DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
A je to tady, máme před sebou to největší hodování v roce. Vánoce a oslavy nového roku se neobejdou bez tradičních laskomin, vánočního cukroví a nejrůznějších slaných pochutin. Přestože přejídání v žádném případě lidskému organismu nesvědčí, nedá se říci, že by na hodovním stole bylo všechno špatně. Například ořechy, nepostradatelná ingredience vánočního cukroví, ale také skvělá pochoutka ke křoupání, patří k těm zdravým potravinám.
Ořechy a oříšky jsou nejenom chutné, ale v přiměřeném množství také napomáhají zdraví. V tomto článku se proto na tuto pochoutku, resp. tyto pochoutky zaměříme.
Obsah článku:
Co říkají fakta?
Ořechy mají vysoký podíl tuků (až 80 %), proto mají lidé ve zvyku se jim vyhýbat. Jenomže tuky obsažené v ořechách patří k těm zdravým. Nabízejí nenasycené mastné kyseliny, které jsou mj. prospěšné pro kardiovaskulární systém.
Výživová poradkyně Eva Červenková pro server iDnes.cz také uvedla: „Právě ty správné tuky v ořechách jsou velice důležité pro celkovou psychickou i fyzickou kondici, protože pomáhají vyvážit produkci hormonů a rovnováhu v těle. Mají také pozitivní vliv na srdeční činnost, nervovou soustavu a působí preventivně proti křečím./1,2/
Pochopitelně je vzhledem k množství obsaženého tuku nutné hlídat si spořádanou dávku ořechů, v rozumném množství jsou však ořechy dle posledních výzkumů vhodné i při redukčním režimu nebo dietě. Dokonce mají snižovat nepříznivé zdravotní vlivy potravy s vysokým obsahem nezdravých tuků. /5,6/
Dle studie z počátku devadesátých let již jedna porce ořechů týdně chrání člověka před infarktem. Další studie pak prokázaly, že ořechy příznivě ovlivňují srdce a krevní tlak /4/. Ořechy mají také protizánětlivé působení, dle studií pomáhají snižovat výskyt zánětů cév. /5,6,7/
Vedle nenasycených mastných kyselin najdeme ve složení ořechů také vlákninu, cenné minerální látky (hořčík, měď, draslík) a vitamíny – vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a zejména vysoký obsah vitamínu E. Vitamín E je přitom známý jako významný antioxidant, který zabraňuje škodlivému působení volných radikálů. Hořčík spolu s dalšími živinami zase příznivě ovlivňuje psychiku a nervovou činnost. Obsažené minerály také podporují kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Ořechy jsou užitečné také pro obsah sterolů, fytoestrogenů, flavonoidů aj.
Zdroj energie
Dle výživové poradkyně Evy Červenkové ořechy příznivě ovlivňují regeneraci organismu, ať již po psychické nebo fyzické zátěži. Doporučuje je proto také jako rychlý zdroj energie, která se neukládá na tuky.
Vzhledem k vysoké energetické hodnotě by ořechy měly nahrazovat jiné, méně zdravé potraviny. Samozřejmě by neměly být přidávány jako potravina navíc. Optimální dávkou je asi hrstka ořechů denně, pro obsah energie se skvěle hodí jako součást snídaně. Dají se například přidat do snídaňového müsli nebo jogurtu.
Tip na zdravou snídani s ořechy
Připravíme si jablko, nejlépe v organické kvalitě, vlašské ořechy, jogurt, citron, med a mletou skořici.
Omyté jablko nastrouháme a přidáme k němu mleté ořechy a několik lžiček jogurtu (dle chuti a hladu). Směs dochutíme citronovou šťávou, osladíme medem a zpestříme špetkou skořice.
Jablka a skořice dávají pokrmu mj. také detoxikační vlastnosti. Tuto snídani tak můžete využít i v rámci detoxikační kúry.
Snídat je zdravé. Chcete vědět proč? Podívejte se na tento článek.
Nejlepší jsou přirozené
Ořechy jsou nejzdravější ve své přirozené podobě. Skladují se nejlépe sušené, ve skořápce Vyloupat by se měly těsně před konzumací. Tepelná úprava může snížit množství a účinnost bioaktivních látek. Ideální nejsou ani slané ořechy.
Jakkoli jsou ořechy zdravé, lidé trpící alergií na ořechy by se jim pochopitelně měli vyhýbat.
Nejsou ořechy jako ořechy
V našich končinách se pod pojmem ořechy nejčastěji rozumí ořechy vlašské, příp. oříšky lískové. Existují však i mnohé další ořechy a oříšky, třeba burské, kešu, para, makadamiové ořechy či pistáciové oříšky, mandle, také ořechy pekanové nebo kokosové. K těm méně známým patří například piniové oříšky, maledivský nebo kolový ořech.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, jsou ingrediencí mnoha tradičních českých pokrmů. Konzumují se však i čerstvé či sušené, často tzv. na nervy. Díky svému složení vlašské ořechy skutečně příznivě ovlivňují lidskou psychiku, údajně se jejich konzumace odráží i v lepší sexuální potenci. Mimo to velmi příjemně chutnají.
Praktické využití však nemají jenom jádra vlašských ořechů. Také slupky ořechů, kůra či listy ořešáku se využívají v léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Ořešák funguje jako přírodní dezinfekce, jeho listy se pyšní antiseptickými vlastnostmi, působí protizánětlivě. Ořešák odpuzuje hmyz, uvnitř lidského organismu pak pomáhá proti parazitům. Podporuje trávení, čistí krev, posiluje.
Lískové oříšky
Lískové oříšky mají oproti těm vlašským tvrdší slupku a jsou menší, možná proto jsou jako potravina a pochutina využívány méně často. Jsou však nepostradatelné při výrobě čokolád.
Lahodný olej z lískových oříšků nachází uplatnění i v kosmetice.
Burské oříšky, tzv. buráky
Buráky bývají v Česku tradiční součástí mikulášské nadílky.
Jinde se zase s oblibou využívají k výrobě arašídového másla.
Přehled použitých zdrojů
- /1/ http://www.eufic.org/article/cs/artid/nuts-fats-diseases-benefits-intake/
- /2/ http://ona.idnes.cz/chroupejte-orechy-jsou-vyborne-na-nervy-i-pro-krasu-fy2-/recepty.aspx?c=A101202_105017_recepty_job
- /3/ https://www.celostnimedicina.cz/vlasske-orechy.htm#ixzz4TMzJIEnB
- /4/ Sabate J.: Nut consumption, vegetarian diets, ischemic heart disease and all-cause mortality: evidence from epidemiologic studies. American Journal of Clinical Nutrition, 1999
- /5/ Jiang R. et al.: Nut and seeds consumption and inflammatory markers in the multi-etnic study of atherosclerosis. American Journal of Epidemiology, 2006
- /6/ Cortes B. et al.: Accute effects of high fat meals enriched with wallnuts or olive oil on post-prandial endothelial functions. Journal of the American College of Cardiology, 2006
- /7/ Jiang R. et al.: Nut and peanut butter consumption and the risk of type 2 diabetes in women. Journal of the Americal Medical Association, 2002