DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Kávička a k ní sladký koláček. Kombo, bez kterého si mnozí z nás neumí představit den. Zatímco káva dodá energii, dezert zase uspokojí chuťové pohárky a obalí nervy. Ne všichni však můžeme každý den podlehnout tomuto sladkému pokušení, protože ručička na váze neklesne. Předpokládám, že i vy patříte mezi „šťastlivce“, kterým nezbývá nic jiného, než se na lákavé dezerty v cukrárně dívat. Naštěstí mám pro vás tipy na stejně chutné a sladké alternativy – low carb dezerty. Prozradím vám, jak je připravit a které suroviny použít. V případě, že nemáte dostatek času vařit v kuchyni nebo vás to prostě nebaví, poradím vám, kde koupit hotové low carb dezerty. Jelikož jsem některé z nich vyzkoušela, nebudou chybět ani mé osobní zkušenosti a praktické tipy.
Obsah článku:
V čem jsou low carb dezerty výjimečné?
Na rozdíl od koláčů či zákusků, které se prodávají v pekárnách a cukrárnách, low carb dezerty neobsahují takové množství sacharidů. Zpravidla mají i nižší kalorickou hodnotu. Vzhledem k tomu si na nich pochutnají nejen lidé držící nízkosacharidovou dietu, ale i diabetici. Obsahují malé množství sacharidů, takže nezpůsobují velké výkyvy hladiny cukru v krvi. Rovněž snižují riziko vzniku trávicích potíží, jelikož bílý cukr podporuje růst střevních bakterií. Ten v low carb dezertech nenajdete, nahrazují ho zdravější sladidla s výrazně nižším podílem sacharidů. (1)
Mouky, ze kterých se připravují low carb dezerty
Při přípravě low carb dezertů rozhodně nebudete potřebovat tradiční pšeničnou, špaldovou nebo celozrnnou mouku. S přihlédnutím k podílu sacharidů se doporučují použít následující alternativy:
Kokosová mouka
Může se pochlubit jak nízkým podílem sacharidů a vyšším množstvím vlákniny, tak i kyselinou laurovou, která je účinným bojovníkem proti infekcím. V jejím složení nenajdete lepek, díky tomu se doporučuje i lidem s celiakií. Low carb dezertům dodá specifickou vůni a chuť. Při pečení počítejte s tím, že kokosová mouka absorbuje více vlhkosti. Dejte si tak pozor, aby těsto nebylo příliš husté. (3)
PRODEJ KOKOSOVÉ MOUKY | |
---|---|
Grizly | |
BioMedical |
Mandlová mouka
Patří k nejčastěji používaným bezlepkovým moukám. Není se čemu divit, 100 g obsahuje pouze 13 g sacharidů. To je několikanásobně menší množství než má pšeničná mouka. Navíc dodá dezertům příjemnou oříškovou chuť. V případě, že by vás odrazovala její vyšší cena, můžete si ji udělat i doma. Musíte jen vypnout mixér v té správné chvíli, jinak budete mít místo mouky mandlové máslo. (2)
PRODEJ MANDLOVÉ MOUKY | |
---|---|
Grizly | |
BioNature |
Slunečnicová mouka
Pokud jste o ní ještě neslyšeli, případně ji nevyzkoušeli, je nejvyšší čas to změnit. Na rozdíl od předchozích dvou je vhodná i pro lidi s alergií na ořechy. Včetně bílkovin má vysoký podíl mastných kyselin a minerálních látek jako železo, hořčík, draslík či vápník. Slunečnicová mouka se dá vyrobit i doma. Stačí pouze v mixéru umlít slunečnicová semena. Nebude sice tak jemná jako ta z obchodu, ale svůj účel splní – velmi dobře nahradí pšeničnou mouku. (3)
Psyllium prášek
Získává se z jitrocele indického a známým se stal především pro svůj vysoký podíl vlákniny. Je naprosto bez chuti a kromě toho, že se přidává do jogurtů, se s oblibou používá i při pečení. Sice není plnohodnotnou náhradou mouky a doporučuje se doplnit o některou z výše zmíněných mouk, ale dokáže výborně spojit jednotlivé ingredience. Díky této vlastnosti je vhodnou alternativou k vejcím. (3)
KDE KOUPIT PSYLLIUM | |
---|---|
Psyllium ADVANCE | |
Psyllium BioMedical |
Sladidla na přípravu low carb dezertů
Low carb dezerty mají sice minimum sacharidů, ale to neznamená, že nejsou sladké. Připravují se z keto sladidel. Přečtěte si, kterými sladidly nejlépe nahradíte bílý cukr.
Čekankový sirup
Chuťově je velmi podobný javorovému sirupu a medu. Neobsahuje lepek ani laktózu, čímž se stává vhodnou volbou pro celiaky a lidi s intolerancí na laktózu. S přihlédnutím k vyššímu podílu rozpustné vlákniny se nedoporučuje konzumovat ve větším množství než 20 g denně. V opačném případě hrozí riziko několika trávicích potíží: plynatost, nadýmání, křeče a průjmy. (5)
PRODEJ ČEKANKOVÉHO SIRUPU | |
---|---|
Čekankový sirup 4Slim 350 g | |
Čekankový sirup 4Slim 700 g | |
Čekankový sirup Ketolife 350 g |
Stévie
K dispozici je jak ve formě prášku, tak i kapek. Z pohledu složení se doporučuje upřednostnit kapky. V práškové formě bývá často kombinována s umělými sladidly, které zvyšují hladinu cukru v krvi. Stévie je aktuálně součástí více než 5 000 potravin a nápojů po celém světě. Používá se jako sladidlo při přípravě zmrzliny, koláčů, omáček, jogurtů či dokonce jídel z mořských plodů. (4)
Erytritol
Druh cukrového alkoholu s nízkou kalorickou hodnotou. Není tak sladký jako stévie nebo čekankový sirup, je potřeba ho tedy použít více. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka se pohybuje kolem 1 g na kilogram tělesné hmotnosti. Erytritol je přirozenou součástí vybraných druhů ovoce a zeleniny, avšak lze ho zakoupit i ve formě prášku. Takto ho můžete používat při vaření i pečení. (5)
Xylitol
Nejenže dodá low carb dezertu sladkou chuť, ale je také prospěšný pro zdraví zubů. Snižuje riziko vzniku zubního kazu a má antiplakový účinek. Z tohoto důvodu se s oblibou využívá při výrobě žvýkaček. Vy to však s jeho používáním nepřehánějte. Příliš velké množství může vyvolat zažívací potíže – průjmy. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 40 – 50 g denně. (5)
Hořká čokoláda
Ne každá hořká čokoláda má stejné množství sacharidů. V případě, že připravujete low carb dezert, použijte kvalitní čokoládu s minimálně 75% podílem kakaa a s co nejmenším obsahem dalších přísad. Taková hořká čokoláda má nižší podíl sacharidů a mnoho dalších zdravotních benefitů. Snižuje krevní tlak, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a podporuje činnost mozku. (5)
Tipy na předpřipravené low carb dezerty a mé zkušenosti
Přestože mnohé low carb dezerty nejsou náročné na přípravu, musíte jejich přípravě obětovat nějaký čas. Pokud zrovna nemáte času nazbyt, výbornou volbou budou předpřipravené low carb dezerty.
Proteinová panna cotta KetoDiet
Zachutná hlavně milovníkům mléčných výrobků, jelikož v ní dominuje chuť smetany s jemným nádechem vanilky. V jedné porci se nachází 18 g bílkovin a pouze 3,4 g sacharidů. Proteinová panna cotta je tak vhodná i pro lidi, kteří drží nízkosacharidovou dietu. Vzhledem k tomu, že obsahuje sušené polotučné mléko a smetanu, nedoporučuje se jednotlivcům s intolerancí na laktózu. Zakoupit si ji můžete v oficiálním e-shopu KetoDiet.
Moje zkušenost
Panna cotta značky KetoDiet je skutečně nenáročná na přípravu. Vzhledem k tomu, že každá porce je balená v samostatném sáčku, nemusíte nic přepočítávat na porce. Obsah sáčku vysypete do šejkru s vodou (100 ml), pořádně zamícháte a dáte alespoň na 45 minut do lednice. Zpočátku jsem měla trošku strach, zda směs opravdu ztuhne, ale už po 30 minutách se dala lehce vyklopit na talíř. Na můj vkus je bez ovoce trošku sladší, ovšem když si k ní dáte jahody, maliny nebo jiné nízkosacharidové ovoce, chutě se vyváží a bude dokonale svěží.
Proteinový mugcake KetoLife
Vysokým podílem bílkovin (17 g) a malým množstvím sacharidů (8,1 g) v jedné porci se může pochlubit také proteinový mugcake s příchutí ořechů a jablek. Podobně jako panna cotta, ani mugcake není určen lidem s intolerancí na laktózu. Dobrou zprávou však je, že si ho mohou dopřát lidé s celiakií, jelikož se ve složení nenachází lepek. Mugcake je sice značky KetoLife, ale i tento dezert se prodává v oficiálním e-shopu KetoDiet.
Moje zkušenost
Mugcake je opravdu připraven rychlostí blesku. Nemusíte dokonce ani čekat, zda ztuhne, nebo zapínat troubu. Obsah sáčku stačí smíchat s 50 ml vody a dát na 90 sekund do mikrovlnky. Těsto zvětší svůj objem a ztuhne. Dá se velmi lehce vyklopit na talíř. Trošku jsem se obávala, že bude příliš jablečný, ale právě naopak. Má výraznou ořechovou chuť, která není příliš sladká. V případě, že si pochutnáváte spíše na sladkých dezertech, doporučuji do těsta přidat ještě pár kapek čekankového sirupu. Výborně chutná s kousky hořké čokolády, které zamíchejte do těsta ještě předtím, než ho dáte do mikrovlnky.
Proteinový KetoMix perník
Další z keto dezertů, kterým si můžete zpestřit váš dietní jídelníček. V jedné porci se nachází pouze 6 g sacharidů a až 14 g bílkovin. Stává se tak vhodným i pro sportovce s cílem budovat svalovou hmotu. Navíc neobsahuje lepek, a tudíž si na něm pochutnají i lidé s celiakií. K dispozici je ve formě většího balení – 10 porcí v oficiálním e-shopu ketonové diety KetoMix. V případě, že se rozhodnete pro tuto dietu nebo ji už držíte, je tento perník vhodný již od 1. fáze diety.
Moje zkušenost
Hned po otevření sáčku mě mile překvapila specifická perníková vůně, která je pro perník typická. Čichový vjem skutečně nezklamal, což se mi potvrdilo i po prvotním ochutnání. Chutná téměř identicky jako tradiční perník od prarodičů. Těsto je po upečení jemné a nadýchané. Není potřeba do něj přidávat další ingredience či sladidla. Perník je opravdu chutný takový, jaký je. Při přípravě však doporučuji dělat více porcí najednou a těsto nedávat do formy, ale do košíčků na muffiny. Bude tak vyšší a nadýchanější.
PRODEJ MEDOVNÍKŮ | |
---|---|
Bezlepková směs na perníky (300 g) |
Recepty na low carb dezerty
Receptů na chutné low carb dezerty, které pohladí nejen oči, ale potěší i chuťové pohárky, je mnoho. Jelikož i já patřím mezi milovníky sladkého a záleží mi na postavě, vyzkoušela jsem spoustu keto dezertů. Přináším vám recepty na dva z nich, které mi chutnaly nejvíce.
Avokádové brownies
Ingredience:
- 100 g hořké čokolády
- 1 PL kokosového oleje
- 2 PL kokosové nebo mandlové mouky
- 2 avokáda
- 3 vejce
- 1/4 šálku čekankového sirupu
- 1 ČL sody bikarbony
- špetku soli
Postup:
Předtím než začnete s přípravou těsta, předehřejte troubu na 200 stupňů. Nad párou si rozpusťte hořkou čokoládu spolu s kokosovým olejem. Do mixéru vložte na kostičky nakrájená avokáda a mixujte. V další misce si smíchejte vejce s mandlovou moukou, čekankovým sirupem, sodou bikarbonou a špetkou soli. Přidejte avokádové pyré, rozpuštěnou čokoládu a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Plech vystelte pečicím papírem a rovnoměrně po něm rozetřete těsto. Pečte přibližně 30 až 40 minut.
Tvarohový krém bez pečení
Ingredience:
- 3 PL jemného tvarohu
- 1 ČL čekankového sirupu
- máslové sušenky nebo proteinové sušenky KetoMix
- 2 ČL proteinelly
Postup:
Nejprve si rozdrťte sušenky na opravdu malé kousky. Já jsem použila 3 proteinové sušenky KetoMix. Pokud máte BeBe keksy, které jsou větší, budou vám stačit i dva. Případně uvidíte i podle velikosti poháru, do kterého budete dezert připravovat. Dále si v menší misce smíchejte tvaroh s čekankovým sirupem. Připravte si dezertní pohár a začněte vrstvit. Nejprve jde vrstva podrcených sušenek, následně tvaroh a na závěr proteinový krém. Já jsem si ho dala ještě předtím na chvilku zahřát do mikrovlnky, aby trošku roztál. Na závěr posypte opět sušenkami nebo oříšky a hotovo.
Rada na závěr
Low carb dezerty nejsou správnou volbou pouze pro lidi držící dietu, ale také pro všechny, kterým záleží na zdraví. Konzumace velkého množství sacharidů našemu zdraví rozhodně nepřidá. Alespoň jednou za čas tedy vyměňte klasický koláč nebo zákusek za zdravější low carb dezert. Svou chutí vás zajisté příjemně překvapí.
Zdroje:
(1) Can I have keto desserts everyday? Dostupné na: https://ahealthymeal.com/can-i-have-keto-desserts-everyday/
(2) How to use low carb flours. Dostupné na: https://www.ditchthecarbs.com/low-carb-flours/
(3) The best low carb flours to use on the keto diet. Dostupné na: https://lowcarbyum.com/low-carb-flours/
(4) What is stevia? Dostupné na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251#How-is-stevia-used
(5) Complete Guide To Sweeteners on a Low-Carb Ketogenic Diet. Dostupné na: https://ketodietapp.com/Blog/lchf/Top-10-Natural-Low-carb-Sweeteners