Ořešák je léčivý, nejenom pro své ořechy

Ořechy jsou tradiční ingrediencí české kuchyně, především těch sladkých laskomin, moučníků a cukroví. Mnoho lidí si tak ořechy spojuje s něčím nezdravým. Opak je však pravdou. V rozumném množství a nejlépe své přirozené podobě představují ořechy zdravou pochoutku. A co víc. Pro zdraví poslouží i slupky ořechů, nezralé plody, kůra nebo listy ořešáku. To vše se využívá v lidovém léčitelství.

Co je to vlastně ořešák?

Ořešák, ořešák vlašský, ořešák černýOřešák je názvem druhu stromů z čeledi ořešákovitých. Jde o více než 25 druhů, které rostou po celé severní polokouli, zejména v mírném a subtropickém pásu. Tyto mohutné a dlouhověké stromy najdeme nejenom v Evropě, ale také ve východní Asii a Severní Americe. Tam se dokonce vyskytuje nejvíce druhů ořešáků.

Ořešáky řadíme mezi prastaré kulturní ovocné dřeviny, které jsou oblíbené v současnosti, stejně jako v minulosti.

U nás se nejčastěji vyskytuje ořešák královský (ořešák vlašský) a ořešák černý. Méně často se pěstuje ořešák popelavý, ořešák japonský, ořešák mandžuský, ořechovec vejčitý nebo ořechovec pekan.

Ořešák pro vyzrání plodů potřebuje dlouhé vegetační období s dostatkem tepla, proto se mu u nás daří zejména v teplých nížinných oblastech.

Co (asi) o ořešáku nevíte?

  • Listy ořešáků obsahují chemické látky, ty se za deště uvolňují a stékají s vodou do půdy pod stromem, aby omezily růst jiných rostlin.
  • Také kořeny ořešáků obsahují látky, které ořešák vylučuje do svého okolí. Pro některé rostliny jsou tyto látky toxické, pro některé více a pro některé méně. Tato vlastnost se označuje jako alelopatie ořešáku.
  • Listy ořešáku údajně nepatří na kompost. Dle některých zdrojů jde však pouze o mýtus. Jakkoli, mj. kvůli tenké vrstvě na povrchu se listy ořešáku rozkládají pomaleji než ostatní složky kompostu.
  • Slupky ořechů se uplatňují také k přírodnímu barvení látek. Dříve sloužily i k barvení vlasů (dávaly vlasům mahagonový odstín).

Ořešák, ořešák vlašský, ořešák černý

Léčivé účinky ořešáku

Ořechy jsou zdravou potravou. Zpestří jídelníček, obohatí ho o cenné nenasycené mastné kyseliny a další prospěšné živiny. Více se dozvíte v samostatném článku.

Listy a kůra ořešáku (ořešáku vlašského, ale i dalších druhů ořešáků) se tradičně využívá v lidovém léčitelství, ale také při výrobě moderních léků nebo doplňků stravy.

V léčitelství slouží i nezralé plody ořešáků, nejenom jádra, ale také oplodí (slupky), ze kterých se připravují alkoholové tinktury, likéry (ořechovka) a ořechová vína.

Zažívání, ořešák proti parazitůmOřešák vyniká zejména svými antibakteriálními účinky, čistí a léčí zažívací trakt, nejenom žaludek, ale také střeva. Čistí střeva a také působí proti parazitům. Zejména ořešák černý se řadí mezi nejúčinnější přírodní prostředky proti parazitům. Viz náš další článek:5 rostlin proti parazitům.

Ořešák je v léčitelství využívaný také pro zvýšení chuti k jídlu. Užívá se k celkovému posílení organismu, má pomáhat zvyšovat obranyschopnost, zlepšuje činnost nervové soustavy a v neposlední řadě je také prospěšný pro kardiovaskulární systém.

Ořešák v léčitelství nachází i vnější využití.

Například v podobě odvaru z listů. Tento odvar hojí a dezinfikuje kůži, působí proti kožním parazitům. Je účinný proti kožním plísním. Mj. pomáhá tlumit projevy lupénky a některých typů ekzémů. Uplatní se i jako pleťová voda proti akné nebo vlasová voda proti vypadávání vlasů.

Náš recept: ořechovka

Ořechovka (ořechový likér) je jednou z nejoblíbenějších léčivých forem ořešáku. Vyrábí se macerací drcených nezrálých ořechů v kvalitním alkoholu, například pálence.

Na 500 ml pálenky bude třeba asi 100 g zelených ořechů, med dle chuti, hřebíček (cca 5 ks) a celá skořice.

Zelené ořechy se nejprve nakrájí na menší kousky. Poté se vloží do sklenice spolu se skořicí, hřebíčkem a zalijí alkoholem. Ořechovka se pak nechá stát na slunném místě po dobu několika týdnů (3 – 4 týdny), během toho sklenici občas protřepeme. Následně se přecedí a přisladí medem. Může se naředit vodou.

Svíravě hořkou ořechovku užíváme jako aperitiv před jídlem. V léčitelství se doporučuje po kalíšku denně pro podporu trávení a činnosti jater. Údajně pomáhá také zastavovat krvácení, mj. je užitečná při nadměrném menstruačním krvácení.

Náš recept: čaj z listů ořešáku

Na 250 ml vody bude třeba vrchovatá lžička pokrájených listů ořešáku (čerstvých nebo sušených).

Listy spaříme vroucí vodou a luhujeme asi 10 min. Poté scedíme a popíjíme po šálku denně.

 

Druhy ořešáků, které stojí za pozornost

Ořešák královský, ořešák vlašský (Juglans regia)

Ořešák královský, známý zejména jako ořešák vlašský, představuje opadavý strom, který může dorůst až do výšky dvaceti metrů. Má široce rozloženou korunu, avšak celkem řídkou. Je typický svými lichozpeřenými listy podlouhlého tvaru. Mají hladký okraj. Květ má podobu jehněd, plodem jsou kulovité ořechy, skryté pod dužnatou slupkou. Dozrávají od září do října. U nás se tento druh ořešáku pěstuje nejčastěji.

Ořešák, ořešák vlašský, ořešák černý

Ořešák černý (Juglans nigra)

Také ořešák černý je opadavým stromem. I tento druh dorůstá do úctyhodné výšky, tentokrát až třiceti metrů. Koruna je rozložená do šířky. Listy jsou lichozpeřené, dlouhé až 60 cm. Mají pilovitý okraj. Květem jsou jehnědy a plodem ořechy ukryté v pevné skořápce a dužnatém obalu. Patří k nejrychleji rostoucím ořešákům.

Ořešák popelavý (Juglans cinerea)

Ořesák popelavý představuje opadavý strom s výškou až 25 metrů a korunou spíše elipsovitého tvaru. Má lichozpeřené listy s hustě pilovitým okrajem. Jsou dlouhé až 60 cm a typicky oboustranně chlupaté. Květem jsou opět jehnědy, plodem ořechy ve skořápce a dužnaté slupce. Mají podlouhle vejčitý tvar s ostře špičatými konci. Skořápka je hluboce brázditá. Vyrůstají po 3 až 7 kusech, dozrávají od října do listopadu.

Další články našeho blogu:

Přehled použitých zdrojů:

Rate this post
Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.