na různé způsoby. Já je mám nejraději s kuřecím masem a vy? Máte svůj oblíbený recept se shirataki těstovinami? Napište ho do komentáře pod článek. Inspirujete tak nejen mě, ale i ostatní čtenáře.

ZDROJE:

(1) Shirataki ‘No Calorie’ Noodles. All Your Questions Answered. Dostupné na: https://notyournormalhealthblog.com/the-japanese-diet-food-you-need-to-try/

(2) History of konjac Food. Dostupné na: http://www.konjacfoods.com/noodles/4.htm

(3) Shirataki Noodles -everything you want to know. Dostupné na: https://www.chopstickchronicles.com/shirataki-noodles/

(4) What are the benefits of konjac? Dostupné na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319979

(5) 33 Types of Italian Pasta and Their Uses. Dostupné na: https://www.jessicagavin.com/types-of-pasta/

Rate this post
Obdivovatelka přírody, milovnice čtyřnohých chlupáčů, a tak trochu introvertka. V životě se řídím mottem: ,,S úsměvem je den hezčí.“ Svými články se proto snažím nejen pomoci, ale také vykouzlit úsměv na tváři :)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..