DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Také v létě si můžete dopřát skutečné kulinářské skvosty. Letní pochoutky však nejsou jen velmi chutné, voňavé a lákavé, jsou navíc lehké a zdravé. Pokud se poohlídnete po těch skutečně svěžích letních dobrotách, nejenže si pochutnáte, prospějete také svému zdraví. Vaše tělo se vám odmění vitalitou a energií, kterou skvěle využijete při všemožných letních radovánkách.
Letní jídelníček je lehký. O tom, jak takový lehký letní jídelníček vypadá, se dočtete v našem dalším článku tady. V tomto článku se zaměříme na tradiční letní pochoutku – studené polévky. Ano, také polévky mají v lehkém letním jídelníčku své místo, zejména ty studené.
Obsah článku:
- 1 Studené polévky – seznamte se!
- 1.1
- 1.2 RECEPT: chladivá okurková polévka s vlašskými ořechy
- 1.3 RECEPT: avokádová polévka s okurkou a jablky
- 1.4 Náš letní tip: nejúčinnější detoxikační potraviny
- 1.5 RECEPT: kiwi polévka s vínem a hřebíčkem
- 1.6 Náš letní tip: detoxikační kúra s javorovým sirupem
- 1.7 RECEPT: exotická polévka s mangem a kokosem
- 1.8 RECEPT: sladká meruňková polévka s muškátovým oříškem
- 1.9 Andaluské gazpacho aneb typická studená polévka
- 2 8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ
Studené polévky – seznamte se!
Studené polévky se jeví jako ideální pokrm pro letní dny zalité sluncem. Jejich základem je zelenina, případně ovoce. Dají se připravovat na slano, ale také na sladko.
- Studené polévky přinášejí osvěžení, díky svým ingrediencím dodají organismu vitamíny a minerály.
- Díky obsahu antioxidantů podporují regenerační procesy a chrání organismus proti působení volných radikálů.
- Díky obsahu vlákniny jsou prospěšné i pro zdravé trávení a správně fungující střeva.
- Studené polévky zasytí a některé díky vysokému obsahu vody pomáhají také s hydratací.
Příprava studených polévek je snadnější než příprava těch klasických, přesvědčte se sami v našich receptech! Klíčem k bohaté chuti studené polévky je čas, který ji ponecháme k uležení po přípravě. Jakmile smícháme všechny ingredience, polévku dáme uležet do chladničky. Tak zajistíme, že se všechny chutě příjemně promísí a polévka získá nejenom příjemnou teplotu, ale také tu pravou svěží a lahodnou chuť.
RECEPT: chladivá okurková polévka s vlašskými ořechy
Ingredience
Cca 300 g okurek, kelímek bílého jogurtu (nejlépe řeckého), 1 l mléka, 2 stroužky česneku, snítek kopru, pepř a sůl. K dozdobení využijeme 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, případně citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a olivový olej.
Příprava
Jednoduše smícháme mléko, jogurt, nastrouhané okurky, prolisovaný česnek a velmi jemně posekaný kopr. Polévku dle chutí opepříme a osolíme, můžeme přidat i olivový olej.
Poté polévku necháme zchladnout a uležet v ledničce. Před podáváním ji ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy, citronovou kůrou a pokapeme olivovým olejem.
RECEPT: avokádová polévka s okurkou a jablky
Ingredience
2 avokáda, 1 okurek, 1 cibule, 2 kyselejší jablka, 200 ml vody, 250 ml kokosového mléka, 2 lžíce citronové šťávy, špetka kari, pepř sůl a zelená petrželka na ozdobu. Polévku lze dozdobit i zakysanou smetanou.
Příprava
Oloupaná avokáda, okurek, nasekanou cibulku, jablka zbavená jadřinců rozmixujeme spolu s vodou a kokosovým mlékem. Dochutíme citronovou šťávou a kořením.
Po rozmixování polévku nechte řádně vychladnout a uležet v ledničce. Bude chutnat dozdobená petrželkou, ale i dalšími zelenými bylinkami, gurmáni ji završí zakysanou smetanou.
Náš letní tip: nejúčinnější detoxikační potraviny
Víte, že avokádo je mj. také vynikající detoxikační potravinou?
Ne náhodou jsme je zařadili mezi 15 nejúčinnějších detoxikačních potravin vůbec. Více o avokádu se dozvíte v našem článku.
RECEPT: kiwi polévka s vínem a hřebíčkem
Ingredience
0,5 kg kiwi, 6 lžic javorového sirupu (částečně se dá nahradit bílým cukrem), 0,5 l bílého vína, 100 ml zakysané smetany, celá skořice a cca 5 hřebíčků (koření)
Příprava
Nejdříve přivedeme k varu bílé víno se skořicí a hřebíčkem. Pokud používáme javorový sirup, vmícháme ho do vína až po odstavení, pokud cukr, lze ho vařit spolu s vínem. Víno po odstavení musíme nechat vychladnout, následně ho přecedíme.
Oloupané kiwi rozmixujeme, smícháme ho se zakysanou smetanou a vínem.
Polévku poté necháme řádně vychladnout a uležet. Podáváme dozdobenou plátky kiwi.
Náš letní tip: detoxikační kúra s javorovým sirupem
Javorový sirup je bohatým zdrojem mnoha cenných látek a pyšní se také svými detoxikačními vlastnostmi.
Chcete vědět o javorovém sirupu více? Zajímavé informace najdete v našem článku: Javorová dieta: detoxikace celebrit
RECEPT: exotická polévka s mangem a kokosem
Ingredience
3 vyzrálá manga, banán, šťáva z pomeranče a 1 l kokosového mléka. K dochucení využijeme zelené lístky koriandru, příp. kuličky červeného rybízu.
Příprava
Oloupaná manga, loupaný banán, pomerančovou šťávu, kokosové mléko rozmixujeme, případně přidáme i lístky koriandru. Místo kokosového mléka můžeme využít i zakysanou smetanu, polévka tak získá trošku jinou, ještě více svěží chuť.
Polévku poté vložíme do chladničky, necháme ji vychladnout a chlazenou podáváme.
Při podávání polévku dozdobíme plátky manga a lístky koriandru. K dozdobení lze využít i kuličky červeného rybízu, který exotickou chuť skvěle doplní.
RECEPT: sladká meruňková polévka s muškátovým oříškem
Ingredience
Na 0,5 kg meruněk bude třeba 250 ml smetany, 0,5 l mléka, 2 žloutky, 2 plátky sendviče a 50 g cukru. K dochucení lze využít muškátový oříšek, skořici, citronovou šťávu a případně i trochu kvalitního rumu. K dozdobení poslouží lístky meduňky.
Příprava
Umyté, vypeckované meruňky povaříme asi v 0,5 l vody spolu s cukrem. Mezitím necháme sendvičový chléb změknout v mléku a smetaně. Rozvařené meruňky následně ve směsi mléka, smetany a sendvičů rozmixujeme.
Poté do směsi přidáme špetku muškátového oříšku, příp. další koření a ještě krátce povaříme.
Po odstavení ještě horkou směs doplníme vmícháním žloutků, dle chuti citronovou šťávou, rumem či dalším cukrem.
Polévku necháme vychladnout a až poté podáváme. Dozdobit ji můžeme lístky meduňky.
Obdobně jako meruňkovou si můžete připravit a vychutnat také polévku z dalších druhů letního ovoce, například malin nebo jahod.
Andaluské gazpacho aneb typická studená polévka
Gazpacho je snad nejtypičtějším představitelem studených polévek. V našich končinách se dokonce gazpacho užívá jako obecný výraz pro jakoukoliv studenou polévku. V pravém slova smyslu jde o tradiční španělskou polévku, která se připravuje z rajčat a dalších druhů zeleniny, dochucuje se vinným octem a někdy i zpestřuje chilli papričkami.
Jak připravit takové typické španělské gazpacho? Tady je náš recept…
Ingredience
1 kg červených rajčat, červená paprika a okurek v množství dle preferencí, 2 stroužky česneku, menší červená cibulka, pepř a sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa (případně citronová šťáva) a čerstvé bylinky jako je oregano, saturejka, estragon nebo tymián (dle chuti a možností). Pokud vyznáváte ostrou chuť, přidejte do polévky také chilli papričky.
Příprava
Nejprve zpařte rajčata tak, aby se dala loupat. Poté loupaná rajčata (zbavená tuhých kousků kolem stopky) rozmixujte spolu s paprikou, okurkou, prolisovaným česnekem, příp. chilli. Do zeleniny přidejte při mixování také vybrané bylinky, pepř a sůl. Postupně přidávejte také olivový olej a vinný ocet (může ho nahradit i citronová šťáva).
Polévku rozmixujte do hladka a následně uložte do chladničky. Nechte ji chladit cca dvě hodiny a až poté podávejte.
Před podáváním lze polévku naředit vodou. Servíruje se s bílou topinkou, může se dozdobit kousky zeleniny, bylinkami, klíčky nebo strouhaným sýrem.
8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ
Po samostatných detoxikačních surovinách a potravinách se podíváme na ty nejsilnější detoxikační recepty a doporučené jídelníčky. Těchto 8 zaujalo čtenáře nejvíce, takže se určitě inspirujte a podpořte přirozenou detoxikaci.
Přes léto mám velmi ráda studené polévky. Dělám si je nejradši v mixéru. Super je tahle hrášková se smetanou https://www.youtube.com/watch?v=iA8gTn9R4sg&list=PLM_wkwURtqkh2dpJI2RX-vDtBFwizqWbX&index=7&t=2s
Děkujeme za inspiraci, Mirenko.