DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Pečivo, ať už je v jakékoliv formě, k našemu životu prostě patří. Na snídani chlebíček s pomazánkou, svačinka ve znamení bagety a na návštěvě se nedá odmítnout lahodný obložený chlebíček. Vzdát se pečiva tak není vůbec jednoduché. To je zároveň hlavní důvod, proč se mnoho lidí bojí začít s dietou. Obzvláště tou nízkosacharidovou, při které má pšeničnožitné pečivo stopku. Vaše obavy jsou však naprosto zbytečné. Ano, takové pečivo nepatří do jídelníčku, ale zároveň není jediným na světě. Za velmi dobrou alternativu se považuje low carb pečivo s nízkým obsahem sacharidů. Přečtěte si, jaké jsou mé zkušenosti s vybranými druhy a kde se dá koupit. A jak to u mě bývá zvykem, přiložím i dva recepty na chutné low carb pečivo.
Obsah článku:
V čem je low carb pečivo jiné než pšeničnožitné?
Tvarem či zbarvením to rozhodně nebude. Dokonce i chuť mají velmi podobnou. Hlavní rozdíl spočívá ve složení a zastoupení jednotlivých makroživin. Pojďme si o nich napsat více.
Složení
Na výrobu pšeničnožitného pečiva se obvykle používá žitná, pšeničná, špaldová, případně ječná mouka. U bezlepkových výrobků je to samozřejmě bezlepková mouka.
Určitě jste si nyní položili otázku, z jaké mouky se tedy low carb pečivo vyrábí? Asi vás překvapím, ale možností je hned několik. Z mouk se používá hlavně kokosová, mandlová, lněná a k poměrně oblíbeným patří i mouka z chia semínek. Často v těstu nechybí ani psyllium, tvaroh, pomleté oříšky a syrovátkový protein. Stačí být trošku kreativní a dát šanci novým věcem, chutím. (1)
Podíl makroživin
Z mouky a dalších použitých ingrediencí se následně odvíjí podíl makroživin. Z nich upřete pozornost především na sacharidy. Zatímco ve 100 g žitné chlebové mouky je 76 g sacharidů, stejné množství mandlové mouky obsahuje pouze 13 g sacharidů. To je několikanásobně menší množství. Rozdíl lze také vidět v zastoupení ostatních makroživin. Mandlová mouka má více bílkovin a tuků, díky tomu vás low carb pečivo z této mouky dobře zasytí.
Pro lepší přehled vám přináším tabulku 10 mouk, z mého pohledu nejznámějších, spolu s podílem sacharidů, tuků, bílkovin, vlákniny a kalorickou hodnotou. Vybrané mouky jsou uspořádány podle obsahu sacharidů, přičemž na začátku jsou mouky s nejnižším množstvím, které se doporučují používat při výrobě nízkosacharidového pečiva.
Typ múky/100 g | Sacharidy | Tuky | Bílkoviny | Vláknina | Kcal |
---|---|---|---|---|---|
Lněná | 7 g | 15 g | 37 g | 39 g | 386 |
Lupinová | 10 g | 9 g | 40 g | 32 g | 342 |
Mandlová | 13 g | 55 g | 22 g | 9 g | 618 |
Kokosová | 21 g | 8 g | 19 g | 40 g | 310 |
Mouka z chia semen | 44 g | 31 g | 16 g | 38 g | 490 |
Žitná chlebová | 76 g | 1 g | 8 g | 8 g | 344 |
Špaldová | 64 g | 2 g | 17 g | 8 g | 345 |
Pšeničná hladká | 73 g | 2 g | 11 g | 3 g | 350 |
Kukuřičná | 64 g | 2 g | 13 g | 9 g | 347 |
Ovesná | 63 g | 6 g | 9 g | 8 g | 360 |
Moje 3 osvědčené low carb mouky
Nízkosacharidové mouky se kupují nejen pro jejich složení, ale také výjimečnou chuť. Na trhu máte na výběr hned z několika druhů. Mně se při pečení nejvíce osvědčila následující trojice, kterou vám blíže představím.
Lněná mouka
Patří k moukám s nejnižším podílem sacharidů a zároveň s vysokým množstvím bílkovin. Z jejího složení však nelze opomenout ani vitamíny, minerály a lignany, které působí jako antioxidanty. Chrání lidské tělo před volnými radikály a statečně bojují proti nádorovým buňkám. Lněné mouky jsem si zatím v supermarketech nevšimla, spíše ji nakupuji v obchodu s bio potravinami, případně v DM drogerii. 200 g stojí přibližně 65 Kč, v závislosti na konkrétní značce a obchodu. (4)
Mouka z lněných semen je charakteristická mírně nahořklou chutí. Při výrobě low carb pečiva ji proto kombinuji s jinou moukou (kokosovou, dýňovou), ideálně v poměru 1:1. Chléb při pečení nejen nezhnědne, ba co víc, nebude tak hořký a tuhý. Právě naopak, překvapí vás jeho jemná a měkká konzistence. (4)
PRODEJ LNĚNÉ MOUKY | |
---|---|
Grizly |
Kokosová mouka
Sice neobsahuje takové množství živin jako mandlová a lněná mouka, ale přesto je častou volbou při přípravě některých low carb receptů. Může za to hlavně její nezaměnitelná chuť s jemně sladkým nádechem, která je cítit v každém kousku pečiva. V případě tedy, že patříte mezi milovníky kokosu, rozhodně zajděte do nejbližšího bio obchodu, supermarketu nebo DM drogerie. Za 300 g balení zaplatíte kolem 65 Kč.
Kokosová mouka má trošku vyšší podíl sacharidů. To je zároveň i jeden z důvodů, proč se doporučuje kombinovat s jinými moukami (lněnou, sezamovou…). Tím dalším jsou její specifické vlastnosti. Funguje jako houba, výborně saje vodu. Při pečení tak nezapomeňte přidat více tekutiny, jinak bude pečivo příliš suché a tvrdé. (3)
PRODEJ KOKOSOVÉ MOUKY | |
---|---|
Grizly | |
BioMedical |
Mandlová mouka
Mezi nízkosacharidovými moukami nemá nejnižší obsah sacharidů, ale na druhé straně se může pochlubit vysokým podílem tuků. Kromě nich se v ní nacházejí vitamíny a minerály, ze kterých dávám na vědomí hlavně vitamín E, měď, mangan a hořčík. Ve srovnání s hladkou pšeničnou moukou má vyšší podíl bílkovin a vlákniny. Zakoupit se dá jak v bio obchodech, tak i některých supermarketech. Já si ji kupuji v Kauflandu, případně Tescu. Připlatíte si za ni trošku více, 100 g balení stojí kolem 75 Kč, avšak s přihlédnutím k jejímu složení, benefitům a chuti je cena adekvátní. (2)
Low carb pečivo z mandlové mouky má příjemnou oříškovou chuť. Těsto je spíše vláčnější, vzhledem k tomu se s oblibou používá nejen při přípravě chleba nebo pizzy, ale i sušenek. Ty jsou po upečení měkké a vláčné. V případě, že nespotřebujete veškerou mouku a nějaká vám ještě zbyde, přesypte si ji do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici, případně mrazáku. V otevřeném sáčku by vám mohla zežloutnout. (3)
PRODEJ MANDLOVÉ MOUKY | |
---|---|
Grizly | |
BioNature |
Druhy low carb pečiva a kde je výhodně koupit?
Low carb pečivo nemusí znamenat pouze chléb s nízkým podílem sacharidů. Do této skupiny také patří nízkosacharidové housky, bagety či chutné croissanty. Nemusíte si je připravovat pouze svépomocí, ale dají se koupit i hotové, případně ve formě předpřipravené směsi. V následujících řádcích vám popíšu mé zkušenosti s některými druhy nízkosacharidového pečiva.
ZDRAVÉ PEČIVO | |
---|---|
Proteinový low carb chléb | |
Tmavý proteinový chléb | |
Semínkový keto chléb | |
Bezlepkový proteinový chléb | |
Cereální proteinový chléb | |
Proteinové houstičky | |
Proteinový croissant | |
Proteinová bageta |
Nízkosacharidový chléb
Nemáte čas péct nebo vás to prostě nebaví? Nevadí, mnoho věcí si už dnes koupíte ve formě hotového produktu. Nejsou to pouze nezdravé polotovary, ale i zdravější potraviny, jako např. nízkosacharidový chléb. Je zdravý, chutný, a to nejdůležitější – má minimum sacharidů. Já jsem měla možnost vyzkoušet jak cereální chléb KetoMix, tak i mandlový a mrkvový proteinový chléb KetoLife.
KetoMix chléb je sice hořčejší, ale s nižším obsahem sacharidů. Objednat se dá v oficiálním e-shopu ketonové diety KetoMix, kde je v nabídce spolu s těstem na přípravu low carb pizzy nebo bezlepkového chleba. KetoLife proteinové chleby jsou podstatně sladší, s trošku vyšším podílem sacharidů. Najdete je na webstránce KetoDiet mezi pečivem. Často se tam dají zakoupit za akční ceny.
Low carb housky
Nevím jak vy, ale pro mě jsou čerstvé housky tím nejlepším druhem pečiva, jaký existuje. O to více mě potěšilo, když se mi dostala do rukou KetoMix směs na přípravu low carb housek. Příprava je naprosto jednoduchá a nezabere více než 10 minut. A pokud do těsta přidáte trošku soli a před pečením potřete housky vajíčkem, případně posypete sezamem, budou k nerozeznání od kaiserek z obchodu. Pokud nechcete riskovat a raději byste přijali již hotový produkt, navštivte e-shop KetoDiet, kde najdete již upečené malé bagetky. Mají nízký obsah sacharidů a naopak vyšší podíl bílkovin a vlákniny, která je dobrá pro činnost trávicí soustavy.
Nízkosacharidový croissant
Ráno ke kávičce, jako dezert po obědě nebo na svačinu. Snad ani není člověk, kterému by křupavý máslový croissant nezlepšil den. A ještě když vám napíšu, že existuje low carb croissant, který má pouze 4 g sacharidů. Tak to je už potom dvojnásobný důvod k radosti. Své o tom ví značka ketonové diety KetoDiet, v jejíž nabídce ho najdete. K dispozici je jak s máslovou, tak i cereální příchutí. Já jsem vyzkoušela právě ten máslový. Na rozdíl od běžných croissantů ze supermarketů nebyl tak sladký a křupavý, jak bych očekávala, ale co je důležitější, podstatně více zasytí.
Recepty na chutné low carb pečivo
Jelikož se ráda motám v kuchyni a zkouším nové recepty, nedalo mi, abych si neupekla čerstvé domácí low carb pečivo. Mýma očima a rukama prošlo několik receptů, z nichž jsou jasnými favority následující dva. Nevyžadují mnoho ingrediencí a výborně chutnají. Nemluvě o vůni, kterou zanechají v kuchyni. Co vám však budu psát, je potřeba vyzkoušet je.
Low carb chléb bez psyllia
Ingredience:
- 2 hrnky mandlové mouky
- 5 vajec
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 2 PL kokosového oleje
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL chia semínek
- ½ ČL soli
Postup:
Vejce rozbijte do velké misky a důkladně je vyšlehejte, dokud se vám nezačnou tvořit na povrchu bublinky. Postupně přimíchávejte rozpuštěné máslo. Pozor, nesmí však být horké, mělo by mít pokojovou teplotu. Opět chvíli šlehejte, následně přidejte mandlovou mouku, kokosový olej, prášek do pečiva, chia semínka a sůl. Jemně zamíchejte a vložte těsto do papírem vystlané formy na pečení chleba. Chléb můžete potřít vajíčkem a posypat sezamovými semínky. Pečte na 180 °C přibližně 35 – 45 minut. Po vyjmutí z trouby nechte chléb ještě 10 minut vychladnout. Vyklopte a nakrájejte na plátky. Pokud chcete, aby vám chléb vydržel co nejdéle, rozdělte si ho do vzduchotěsných sáčků a dejte do mrazáku. V případě potřeby si ho už pouze vyndáte a rozmrazíte. (6)
Low carb veganské housky
Ingredience:
- 1 ½ hrnku mandlové mouky
- 1 ½ hrnku studené vody
- ¼ hrnku kokosové mouky
- ¼ hrnku psyllia
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL vinného octa
- 1 ČL slunečnicového oleje
- 1 ČL čekankového sirupu nebo erythritolu
- špetku soli, sezam, kmín
Postup:
Nejdříve si ve velké misce smíchejte všechny suché ingredience (mandlovou, kokosovou mouku, psyllium, prášek do pečiva a sůl). Následně přidejte čekankový sirup, vinný ocet, olej a na závěr studenou vodu. Znovu vše zamíchejte. Ze vzniklé směsi si vytvarujte malé bochánky o velikosti cca 10 cm. Mělo by vám jich vyjít cca 6. Uložte na plech vystlaný pečicím papírem a vrch chleba potřete vodou. Také můžete ještě posypat sezamem, kmínem, lněnými nebo dýňovými semínky. Pečte cca 50 minut při teplotě 177 °C. Chvíli nechte vychladnout a servírujte.
Celý postup je velmi dobře zobrazen na následujícím videu:
Otázka na závěr
Tak co, už mi věříte, že i low carb pečivo může být stejně chutné jako klasické pšeničnožitné pekařské výrobky? Který recept se vám nejvíce zamlouvá, a plánujete ho vyzkoušet? Nestyďte se a pochlubte se vaším výsledkem v komentáři pod článkem.
Zdroje:
(1) 8 Keto-Friendly Flours: Recipes and How to Use Them. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/keto-flour
(2) Almond Flour: the Benefits and Downsides. Dostupné na: https://www.nutritionadvance.com/almond-flour/
(3) Keto Flour Substitutions. Dostupné na: https://www.ruled.me/keto-flour-substitutions/
(4) How to Bake With Flaxseed Flour. Dostupné na: https://healthyeating.sfgate.com/bake-flaxseed-flour-8428.html
(5) KetoMix žemľová knedľa. Dostupné na: https://www.ketomix.sk/magazin/ketomix-zemlova-knedla/
(6) Keto Bread. Dostupné na: https://www.nickoskitchen.net/post/keto-bread