Proteinové těstoviny. V čem jsou jiné než klasické těstoviny + návod na jejich výrobu

Hubnutí není procházka růžovou zahradou. Často musíte ze svého jídelníčku vyloučit i takové potraviny, které s oblibou konzumujete. Například při ketonové dietě jsou to sladkosti, protože je založena na omezeném příjmu sacharidů. Včetně nich si však je potřeba dát pozor i na další druhy potravin s vysokým obsahem cukrů: pečivo z bílé mouky, brambory, rýži či těstoviny. Dobrou zprávou je, že většina z nich se dá nahradit podstatně zdravější nízkosacharidovou alternativou. Kromě konjakových těstovin představují vhodnou volbu i proteinové těstoviny. Přečtěte si, v čem jsou jiné než klasické těstoviny, z čeho jsou složeny a kde si je můžete levně koupit.

Kde koupit proteinové těstoviny?

Tak jak je to téměř u všech produktů, nejširší výběr proteinových těstovin najdete na internetu. Kromě eshopů se zdravou výživou vám doporučuji podívat se i na oficiální weby prodejců ketonových diet. K těm nejznámějším rozhodně patří KetoMixVčetně několika cenově výhodných balíčků najdete v nabídce proteinové těstoviny různých druhů: penne, risoni a vřetena. Těstoviny s vysokým obsahem bílkovin si také máte možnost zakoupit v eshopu ketonové diety Prodietixkde jsou k dispozici nejen vřetena a risoni, ale i čínské nudle a tagliatelle.

PRODEJ TĚSTOVIN
Slim Pasta
KetoDiet
Max Sport
Grizly
KetoMix
KetoFit

Samozřejmě, kromě internetových obchodů nesmíme zapomínat ani na kamenné prodejny s bio potravinami DM drogerie. Co se týče supermarketů jako Billa, Kaufland, Lidl a Tesco, tam bílkovinové těstoviny nejsou součástí běžné nabídky, dostupné jsou pouze zřídka, v rámci speciálních ,,tematických“ akcí. Počítejte ale s tím, že jejich výběr není tak široký jako v eshopech a cena je často vyšší.

Charakteristika proteinových těstovin

Vysoký obsah bílkovin, málo sacharidů a téměř žádné tuky. Přesně tak můžeme charakterizovat proteinové těstoviny. S přihlédnutím ke svému složení jsou ideální nejen pro lidi držící dietu, ale i aktivní sportovce lidi s intolerancí na lepek. Na rozdíl od klasických těstovin mnohé z nich neobsahují gluten, ale hlavně rostlinné bílkoviny. Proteiny, ať rostlinné nebo živočišné, mají v organismu řadu důležitých funkcí. Podporují růst svalové hmoty, posilují obranyschopnost organismupodílejí se na transportu látek a při ketonové dietě jsou jedním z alternativních zdrojů energie.

Optimální denní příjem bílkovin u dospělého člověka by měl být 0,80 gramů na kilogram hmotnosti. (1) Samozřejmě, že toto číslo je pouze orientační a mění se jak v závislosti na věku, tak i fyzické aktivitě. Sportovci, zejména ti, co se věnují silovým sportům, potřebují přijmout skoro až dvojnásobek bílkovin – 1,4 až 1,8 g na kilogram tělesné hmotnosti.

Vřetena s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny
Hrachová vřetena s vysokým obsahem bílkovin

Jaké bílkoviny přijímat?

I přesto, že většina živočišných bílkovin obsažených v mase, vejcích a mléčných výrobcích patří k plnohodnotným zdrojům aminokyselin, nesmíme zapomínat ani na dostatečný příjem rostlinných bílkovin. Ty obsahují fytonutrienty, antioxidanty a vitamíny, které byste v živočišných proteinech hledali marně. (2)

Ve prospěch rostlinných bílkovin svědčí i vědecké studie, včetně odborného příspěvku Winstona Craiga – profesora výživy na Andrews University. Poukazuje v něm na některé zdravotní benefity veganského stravování. Vegani mají zpravidla nižší index tělesné hmotnosti, krevní tlak i hladinu LDL cholesterolu. Vzhledem k tomu klesá i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, mrtvice a cukrovky 2. typu. (3)

Složení

Na výrobu proteinových těstovin se nepoužívá klasická pšeničná mouka s vysokým podílem sacharidů, ale speciálně upravený pšeničný lepek nebo různé druhy luštěnin. Ty jsou bohaté jak na bílkoviny, tak i vlákninu, která je důležitá pro správnou činnost trávicí soustavy. Navíc není v luštěninových těstovinách gluten, díky čemuž jsou vhodné i pro celiaky a lidi s alergií na lepek.

Černá fazole

Sama o sobě má mnoho zdravotních výhod. Již několik tisíciletí se používá jako vhodná surovina při dietě, přičemž má pozitivní účinek na zdraví srdce a očí. Obsahuje vitamín C, který snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Kromě polévek a omáček se využívá i k přípravě proteinových těstovin. Ty poznáte podle výrazné černé barvy. V jejich složení dominují především bílkoviny a vláknina. Na co byste si však měli dát pozor, jsou sacharidy. Jejich podíl je sice nižší než u klasických těstovin, ale pokud držíte ketonovou dietu, doporučuji sáhnout raději po těstovinách z pšeničného lepku. Obsahují ještě méně sacharidů. (4)

Proteinové těstoviny, které se vyrábějí z luštěnin, obsahují více sacharidů
Proteinové špagety vyrobené z černých fazolí

Pšeničný lepek

Selektuje se z klasické pšeničné mouky, ve které se kromě velkého množství sacharidů nachází také přibližně 15% specifické bílkoviny – lepku. Pšeničný lepek si můžete vyrobit i svépomocí doma. Z pšeničné mouky a vody vytvoříte těsto, které následně vložíte do vody. Tak se z něj vyplaví všechny ostatní látky a zůstane pouze čistý lepek. Takto zpracovaný pšeničný lepek se používá i na výrobu proteinových těstovin, které obsahují velmi malé množství sacharidů. Navíc jsou lehce stravitelné a nenadýmají. (10)

Sójové boby

Poměrně oblíbené pro svou chuť i výživovou hodnotu jsou těstoviny ze zelených sójových bobů. Najdete v nich některé vitamíny, minerály (vitamín B, K, měď, mangan, draslík, fosfor, zinek, sodík….) a bílkoviny. Samotné sójové boby se těší velké oblibě zejména v Asii, kde si je místní obyvatelé přidávají do polévek a salátů. Spolu s quinoou obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které lidský organismus potřebuje, což je u rostlinných bílkovin spíše výjimečné. (5)

Quinoa

Quinoa je sama o sobě jednou z nejoblíbenějších zdravých potravin na světě. Vysokým podílem bílkovin a vlákniny uspokojí potřeby nejen sportovců, ale i jednotlivců, kteří se chtějí zdravě stravovat. Má nízký glykemický index a početné zastoupení důležitých minerálních látek. Těstoviny z quinoy se svým vzhledem podobají klasickým těstovinám, ale neobsahují lepek ani laktózu, což z nich dělá vhodnou přílohu pro celiaky lidi s intolerancí na laktózu. (6)

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Organizace Spojených národů označila rok 2013 za Mezinárodní rok quinoy? Stalo se tak zejména pro její bohaté nutriční složení.

Včetně výše zmíněných potravin se při výrobě proteinových těstovin používá i cvrččí mouka, hrách nebo čočka. Při výběru však buďte obezřetní a pamatujte, že ne všechny druhy luštěnin mají nízký obsah sacharidů.

Bílkovinové těstoviny z luštěnin obsahují více sacharidů než těstoviny z pšeničného lepku
Bílkovinové těstoviny z luštěnin obsahují více sacharidů než těstoviny z pšeničného lepku

Výhody těstovin s obsahem bílkovin

Proteinové těstoviny se pomalu, ale jistě dostávají do našich kuchyní. Oproti klasickým těstovinám mají několik nesporných výhod. Přečtěte si, jaké to jsou:

  • obsahují velké množství bílkovin, které mají nezastupitelné místo v lidském organismu
  • v jejich složení se nachází dostatek vlákniny
  • některé neobsahují lepek ani laktózu, což potěší zejména lidi s celiakií a intolerancí na laktózu
  • nízký glykemický index a minimální podíl sacharidů (ve vybraných druzích) ocení lidé držící dietu
  • vzhledem k vyššímu podílu bílkovin uspokojí potřeby sportovců, u kterých podpoří růst svalové hmoty
  • neobsahují téměř žádné tuky, díky čemuž nedochází ke zvýšení hladiny LDL (špatného) cholesterolu. (7)
JAK ZHUBNOUT
S keto dietou zaručeně zhubnete, jelikož je postavena na biochemických procesech v organismu (viz video). Důležité je, abyste pořád byli ve stavu ketózy. Nenechte se odradit cenou balíčků, vyjde vás to mnohem levněji než opakované kupování neúčinných produktů. Zjistěte, kolik potřebujete zhubnout a přečtěte si návod, jak začít.
Prodejci keto dietyKetoDietKetoMixChiaShake
Chci zhubnoutDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Jídla na hubnutíDietní snídaněDietní obědDietní dezertyDietní těstovinová jídlaLow carb pečivo
Krabičková dietaZdravé stravováníMyChef KitchenNutric BistroChytrý jídelníček
Zkušenosti s keto dietou28 denní deník hubnutí
Výživovo na hubnutí doporučuje keto dietu. Pokud ale z různých příčin chcete dát přednost práškům, tak vězte, že prášky na hubnutí mají pouze podpůrný efekt a neudělají to za vás. Účinné mohou být pouze v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem.
Přípravky na hubnutíBlokátor hladuDietní těstovinyPilulky na hubnutíNízkokalorické sladidloSpalovač tukůSirupy bez cukruKáva a čaj na hubnutíNízkokalorické dresinky

Recepty

Zdravé, rychlé a hlavně chutné. Přesně takové recepty s použitím bílkovinových těstovin vám prozradím v následujících řádcích. Některé potěší chuťové pohárky veganů a vegetariánů, na jiných si zase pochutnají milovníci masových pokrmů.

Proteinová vřetena s bazalkovým pestem a pečenou zeleninou

Ingredience

  • proteinová vřetena
  • ½ hrnku bazalkového pesta
  • menší červená řepa
  • 1 paprika
  • ½ kedlubnu
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Nejdříve vložte těstoviny do osolené vařící vody. Dokud se budou vařit, začněte s přípravou zeleniny. Červenou řepu, papriku a kedluben si očistěte a nakrájejte na přibližně stejné kousky, ideálně na kostky. Plech vystelte pečícím papírem, přidejte zeleninu, osolte, dochuťte pepřem. Na vrch můžete přidat i bylinky spolu s rozmačkanými kousky česneku. Na závěr zeleninu pokapejte olivovým olejem a vložte do předehřáté trouby asi na 30 minut. Pečte při teplotě 180 stupňů a každých 10 minut zeleninu lehce promíchejte. Když budete mít těstoviny hotové, sceďte je, přidejte bazalkové pesto, kousky upečené zeleniny a zamíchejte.

Příprava pesta

V případě, že se rozhodnete udělat domácí pesto, budete potřebovat 50 gramů bazalky, stroužek česneku, hrst strouhaného parmezánu, piniových oříšků, 1 lžíci olivového oleje a trošku soli. Všechny tyto ingredience rozmixujte a na závěr můžete ještě dochutit pár kapkami citrónové šťávy.

Veganské těstoviny s květákovou omáčkou

Ingredience

  • špagety z černých fazolí
  • 1 ČL olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • ¾ hrnku mandlového mléka
  • 1 hrnek nasekaného květáku
  • ½ ČL citrónové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:

Začněte přípravou těstovin, které vložte do osolené vroucí vody a nechte vařit. Na pánev dejte pár kapek olivového oleje a nadrobno nakrájený česnek. Smažte dozlatova. Následně přidejte mandlové mléko a zahřívejte, až dokud se nezačne vařit. Přidejte na malé kousky nasekaný syrový květák, sůl a pepř. Když bude květák měkký, omáčku odstavte, nechte trošku vychladnout a rozmixujte dohladka. Na závěr dejte omáčku ještě chvilku zahřát na pánev spolu se špagetami. Důkladně promíchejte, pokapejte citrónovou šťávou a servírujte. (8)

Bílkovinová vřetena s kuřecím masem a špenátovým pestem

Ingredience

  • proteinové těstoviny – vřetena
  • 2 kuřecí prsa
  • ¼ hrnku špenátového pesta
  • 1 ČL oleje
  • hrst parmezánu
  • 3 cherry rajčata
  • šalotka
  • sůl a pepř

Postup:

Vřetena uvařte podle pokynů na obalu. Na pánev dejte pár kapek oleje, nechte rozpálit a přidejte nakrájené kuřecí maso. Já jsem si ho nakrájela na malé nudličky. Dochuťte solí, pepřem a můžete i troškou chilli. Restujte dozlatova. Na druhou pánev dejte trošku oleje, nakrájenou šalotku a půlky cherry rajčat. Chvilku opékejte, přibližně 3 minutky. Přidejte špenátové pesto, které si připravíte podobně jako bazalkové, akorát použijete listy baby špenátu. Do pánve se špenátovým pestem a zeleninou vložte sceděná vřetena spolu s kuřecím masem. Důkladně promíchejte a posypte parmezánem. (9)

Recept na bílkovinové těstoviny s kuřecím masem a špenátovým pestem
Těstoviny s kuřecím masem a špenátovým pestem
TIP: Pokud máte rádi sladké, přidejte k proteinovým těstovinám (ideálně ze sójových bobů) tvaroh a pár kapek čekankového sirupu. Skvěle si pochutnáte a zároveň nepřiberete, protože jde o nízkosacharidový recept.

Návod na výrobu domácích proteinových těstovin

Baví vás experimentovat v kuchyni? Tak v takovém případě rozhodně vyzkoušejte recept na domácí bílkovinové těstoviny.

Budete potřebovat:

  • ½ hrnku pšeničného lepku
  • ½  hrnku ovesné vlákniny
  • 2 vyšlehaná vejce
  • ½  PL olivového oleje
  • ½ PL soli
  • ¼ ČL xanthanové gumy

Postup je jednoduchý. Všechny ingredience vložte do mixéru. Pomaličku mixujte, dokud z nich nebude těsto. To dejte do uzavíratelné plastové misky a nechte cca 30 minut odležet. Na závěr si těsto rozválejte na tenký plát a nakrájejte na tenčí nudličky. V případě, že máte speciální stroj na výrobu těstovin, použijte ten.

Celý návod, krok za krokem, je výborně ukázán v následujícím videu, konkrétně v části od 1:28 do 12:52.

Časté otázky

Jsou proteinové těstoviny chutné? Zvládnete si je uvařit? Na tyto a další otázky vám přinesu odpovědi v následujících řádcích.

Jak chutnají proteinové těstoviny?

Ke klasickým těstovinám mají chuťově nejblíže proteinové těstoviny z pšeničného lepku, které například nabízí značka KetoMix. S tím rozdílem, že obsahují podstatně méně sacharidů. Proteinové těstoviny vyrobené z luštěnin jsou chuťově výraznější a ,,masitější“, ale je potřeba si u nich hlídat podíl sacharidů.

Jaké typy proteinových těstovin se prodávají?

Vřetena, penne, tagliatelle, špagety či risoni. Skutečně máte z čeho vybírat. V případě, že byste nenašli svůj oblíbený tvar těstovin v proteinové verzi, doporučuji vyzkoušet konjakové těstoviny. Neobsahují téměř žádné sacharidy, přičemž jsou skvělou alternativou proteinových těstovin zejména pro ty z vás, kteří držíte low carb dietu.

Jak dlouho se bílkovinové těstoviny mají vařit?

Závisí na konkrétním druhu a surovině, ze které jsou vyrobeny. Zatímco proteinové těstoviny z černých fazolí potřebují trošku delší čas na přípravu, vřetena z pšeničného lepku nemusíte vařit tak dlouho. Podobně jako u klasických těstovin se držte doporučení výrobce v návodu na přípravu, který se zpravidla nachází na zadní straně obalu.

TIP: Pokud budete ještě těstoviny spolu s omáčkou ohřívat na pánvi, vařte je cca o 2 minutky méně než je předepsáno. Nebudou rozvařené, ale takové akorát ,,al dente“.

Může mít konzumace proteinových těstovin negativní vliv na trávení?

Ano, zejména pokud jde o druh těstovin s vysokým obsahem vlákniny. Její zvýšená konzumace není vhodná pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku, který se projevuje častými průjmy. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny sice pomáhají zmírnit zácpu, avšak na druhé straně také podporují střevní motilitu, což v tomto případě není žádoucí.

Závěr

Proteinové těstoviny se s přihlédnutím na nutriční složení a z něho plynoucí benefity čím dál více objevují na našich talířích. Neodolala jsem jim ani já a hned jsem jedny vyzkoušela. Obsah sacharidů sice nebyl nejmenší (to mi však nevadilo, protože nehubnu), avšak podíl bílkovin byl mnohem větší než u klasických těstovin. A ta chuť, mňam. Rozhodně je potřeba ochutnat. A nezapomeňte mi pak o vaší zkušenosti napsat do komentáře pod článkem. Klidně můžete přiložit i recept, ráda se spolu s ostatními čtenáři inspiruji 🙂

ZDROJE:

(1) ZAKUCIOVÁ, Úloha aminokyselín a bielkovín vo výžive človeka, Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra, 2011. Dostupné na: http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/Z/1E32786E59004D358BDAF8F488BE6021.pdf

(2) What is the difference between animal and plant proteins? Dostupné na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322827#plant-vs-animal-protein

(3) J.Craig, Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Dostupné na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21139125/

(4) Black Beans: Health Benefits, Nutrition Facts, and How to Prepare Them. Dostupné na: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-beans#1

(5) 8 Surprising Health Benefits of Edamame. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/edamame-benefits#TOC_TITLE_HDR_7

(6) 11 Proven Health Benefits of Quinoa. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa#TOC_TITLE_HDR_4

(7) Make Meals Great Again with These High Protein Pastas. Dostupné na: https://skinnyyoked.com/bodybuilding-supplements/protein-pasta/#What_Are_Protein_Pastas

(8) Vegan Pasta Alfredo. Dostupné na: https://simpleveganblog.com/vegan-pasta-alfredo/

(9) Pasta with Chicken, Vegetables & Spinach Pesto. Dostupné na: https://www.countryliving.com/food-drinks/recipes/a33199/pasta-with-chicken-vegetables-and-spinach-pesto-recipe/

(10) Seitan. Dostupné na: https://sk.wikipedia.org/wiki/Seitan

Rate this post
Obdivovatelka přírody, milovnice čtyřnohých chlupáčů, a tak trochu introvertka. V životě se řídím mottem: ,,S úsměvem je den hezčí.“ Svými články se proto snažím nejen pomoci, ale také vykouzlit úsměv na tváři :)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..