Proteinový chléb. TEST vybraných značek + recepty na přípravu domácího bílkovinového chleba

Naše každodenní pečivo. Nevím jak vy, ale já si neumím představit snídani bez kousku chleba nebo rohlíku. Se skvělou chutí pšeničného chleba však přicházejí i kila navíc. Ta jsou zároveň hlavním důvodem, proč se mnozí z nás snaží jeho konzumaci značně omezit. Zatímco kdysi to byla jediná možnost, v současnosti jsou již na trhu i jiné zdravější alternativy – low carb nebo proteinový chléb. Zatímco low carb chléb je vhodný pro lidi, kteří chtějí snížit příjem sacharidů na minimum, proteinový chléb uspokojí potřeby hlavně sportovců. Má vysoký podíl bílkovin, díky čemuž podporuje růst svalové hmoty.

Jelikož jsem už vyzkoušela některé bílkovinové chleby (KetoMix, KetoLife, Penam), z vlastní zkušenosti mohu napsat, jaké jsou jejich výhody a nevýhody. Také vám poradím, po které značce sáhnout a jak si připravit domácí proteinový chléb vhodný i pro vegany.

O proteinovém chlebu

Pokud v obchodě narazíte na bílkovinový nebo večerní chléb, nelekejte se. S největší pravděpodobností jde pořád o stejný proteinový chléb, který má pouze různé názvy. Utvrdit vás v tom může i samotné složení s nutričními hodnotami. Mezi nimi by měly dominovat bílkoviny, které jsou jeho klíčovou složkou.

Bílkovinový chléb z předpřipravené směsi KetoMix má vysoký podíl bílkovin
Proteinový chléb z předpřipravené směsi KetoMix

V čem se odlišuje proteinový chléb od pšenično-žitného?

Na první pohled byste mezi nimi jen těžko poznali rozdíl. Ano, proteinový chleba je často tmavší s viditelnými semínky, ale takové podobné jsou i vícezrnné chleby. Ten hlavní rozdíl spočívá v použitých surovinách a nutričním složení.

ZDRAVÉ PEČIVO
Proteinový low carb chléb
Tmavý proteinový chléb
Semínkový keto chléb
Bezlepkový proteinový chléb
Cereální proteinový chléb
Proteinové houstičky
Proteinový croissant
Proteinová bageta

Výroba

Zatímco pšenično-žitný chléb se vyrábí z klasické žitné, případně celozrnné mouky, u proteinového chleba se používá mandlová, cizrnová mouka, mleté ořechy, případně luštěniny. Některé bílkovinové chleby jsou dokonce vyrobeny ze syrovátkového proteinu, který se nachází také v proteinových nápojích. Navíc mnohé večerní chleby neobsahují lepek, což se o pšenično-žitných říct nedá. (1)

Makroživiny

Dalším rozdílem je nutriční složení, přesněji podíl jednotlivých makroživin. V pšenično-žitném chlebu patří první místo sacharidům. Ne nadarmo se označuje i jako sacharidová bomba. Proteinový chléb je bohatý na bílkoviny. To však neznamená, že má automaticky nízký podíl sacharidů. Ano, některé druhy takových chlebů jsou nízkosacharidové, ale ne všechny. Pokud se tedy snažíte zhubnout a omezujete příjem sacharidů, pozorně si zkontrolujte složení nebo si vyberte nějaký z low carb chlebů, které jsou v tomto směru sázkou na jistotu. (1)

Na zadní straně balení proteinového chleba KetoLife je detailní výpis jednotlivých složek
Detailní výpis složení proteinového chleba KetoLife
UPOZORNĚNÍ: Ne všechny proteinové chleby mají stejný podíl bílkovin. Předtím než si daný chléb vložíte do košíku, zkontrolujte podíl bílkovin. Upřednostněte chleby, které mají alespoň 8 gramů bílkovin na porci.

Zdravotní benefity konzumace proteinového chleba

Včetně bílkovin najdete v jejich složení i vitamíny či vlákninu. Konzumace bílkovinového chleba tedy nebude prospěšná pouze pro svalovou hmotu, ale ovlivní i fungování dalších částí lidského organismu.

Podporuje pocit sytosti

V pomyslné hierarchii vlivu makroživin na sytost patří bílkoviny na vrchol žebříčku, protože mají největší sytící sílu. Důkazem jsou některé vědecké studie uvedené v odborném článku od Lucy Chambers a dalších vědců z University of Sussex, Brighton. Kromě toho, že strava s vysokým obsahem bílkovin potlačuje chuť k jídlu a podporuje pocit plnosti, hraje také důležitou roli při hubnutí. Samozřejmě pouze za předpokladu optimální energetické bilance. (3)

Proteinový chléb výborně chutná spolu s low carb čokoládovou pomazánkou KetoDiet
Proteinový chléb s čokoládovou pomazánkou KetoDiet

Posiluje kosterní svalstvo

Jak čas plyne, roky nám přibývají a síly zase ubývají. Od 30. roku ubývá svalová hmota, přičemž hmotnost kosterního svalstva se každým rokem může snížit až o 0,5%. Ve spojitosti s udržením svalové hmoty mají rozhodující roli bílkoviny, které jsou základní stavební jednotkou buněk. Vzhledem k tomu je potřeba jejich pravidelné doplňování – ať pitím proteinových nápojů, nebo konzumací potravin s vysokým obsahem bílkovin. Kromě toho se bílkoviny také doporučují po náročném sportovním výkonu, protože urychlují regeneraci svalstva. (2)

Předchází kardiovaskulárním problémům

Převážná většina proteinových chlebů je skvělým zdrojem vlákniny. Ta má vliv nejen na činnost trávicí soustavy, ale také minimalizuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Právě ta jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí po celém světě. Vláknina vyniká schopností navázat molekuly cholesterolu, čímž snižuje jeho vstřebávání do krve a naopak podporuje vylučování. Toto tvrzení dokazuje i celá řada randomizovaných studií prokazujících spojitost konzumace 90 g celozrnných výrobků se snížením rizika jak koronárních nemocí, tak i cukrovky a rakoviny tlustého střeva. (4)

Jak připravit proteinový chléb?

Tak a teď to nejhlavnější. V případě, že s oblibou zkoušíte nové recepty nebo pouze chcete nějakou tu korunu ušetřit, vyzkoušejte si připravit domácí bílkovinový chléb. Nebojte se, nečeká vás žádné zdlouhavé kváskování . Vybrala jsem pro vás dva vyzkoušené a ověřené recepty, které jsou jednoduché nejen na přípravu, ale i použité suroviny.

Recept na proteinový chléb pro vegany

Ingredience:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 2 hrnky proteinového izolátu
  • 1 PL xanthanové gumy nebo psyllia
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla či kokosového oleje (veganská verze)
  • 1 ¼ hrnku teplé vody
  • 3 ČL prášku do pečiva

Postup:

Nejdříve smícháme mandlovou mouku spolu s proteinovým práškem. Následně přidáme lžíci psyllia, prášek do pečiva, kokosový olej a na závěr teplou vodu. Všechny ingredience důkladně zamícháme a mícháme, dokud nevznikne hutnější těsto. Formu na chléb vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní těsto. Pečeme při teplotě 190 stupňů přibližně 20 – 25 minut.

Recept na večerní chléb s nízkým obsahem sacharidů

Ingredience:

  • ½ hrnku dýňových semínek
  • 2 vaječné bílky
  • 1 celé vejce
  • 2 PL proteinu
  • 2 PL mletých lněných semínek
  • ¼ hrnku mandlového mléka
  • 2 PL kokosové mouky

Postup:

V jedné misce smícháme suché ingredience – dýňová, lněná semínka, protein a kokosovou mouku. Přidáme jedno celé vajíčko a mandlové mléko. Ve druhé misce si vyšleháme bílky na jemný sníh a postupně přidáváme k ostatním přísadám. Takto připravené těsto dáme do vymazané formy a pečeme přibližně 35 až 40 minut při teplotě 175 stupňů. (5)

TIP: Před pečením jsem vrch chleba ještě posypala slunečnicovými a chia semínky, díky kterým byl křupavější a s vyšším podílem vlákniny.

Moje zkušenosti s KetoLife, KetoMix a Penam proteinovými chleby

Z večerních chlebů jsem vyzkoušela mandlový a mrkvový chléb od značky KetoLife a proteinový chléb Penam. Kromě nich se však s vámi také podělím o své zkušenosti s cereálním a bezlepkovým chlebem (z předpřipravené směsi) KetoMix, které sice nejsou přímo definovány jako bílkovinové chleby, ale také mají vysoký podíl bílkovin. Do této skupiny tedy rozhodně patří.

Balení a trvanlivost

Zde musím vyzdvihnout cereální KetoMix chléb, který je dodáván v praktické plastové dóze. Každá porce (2 plátky) je zabalena zvlášť. Můžete si ji tak vzít kamkoliv s sebou, aniž byste museli nosit celé balení. Navíc vám takto zabalený chléb vydrží podstatně déle. Dlouhou trvanlivost mají i KetoLife chleby, ale když je už jednou otevřete, musí se do dvou dnů zkonzumovat. Proteinový chléb Penam by se měl zkonzumovat do tří dnů.

Chuť a sytost

Z výše zmíněných chlebů mě nejvíce zasytil chléb z bezlepkové směsi KetoMix, což je však s ohledem na podíl bílkovin pochopitelné. KetoLife proteinové chleby nebyly tak syté, ale pochutnala jsem si na nich mnohem více. Byly vláčnější a příjemně sladké. Večerní chlebík Penam se chuťově nejvíce podobal klasickému chlebu, tudíž byl sladší, avšak trošku sušší. Cereální chléb KetoMix měl jemně nahořklou příchuť a trošku mi překážela drobná lněná semínka, která se snadno dostanou do mezizubního prostoru.

Porovnání jednotlivých balení proteinových chlebů KetoMix, Penam a KetoLife
KetoLife, Penam a KetoMix proteinové chleby

Nutriční složení

Co se týče podílu bílkovin, na pomyslný piedestal dávám bezlepkovou směs na přípravu chleba KetoMix. Ve 100 gramech se nachází 48 g bílkovin, což je dvakrát více než v případě cereálního chleba a proteinových chlebů KetoLife. Ty obsahují přibližně 22 g bílkovin na 100 g. Proteinový chléb Penam má nejnižší podíl bílkovin a naopak nejvyšší podíl sacharidů. V případě tedy, že hubnete, tomuto chlebu se snažte vyhnout a upřednostněte raději ostatní zmiňované chleby.

Velké srovnání proteinových chlebů

V následující tabulce vám přináším podrobné nutriční složení výše zmíněných chlebů. Nechybí ani ceny balení a další důležité informace, které vám usnadní výběr vhodného bílkovinového chleba.

100 gKetoMix bezlepková směsKetoMix cereální chlébKetoLife proteinový chléb s mrkvíKetoLife proteinový chléb s mandlemiPenam proteinový chléb
Kalorie 383 kcal264 kcal228 kcal230 kcal237 kcal
Bílkoviny48 g22 g22 g18 g16 g
Sacharidy18 g7,5 g11 g15 g31 g
Vláknina10 g14 g11 g12 g5,9 g
Tuky9 g13 g8,2 g8,4 g4,2 g
Cena300 g směs - 495 Kč480 g - 350 Kč250 g - 79 Kč250 g - 79 Kč250 g - od 39 Kč, v závislosti na obchodě
Sytostvelmi sytý, zasytí na 3-4 hodinydostatečně sytý, zasytí na 2-3 hodinyméně sytý, doporučuji doplnit šunkou, sýremméně sytý, doporučuji doplnit šunkou, sýremdostatečně sytý, zasytí na 2-3 hodiny
Chuťneutrální, spíše dietnějšímírně nahořklýsladký s kousky mandlísladší chuťsladší, velmi podobný klasickému chlebu
Balenínezbytná příprava, směs na přípravu 10 porcíbalení po 10 porcích, každá porce je zabalena zvlášťbaleno po 5 porcíbaleno po 5 porcík dispozici v 250 g balení, nakrájený na krajíce, cca 8 krajíců v jednom balení
Bezlepkovýanonenenene
Prodej

Výhody a nevýhody (z mého pohledu)

  • v porovnání s pšenično-žitným chlebem mají delší trvanlivost
  • často jsou vláčnější a měkčí
  • mají vysoký podíl bílkovin
  • některé jsou obohaceny o vitamíny a minerální látky
  • mnohé jsou bezlepkové, vhodné i pro lidi s celiakií
  • dají se poměrně jednoduše připravit i v domácích podmínkách, nepotřebujete žádné droždí
  • většina se vyrábí z oříšků, semínek, které jsou častými alergeny
  • při nadměrném příjmu bílkovin hrozí trávicí potíže
  • je potřeba si dát pozor na podíl sacharidů, ne všechny jsou nízkosacharidové

Časté otázky

Víte, kde výhodně koupit proteinový chléb či jaká rizika s sebou přináší jeho konzumace? Odpovědi na tyto otázky spolu s dalšími praktickými informacemi vám přináším v následujících řádcích.

Kde všude prodávají proteinový chléb?

Proteinový chléb se stále častěji objevuje v regálech supermarketů (Lidl, Tesco, Kaufland) a DM drogeriích. Na internetu je častou součástí nabídky obchodů se zdravou výživou. Najdete ho i na oficiálních stránkách proteinových diet KetoDiet, KetoFit, případně KetoMix. Ty nabízejí nejen kompletní dietní balíčky, ale i samostatné produkty, často za akční ceny.

JAK ZHUBNOUT
S keto dietou zaručeně zhubnete, jelikož je postavena na biochemických procesech v organismu (viz video). Důležité je, abyste pořád byli ve stavu ketózy. Nenechte se odradit cenou balíčků, vyjde vás to mnohem levněji než opakované kupování neúčinných produktů. Zjistěte, kolik potřebujete zhubnout a přečtěte si návod, jak začít.
Prodejci keto dietyKetoDietKetoMixChiaShake
Chci zhubnoutDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Jídla na hubnutíDietní snídaněDietní obědDietní dezertyDietní těstovinová jídlaLow carb pečivo
Krabičková dietaZdravé stravováníMyChef KitchenNutric BistroChytrý jídelníček
Zkušenosti s keto dietou28 denní deník hubnutí
Výživovo na hubnutí doporučuje keto dietu. Pokud ale z různých příčin chcete dát přednost práškům, tak vězte, že prášky na hubnutí mají pouze podpůrný efekt a neudělají to za vás. Účinné mohou být pouze v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem.
Přípravky na hubnutíBlokátor hladuDietní těstovinyPilulky na hubnutíNízkokalorické sladidloSpalovač tukůSirupy bez cukruKáva a čaj na hubnutíNízkokalorické dresinky

Pro koho není proteinový chléb vhodný?

Ne všechny proteinové chleby jsou bez lepku. Pokud máte celiakii nebo alergii na tuto složku, buďte opatrní a vždy si přečtěte složení. Totéž platí i pro jednotlivce s alergií na oříšky, semena a luštěniny, které patří k častým ingrediencím večerních chlebů.

Zdravotní komplikace týkající se nejen trávení, ale i onemocnění ledvin a osteoporózy může způsobit nadměrná konzumace bílkovin. Dávejte si tak pozor, s jakými potravinami chléb kombinujete, aby ve vašem jídelníčku nepřevládaly pouze bílkoviny, ale i ostatní makroživiny. (6)

Jaký je doporučený denní příjem bílkovin?

Odvíjí se od věku, pohlaví, a také aktuálního fyziologického stavu organismu. Optimální denní dávka pro dospělé jedince se pohybuje v rozmezí 1,0 až 1,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Vychází to okolo 55 až 80 gramů bílkovin denně, v závislosti na tělesné hmotnosti. Vyšší příjem bílkovin se doporučuje dětem, těhotným a kojícím ženám. (7)

Závěr

Proteinový chléb si získal přízeň nejen sportovců, ale i běžných lidí, kteří hledají zdravější alternativu klasického chleba. Jak jste si již mohli všimnout, na přípravu nepotřebujete žádné základy kváskování. Stačí postupovat podle některého z výše zmíněných receptů a výsledek bude určitě stát za to. Nezapomeňte se s ním pak pochlubit v komentáři pod článkem.

PS: Pokud máte i vy nějaký osvědčený recept na proteinový chléb, sem s ním. Potěšíte nejen mě, ale i ostatní čtenáře.

Zdroje:

(1) What Is High-Protein Bread—and Should You Try It? Dostupné na: https://www.health.com/nutrition/high-protein-bread

(2) KOLLER a kol. Sarkopénia v internej medicíne. Dostupné na: https://www.solen.sk/storage/file/article/VIA_2_2019_final%20%E2%80%93%20Vrbova.pdf

(3) CHAMBERS, L. a kol. Optimising foods for satiety. Dostupné na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386

(4) AUNE, D. a kol. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908315/

(5) Pumpkin seed protein bread. Dostupné na: https://proteinpow.com/2015/01/pumpkin-seed-protein-bread-low-carb-gluten-free.html

(6) Protein Bread Benefits the Gut, Brain, Bones & More. Dostupné na: https://draxe.com/nutrition/protein-bread/

(7) Stanovenie dennej potreby energie a živín. Dostupné na: https://www.jfmed.uniba.sk/fileadmin/jlf/Pracoviska/ustav-fyziologie/17SK-den.potr.ener.pdf

5/5 - (1 vote)
Obdivovatelka přírody, milovnice čtyřnohých chlupáčů, a tak trochu introvertka. V životě se řídím mottem: ,,S úsměvem je den hezčí.“ Svými články se proto snažím nejen pomoci, ale také vykouzlit úsměv na tváři :)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..