DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Hubnutí není procházka růžovou zahradou. Často musíte ze svého jídelníčku vyloučit i takové potraviny, které s oblibou konzumujete. Například při ketonové dietě jsou to sladkosti, protože je založena na omezeném příjmu sacharidů. Včetně nich si však je potřeba dát pozor i na další druhy potravin s vysokým obsahem cukrů: pečivo z bílé mouky, brambory, rýži či těstoviny. Dobrou zprávou je, že většina z nich se dá nahradit podstatně zdravější nízkosacharidovou alternativou. Kromě konjakových těstovin představují vhodnou volbu i proteinové těstoviny. Přečtěte si, v čem jsou jiné než klasické těstoviny, z čeho jsou složeny a kde si je můžete levně koupit.
Obsah článku:
Kde koupit proteinové těstoviny?
Tak jak je to téměř u všech produktů, nejširší výběr proteinových těstovin najdete na internetu. Kromě eshopů se zdravou výživou vám doporučuji podívat se i na oficiální weby prodejců ketonových diet. K těm nejznámějším rozhodně patří KetoMix. Včetně několika cenově výhodných balíčků najdete v nabídce proteinové těstoviny různých druhů: penne, risoni a vřetena. Těstoviny s vysokým obsahem bílkovin si také máte možnost zakoupit v eshopu ketonové diety Prodietix, kde jsou k dispozici nejen vřetena a risoni, ale i čínské nudle a tagliatelle.
PRODEJ TĚSTOVIN | |
---|---|
Slim Pasta | |
KetoDiet | |
Max Sport | |
Grizly | |
KetoMix | |
KetoFit |
Samozřejmě, kromě internetových obchodů nesmíme zapomínat ani na kamenné prodejny s bio potravinami a DM drogerie. Co se týče supermarketů jako Billa, Kaufland, Lidl a Tesco, tam bílkovinové těstoviny nejsou součástí běžné nabídky, dostupné jsou pouze zřídka, v rámci speciálních ,,tematických“ akcí. Počítejte ale s tím, že jejich výběr není tak široký jako v eshopech a cena je často vyšší.
Charakteristika proteinových těstovin
Vysoký obsah bílkovin, málo sacharidů a téměř žádné tuky. Přesně tak můžeme charakterizovat proteinové těstoviny. S přihlédnutím ke svému složení jsou ideální nejen pro lidi držící dietu, ale i aktivní sportovce a lidi s intolerancí na lepek. Na rozdíl od klasických těstovin mnohé z nich neobsahují gluten, ale hlavně rostlinné bílkoviny. Proteiny, ať rostlinné nebo živočišné, mají v organismu řadu důležitých funkcí. Podporují růst svalové hmoty, posilují obranyschopnost organismu, podílejí se na transportu látek a při ketonové dietě jsou jedním z alternativních zdrojů energie.
Optimální denní příjem bílkovin u dospělého člověka by měl být 0,80 gramů na kilogram hmotnosti. (1) Samozřejmě, že toto číslo je pouze orientační a mění se jak v závislosti na věku, tak i fyzické aktivitě. Sportovci, zejména ti, co se věnují silovým sportům, potřebují přijmout skoro až dvojnásobek bílkovin – 1,4 až 1,8 g na kilogram tělesné hmotnosti.
Jaké bílkoviny přijímat?
I přesto, že většina živočišných bílkovin obsažených v mase, vejcích a mléčných výrobcích patří k plnohodnotným zdrojům aminokyselin, nesmíme zapomínat ani na dostatečný příjem rostlinných bílkovin. Ty obsahují fytonutrienty, antioxidanty a vitamíny, které byste v živočišných proteinech hledali marně. (2)
Ve prospěch rostlinných bílkovin svědčí i vědecké studie, včetně odborného příspěvku Winstona Craiga – profesora výživy na Andrews University. Poukazuje v něm na některé zdravotní benefity veganského stravování. Vegani mají zpravidla nižší index tělesné hmotnosti, krevní tlak i hladinu LDL cholesterolu. Vzhledem k tomu klesá i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, mrtvice a cukrovky 2. typu. (3)
Složení
Na výrobu proteinových těstovin se nepoužívá klasická pšeničná mouka s vysokým podílem sacharidů, ale speciálně upravený pšeničný lepek nebo různé druhy luštěnin. Ty jsou bohaté jak na bílkoviny, tak i vlákninu, která je důležitá pro správnou činnost trávicí soustavy. Navíc není v luštěninových těstovinách gluten, díky čemuž jsou vhodné i pro celiaky a lidi s alergií na lepek.
Černá fazole
Sama o sobě má mnoho zdravotních výhod. Již několik tisíciletí se používá jako vhodná surovina při dietě, přičemž má pozitivní účinek na zdraví srdce a očí. Obsahuje vitamín C, který snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Kromě polévek a omáček se využívá i k přípravě proteinových těstovin. Ty poznáte podle výrazné černé barvy. V jejich složení dominují především bílkoviny a vláknina. Na co byste si však měli dát pozor, jsou sacharidy. Jejich podíl je sice nižší než u klasických těstovin, ale pokud držíte ketonovou dietu, doporučuji sáhnout raději po těstovinách z pšeničného lepku. Obsahují ještě méně sacharidů. (4)
Pšeničný lepek
Selektuje se z klasické pšeničné mouky, ve které se kromě velkého množství sacharidů nachází také přibližně 15% specifické bílkoviny – lepku. Pšeničný lepek si můžete vyrobit i svépomocí doma. Z pšeničné mouky a vody vytvoříte těsto, které následně vložíte do vody. Tak se z něj vyplaví všechny ostatní látky a zůstane pouze čistý lepek. Takto zpracovaný pšeničný lepek se používá i na výrobu proteinových těstovin, které obsahují velmi malé množství sacharidů. Navíc jsou lehce stravitelné a nenadýmají. (10)
Sójové boby
Poměrně oblíbené pro svou chuť i výživovou hodnotu jsou těstoviny ze zelených sójových bobů. Najdete v nich některé vitamíny, minerály (vitamín B, K, měď, mangan, draslík, fosfor, zinek, sodík….) a bílkoviny. Samotné sójové boby se těší velké oblibě zejména v Asii, kde si je místní obyvatelé přidávají do polévek a salátů. Spolu s quinoou obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které lidský organismus potřebuje, což je u rostlinných bílkovin spíše výjimečné. (5)
Quinoa
Quinoa je sama o sobě jednou z nejoblíbenějších zdravých potravin na světě. Vysokým podílem bílkovin a vlákniny uspokojí potřeby nejen sportovců, ale i jednotlivců, kteří se chtějí zdravě stravovat. Má nízký glykemický index a početné zastoupení důležitých minerálních látek. Těstoviny z quinoy se svým vzhledem podobají klasickým těstovinám, ale neobsahují lepek ani laktózu, což z nich dělá vhodnou přílohu pro celiaky a lidi s intolerancí na laktózu. (6)
Včetně výše zmíněných potravin se při výrobě proteinových těstovin používá i cvrččí mouka, hrách nebo čočka. Při výběru však buďte obezřetní a pamatujte, že ne všechny druhy luštěnin mají nízký obsah sacharidů.
Výhody těstovin s obsahem bílkovin
Proteinové těstoviny se pomalu, ale jistě dostávají do našich kuchyní. Oproti klasickým těstovinám mají několik nesporných výhod. Přečtěte si, jaké to jsou:
- obsahují velké množství bílkovin, které mají nezastupitelné místo v lidském organismu
- v jejich složení se nachází dostatek vlákniny
- některé neobsahují lepek ani laktózu, což potěší zejména lidi s celiakií a intolerancí na laktózu
- nízký glykemický index a minimální podíl sacharidů (ve vybraných druzích) ocení lidé držící dietu
- vzhledem k vyššímu podílu bílkovin uspokojí potřeby sportovců, u kterých podpoří růst svalové hmoty
- neobsahují téměř žádné tuky, díky čemuž nedochází ke zvýšení hladiny LDL (špatného) cholesterolu. (7)
JAK ZHUBNOUT | |
---|---|
S keto dietou zaručeně zhubnete, jelikož je postavena na biochemických procesech v organismu (viz video). Důležité je, abyste pořád byli ve stavu ketózy. Nenechte se odradit cenou balíčků, vyjde vás to mnohem levněji než opakované kupování neúčinných produktů. Zjistěte, kolik potřebujete zhubnout a přečtěte si návod, jak začít. | |
Prodejci keto diety | Mix & Slim – KetoMix – ChiaShake – KetoDiet |
Chci zhubnout | Do 5kg – Do 10kg – Do 15kg – Nad 15kg |
Jídla na hubnutí | Dietní snídaně – Dietní oběd – Dietní dezerty – Dietní těstovinová jídla – Low carb pečivo |
Krabičková dieta | Zdravé stravování – Chytrý jídelníček |
Zkušenosti s keto dietou | 28 denní deník hubnutí |
Výživovo na hubnutí doporučuje keto dietu. Pokud ale z různých příčin chcete dát přednost práškům, tak vězte, že prášky na hubnutí mají pouze podpůrný efekt a neudělají to za vás. Účinné mohou být pouze v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem. | |
Přípravky na hubnutí | Blokátor hladu – Dietní těstoviny – Pilulky na hubnutí – Nízkokalorické sladidlo – Spalovač tuků – Sirupy bez cukru – Káva a čaj na hubnutí – Nízkokalorické dresinky |
Recepty
Zdravé, rychlé a hlavně chutné. Přesně takové recepty s použitím bílkovinových těstovin vám prozradím v následujících řádcích. Některé potěší chuťové pohárky veganů a vegetariánů, na jiných si zase pochutnají milovníci masových pokrmů.
Proteinová vřetena s bazalkovým pestem a pečenou zeleninou
Ingredience
- proteinová vřetena
- ½ hrnku bazalkového pesta
- menší červená řepa
- 1 paprika
- ½ kedlubnu
- stroužek česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Nejdříve vložte těstoviny do osolené vařící vody. Dokud se budou vařit, začněte s přípravou zeleniny. Červenou řepu, papriku a kedluben si očistěte a nakrájejte na přibližně stejné kousky, ideálně na kostky. Plech vystelte pečícím papírem, přidejte zeleninu, osolte, dochuťte pepřem. Na vrch můžete přidat i bylinky spolu s rozmačkanými kousky česneku. Na závěr zeleninu pokapejte olivovým olejem a vložte do předehřáté trouby asi na 30 minut. Pečte při teplotě 180 stupňů a každých 10 minut zeleninu lehce promíchejte. Když budete mít těstoviny hotové, sceďte je, přidejte bazalkové pesto, kousky upečené zeleniny a zamíchejte.
Příprava pesta
V případě, že se rozhodnete udělat domácí pesto, budete potřebovat 50 gramů bazalky, stroužek česneku, hrst strouhaného parmezánu, piniových oříšků, 1 lžíci olivového oleje a trošku soli. Všechny tyto ingredience rozmixujte a na závěr můžete ještě dochutit pár kapkami citrónové šťávy.
Veganské těstoviny s květákovou omáčkou
Ingredience
- špagety z černých fazolí
- 1 ČL olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- ¾ hrnku mandlového mléka
- 1 hrnek nasekaného květáku
- ½ ČL citrónové šťávy
- sůl a pepř
Postup:
Začněte přípravou těstovin, které vložte do osolené vroucí vody a nechte vařit. Na pánev dejte pár kapek olivového oleje a nadrobno nakrájený česnek. Smažte dozlatova. Následně přidejte mandlové mléko a zahřívejte, až dokud se nezačne vařit. Přidejte na malé kousky nasekaný syrový květák, sůl a pepř. Když bude květák měkký, omáčku odstavte, nechte trošku vychladnout a rozmixujte dohladka. Na závěr dejte omáčku ještě chvilku zahřát na pánev spolu se špagetami. Důkladně promíchejte, pokapejte citrónovou šťávou a servírujte. (8)
Bílkovinová vřetena s kuřecím masem a špenátovým pestem
Ingredience
- proteinové těstoviny – vřetena
- 2 kuřecí prsa
- ¼ hrnku špenátového pesta
- 1 ČL oleje
- hrst parmezánu
- 3 cherry rajčata
- šalotka
- sůl a pepř
Postup:
Vřetena uvařte podle pokynů na obalu. Na pánev dejte pár kapek oleje, nechte rozpálit a přidejte nakrájené kuřecí maso. Já jsem si ho nakrájela na malé nudličky. Dochuťte solí, pepřem a můžete i troškou chilli. Restujte dozlatova. Na druhou pánev dejte trošku oleje, nakrájenou šalotku a půlky cherry rajčat. Chvilku opékejte, přibližně 3 minutky. Přidejte špenátové pesto, které si připravíte podobně jako bazalkové, akorát použijete listy baby špenátu. Do pánve se špenátovým pestem a zeleninou vložte sceděná vřetena spolu s kuřecím masem. Důkladně promíchejte a posypte parmezánem. (9)
Baví vás experimentovat v kuchyni? Tak v takovém případě rozhodně vyzkoušejte recept na domácí bílkovinové těstoviny.
Budete potřebovat:
- ½ hrnku pšeničného lepku
- ½ hrnku ovesné vlákniny
- 2 vyšlehaná vejce
- ½ PL olivového oleje
- ½ PL soli
- ¼ ČL xanthanové gumy
Postup je jednoduchý. Všechny ingredience vložte do mixéru. Pomaličku mixujte, dokud z nich nebude těsto. To dejte do uzavíratelné plastové misky a nechte cca 30 minut odležet. Na závěr si těsto rozválejte na tenký plát a nakrájejte na tenčí nudličky. V případě, že máte speciální stroj na výrobu těstovin, použijte ten.
Celý návod, krok za krokem, je výborně ukázán v následujícím videu, konkrétně v části od 1:28 do 12:52.
Časté otázky
Jsou proteinové těstoviny chutné? Zvládnete si je uvařit? Na tyto a další otázky vám přinesu odpovědi v následujících řádcích.
Jak chutnají proteinové těstoviny?
Ke klasickým těstovinám mají chuťově nejblíže proteinové těstoviny z pšeničného lepku, které například nabízí značka KetoMix. S tím rozdílem, že obsahují podstatně méně sacharidů. Proteinové těstoviny vyrobené z luštěnin jsou chuťově výraznější a ,,masitější“, ale je potřeba si u nich hlídat podíl sacharidů.
Jaké typy proteinových těstovin se prodávají?
Vřetena, penne, tagliatelle, špagety či risoni. Skutečně máte z čeho vybírat. V případě, že byste nenašli svůj oblíbený tvar těstovin v proteinové verzi, doporučuji vyzkoušet konjakové těstoviny. Neobsahují téměř žádné sacharidy, přičemž jsou skvělou alternativou proteinových těstovin zejména pro ty z vás, kteří držíte low carb dietu.
Jak dlouho se bílkovinové těstoviny mají vařit?
Závisí na konkrétním druhu a surovině, ze které jsou vyrobeny. Zatímco proteinové těstoviny z černých fazolí potřebují trošku delší čas na přípravu, vřetena z pšeničného lepku nemusíte vařit tak dlouho. Podobně jako u klasických těstovin se držte doporučení výrobce v návodu na přípravu, který se zpravidla nachází na zadní straně obalu.
Může mít konzumace proteinových těstovin negativní vliv na trávení?
Ano, zejména pokud jde o druh těstovin s vysokým obsahem vlákniny. Její zvýšená konzumace není vhodná pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku, který se projevuje častými průjmy. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny sice pomáhají zmírnit zácpu, avšak na druhé straně také podporují střevní motilitu, což v tomto případě není žádoucí.
Závěr
Proteinové těstoviny se s přihlédnutím na nutriční složení a z něho plynoucí benefity čím dál více objevují na našich talířích. Neodolala jsem jim ani já a hned jsem jedny vyzkoušela. Obsah sacharidů sice nebyl nejmenší (to mi však nevadilo, protože nehubnu), avšak podíl bílkovin byl mnohem větší než u klasických těstovin. A ta chuť, mňam. Rozhodně je potřeba ochutnat. A nezapomeňte mi pak o vaší zkušenosti napsat do komentáře pod článkem. Klidně můžete přiložit i recept, ráda se spolu s ostatními čtenáři inspiruji 🙂
ZDROJE:
(1) ZAKUCIOVÁ, Úloha aminokyselín a bielkovín vo výžive človeka, Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra, 2011. Dostupné na: http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/Z/1E32786E59004D358BDAF8F488BE6021.pdf
(2) What is the difference between animal and plant proteins? Dostupné na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322827#plant-vs-animal-protein
(3) J.Craig, Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Dostupné na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21139125/
(4) Black Beans: Health Benefits, Nutrition Facts, and How to Prepare Them. Dostupné na: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-beans#1
(5) 8 Surprising Health Benefits of Edamame. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/edamame-benefits#TOC_TITLE_HDR_7
(6) 11 Proven Health Benefits of Quinoa. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa#TOC_TITLE_HDR_4
(7) Make Meals Great Again with These High Protein Pastas. Dostupné na: https://skinnyyoked.com/bodybuilding-supplements/protein-pasta/#What_Are_Protein_Pastas
(8) Vegan Pasta Alfredo. Dostupné na: https://simpleveganblog.com/vegan-pasta-alfredo/
(9) Pasta with Chicken, Vegetables & Spinach Pesto. Dostupné na: https://www.countryliving.com/food-drinks/recipes/a33199/pasta-with-chicken-vegetables-and-spinach-pesto-recipe/
(10) Seitan. Dostupné na: https://sk.wikipedia.org/wiki/Seitan