Proteinová zmrzlina: Skutečně zdravá sladkost?

0

Studené osvěžení v podobě točené zmrzliny nebo oblíbeného nanuku přijde v letních měsících rozhodně vhod. Škoda jen těch kalorií, které se dříve či později projeví na váze. Naštěstí v současnosti najdete na trhu i zdravější, ale stejně chutnou alternativu, jakou je proteinová zmrzlina. Jak již určitě tušíte, na rozdíl od té klasické obsahuje méně kalorií a větší množství bílkovin. Navíc má i několik zdravotních výhod. Ty vám spolu s recepty na domácí proteinovou zmrzlinu prozradím v tomto článku.

PROTEINOVÁ ZMRZLINA
Proteinová zmrzlina s čokoládovou příchutí
Proteinová zmrzlina s vanilkovou příchutí

Jaká je to proteinová zmrzlina?

Už ze samotného názvu je zřejmé, že jde o ledové osvěžení s vysokým podílem bílkovin. Ve prospěch mnoha proteinových zmrzlin však hraje i nižší obsah sacharidů, díky čemuž se staly oblíbeným pamlskem nejen mezi sportovci, ale i lidmi, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet štíhlou linii. Místo klasických sladidel výrobci používají zdravější, často nízkokalorické alternativy, stévii a erytritol. (1)

Proteinová zmrzlina je charakteristická vysokým obsahem bílkovin.
Proteinová zmrzlina je zdravější alternativou klasické zmrzliny
POZOR: Ne každá proteinová zmrzlina je automaticky i nízkosacharidová. V případě tedy, že držíte ketonovou dietu, před koupí si pozorně přečtěte její složení s důrazem na podíl sacharidů.

Zdravotní benefity

Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale také podpoří růst svalové hmoty a činnost trávicí soustavy.

Pozitivně ovlivňuje růst svalové hmoty

Bílkoviny plní v lidském organismu několik životně důležitých funkcí. Podílejí se na transportu hemoglobinu, posilují imunitní systém a také urychlují regeneraci tkání. Vzhledem k tomu, že jsou jednou z hlavních složek svalů, zajišťují koordinaci pohybu a zároveň podporují růst svalové hmoty. (1)

Na výrobu proteinové zmrzliny se nejčastěji používá mléčný nebo syrovátkový protein, který podle studie kolektivu vědců z Top Institute Food and Nutrition (TIFN) Netherlands, urychluje jak regeneraci svalstva, tak i růst svalové hmoty a úbytek hmotnosti. Z tohoto důvodu je proteinová zmrzlina skvělou volbou pro sportovce – ať už před, nebo po tréninku. (3)

UPOZORNĚNÍ: Ne každá proteinová zmrzlina má stejný podíl bílkovin. Zatímco ve 100 g běžně dostupné proteinové zmrzliny Míša se nachází 8,5 gramů bílkovin, v případě vanilkové KetoMix zmrzliny je to několikrát více – 58 gramů. Dejte si tedy pozor na to, jakou zmrzlinu kupujete.

Podporuje úbytek hmotnosti

Samozřejmě, neplatí to pro všechny druhy proteinových zmrzlin, avšak většina z nich se může pochlubit nízkým podílem sacharidů. Její konzumace tedy nezvyšuje hladinu cukru v krvi jako klasická zmrzlina. Uspokojí tak chuťové pohárky i lidí s cukrovkou, kteří si na ní mohou bez obav pochutnat. Rovněž zpestří jídelníček a vykouzlí úsměv na tváři jednotlivcům s touhou zhubnout pár kilogramů. (2)

Kromě bílkovin obsahují některé proteinové zmrzliny i vlákninu, která prospívá trávení.
Vzhledem k nižšímu podílu sacharidů jsou některé proteinové zmrzliny vhodné i při hubnutí
VĚDĚLI JSTE, ŽE: Některé druhy proteinové zmrzliny mají vysoký podíl vlákniny, která podporuje činnost trávicí soustavy, navozuje pocit sytosti, a také zabraňuje zvýšení hladiny cukru v krvi. (2)

S úbytkem hmotnosti úzce souvisí i množství kalorií v jedné porci. Opět se odvíjí od konkrétní značky, ale v mnoha případech to může být až o polovinu méně než u klasické zmrzliny. Pár lžiček proteinové zmrzliny každý den vám tedy na váze rozhodně nepřidá.

JAK ZHUBNOUT
S keto dietou zaručeně zhubnete, jelikož je postavena na biochemických procesech v organismu (viz video). Důležité je, abyste pořád byli ve stavu ketózy. Nenechte se odradit cenou balíčků, vyjde vás to mnohem levněji než opakované kupování neúčinných produktů. Zjistěte, kolik potřebujete zhubnout a přečtěte si návod, jak začít.
Prodejci keto dietyKetoDietKetoMixChiaShake
Chci zhubnoutDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Jídla na hubnutíDietní snídaněDietní obědDietní dezertyDietní těstovinová jídlaLow carb pečivo
Krabičková dietaZdravé stravováníMyChef KitchenNutric BistroChytrý jídelníček
Zkušenosti s keto dietou28 denní deník hubnutí
Výživovo na hubnutí doporučuje keto dietu. Pokud ale z různých příčin chcete dát přednost práškům, tak vězte, že prášky na hubnutí mají pouze podpůrný efekt a neudělají to za vás. Účinné mohou být pouze v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem.
Přípravky na hubnutíBlokátor hladuDietní těstovinyPilulky na hubnutíNízkokalorické sladidloSpalovač tukůSirupy bez cukruKáva a čaj na hubnutíNízkokalorické dresinky

Udržuje podíl nasycených tuků pod kontrolou

Tuky rozhodně patří do jídelníčku, ale nesmí se to s nimi přehánět. Obzvláště pokud jde o potraviny bohaté na nasycené tuky. Ty zvyšují riziko vzniku několika kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny prsu či plic. (2)

Doporučený denní příjem nasycených tuků je max. 20 gramů, avšak pouze v jedné porci klasické vanilkové zmrzliny jich je 4,8 g. I v tomto směru je tedy proteinová zmrzlina ve výhodě, protože jedna porce zpravidla obsahuje 1 až 3 gramy, v závislosti na značce. (2)

Nevýhody proteinové zmrzliny

Jak se říká, každá mince má dvě strany. Platí to i v případě proteinové zmrzliny, která má kromě výše zmíněných benefitů i malé nevýhody. Tady jsou:

Vyšší obsah sacharidů (v některých druzích)

Jak jsem již v úvodu naznačila, přívlastek ,,proteinová“ zmrzlina není totéž jako low carb nebo nízkosacharidová zmrzlina. Některé druhy tedy mohou obsahovat klidně i 15 – 20 gramů sacharidů na porci. Je to sice o něco méně než běžná čokoládová nebo vanilková zmrzlina, ale i takové množství může negativně ovlivnit fungování některých částí organismu. Nejenže dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi, ale narůstá i riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob či problémů s játry. (1)

Některé druhy proteinových zmrzlin mohou mít vyšší podíl sacharidů.
Ne každá proteinová zmrzlina je low carb

Nízká výživová hodnota

I když se v každé porci proteinové zmrzliny nachází značné množství bílkovin, obvykle jí chybí další stejně důležité látky pro lidské tělo jako vitamíny a minerální látky. Pokud je získáváte z jiných potravin, není to žádný problém. Ale v případě, že ovoce a zelenina se ve vašem jídelníčku nenachází, může se nedostatek zmíněných živin projevit vážnými zdravotními komplikacemi. (1)

Možné trávicí potíže

Některé typy proteinové zmrzliny obsahují prebiotika. Látky, které jsou na jedné straně zdraví prospěšné (zlepšují trávení, podporují růst střevních bakterií), avšak na druhé představují jednu z častých příčin plynatosti či nadýmání. (1)

Podporuje přejídání

Proteinová zmrzlina má pověst nízkokalorické alternativy tradiční zmrzliny. Právě na to se snaží poukázat i samotní výrobci zmrzliny. Běžný člověk je tak v přesvědčení, že si kupuje opravdu zdravý produkt s minimem kalorií, vzhledem k tomu mu nedělá problém sníst i celé balení. To však ve skutečnosti zahrnuje často i 4 porce, které si je potřeba rozdělit na více dní. (1)

S konzumací proteinové zmrzliny se to nesmí přehánět.
Konzumace proteinové zmrzliny

Recepty na přípravu domácí proteinové zmrzliny

Včetně výše zmíněných benefitů také považuji za velkou výhodu její snadnou přípravu. Proteinovou zmrzlinu si snadno uděláte i v domácích podmínkách, přičemž nepotřebujete žádné speciální kulinářské dovednosti. Navíc si jednotlivé suroviny sestavíte přesně podle sebe. Inspirovat se můžete například některým z následujících receptů, které se mi nejvíce osvědčily.

Proteinová zmrzlina pro vegany

Ingredience:

  • ½ šálku sójového nebo mandlového mléka
  • ½ šálku drceného ledu
  • ½ šálku veganského proteinového prášku (vanilkového, čokoládového…)
  • 1 ČL instantní kávy
  • topping nebo kešu oříšky

Postup:

Jako první dáme do mixéru sójové mléko, následně přidáme proteinový prášek, instantní kávu a na závěr kousky ledu. Vše důkladně rozmixujeme a hned také podáváme. Navrch můžeme přidat nízkosacharidový karamelový topping nebo kešu oříšky na dochucení.

Proteinová zmrzlina s ovocem

Ingredience:

  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 150 g řeckého jogurtu s nízkým obsahem tuku
  • ½ banánu
  • 3 PL proteinu
  • 3 PL malin
  • 3 PL ostružin

Postup:

Do mixéru dáme nejdříve řecký jogurt, proteinový prášek, banán, maliny, ostružiny a na závěr kokosové mléko. Vše důkladně rozmixujeme, ochutnáme, a pokud se nám zdá směs málo sladká, dochutíme pár kapkami čekankového sirupu, který má minimum sacharidů a kalorií. Ještě jednou promícháme a dáme alespoň na 3 hodiny zmrazit.

Závěrečné shrnutí

Máte i vy nějaký svůj oblíbený recept na proteinovou zmrzlinu? Nenechávejte si ho pouze pro sebe a napište nám o něm do komentáře pod článkem. Zdravých a chutných receptů na zmrzku přece není nikdy dost. 🙂

Zdroje:

(1) What Is Protein Ice Cream, and Is It Healthy? Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/protein-ice-cream#what-it-is

(2) What Happens To Your Body When You Eat Low-Calorie Ice Cream. Dostupné na: https://www.eatthis.com/low-calorie-ice-cream-benefits/

(3) Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577881/

5/5 - (1 vote)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..