DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Milovníci kvalitní skotské whisky už určitě slyšeli o ostrově Islay. Jedná se o kus pevniny ležící na západ od pobřeží Skotska, který se napříč celým světem proslavil právě produkcí tohoto nápoje. Dnes je na Islay aktivních 9 palíren včetně Lagavulin, ale jednu dobu jich bylo až 23. Pokud tedy chcete ochutnat pravou skotskou whisky nebo si chcete přečíst více o této palírně, v článku najdete všechny důležité informace.
Obsah článku:
Kde koupit whisky Lagavulin
Nákup whisky Lagavulin by byl poměrně náročný, kdybychom v České republice neměli obchody zaměřené speciálně na prodej méně populárních značek alkoholu. V běžných hypermarketech byste jejich produkty hledali zbytečně. Lagavulin whisky se považují za prémiové, takže není překvapením, že se prodávají pouze ve specializovaných prodejnách. Ale na internetu najdete spoustu e-shopů, ve kterých se jejich produkty dají bez větších problémů rychle koupit.
PRODEJ ALKOHOLU |
---|
Historie
Vzhledem k silné konkurenci v okolí je historie společnosti Lagavulin plná konfliktů. Nejvíce z nich se odehrálo se sousední palírnou Laphroaig, která byla založena pouze rok před Lagavulin. Zajímavostí je, že obě z nich se řadí do skupiny palíren, které dodnes na ostrově samostatně produkují vlastní whisky.
První oficiální registrace
Společnost Lagavulin začala pod tímto jménem vyrábět whisky až v roce 1816. Dříve však údajně fungovala formou deseti menších, do té doby utajovaných a nelegálních palíren. První zmínky o jejich aktivitě v oblasti výroby whisky pocházejí již z roku 1742. Díky tomu někteří Lagavulin považují za jednu z nejstarších palíren na ostrově Islay. Vzhledem k zájmu o místní alkoholické produkty se tedy na začátku 19. století rozhodl zemědělec a výrobce pálenky John Johnston tento lihovar oficiálně zaregistrovat pod jménem Lagavulin.
První problémy
Během 19. století by se dalo dění v okolí Lagavulinu označit za klidné. Jak se však ukázalo, při změnách ve vedení sousedního lihovaru Laphroaig se v Lagavulin do whisky blendů přidávala velká část alkoholu právě od Laphroaig. Jejich následná snaha o přerušení spolupráce vedla ke snaze o sabotáž ze strany Lagavulin. Snažili se například neúspěšně odklonit místní pramen vody pouze do své palírny. O pár let později se pod vedením Petera Mackieho v Lagavulin vybudovala nová část palírny, což by bylo v pořádku, kdyby nebyla identická s technologiemi z Laphroaig, kde Mackie původně pracoval.
Soudní procesy
Konflikty mezi sousedícími lihovary musel nakonec řešit soud. Z pokusu o kopírování Laphroaig whisky nic nebylo, neboť i přes snahu byla mnohem méně kvalitní než originál. Pramen s vodou se opět rozdělil mezi obě palírny, takže se výroba mohla znovu naplno rozjet. Na obou společnostech konflikty zanechaly poměrně výrazné finanční následky, což částečně přispělo k přechodu Lagavulin pod vedení Distillers Company Limited (DCL) v roce 1927 (1). DCL dnes patří pod společnost Diageo, která vlastní i několik jiných značek alkoholických nápojů, jako například Captain Morgan, Johnnie Walker nebo Baileys. (2)
Druhá světová válka
Výraznější změny v Lagavulin přišly až s druhou světovou válkou. V roce 1939 byla velká část mužů povolána do služby, což by znamenalo úplné přerušení výroby whisky. Zabránily však tomu místní ženy, které se rychle naučily, jak tento proces probíhá a udržely Lagavulin při životě. Bohužel, v důsledku nedostatku surovin i zaměstnanců se o dva roky později musela palírna zavřít.
Rozvoj po válce
Po skončení války společnost Lagavulin dokázala obnovit výrobu. S ukončeným válečným konfliktem stoupla i poptávka po whisky, což jim vyhovovalo. Palírna začala profitovat více než kdy předtím. Díky tomu měli dost financí na rekonstrukci budov, zavedení elektřiny v roce 1948 a nákup nového zařízení či pozemků. Poválečnou situaci tedy zvládli velmi dobře a také díky tomu je dnes Lagavulin jednou z 9 palíren, které na ostrově Islay vyrábějí whisky. (3, 4, 5)
Výroba
Zaměstnání většiny lidí na ostrově Islay vždy nějak souvisí s výrobou whisky, ať už jde o práci přímo v lihovarech nebo pěstování ječmene. Jejich postupy se zdokonalovaly několik staletí. Dále se dočtete, jak společnost Lagavulin přeměňuje vypěstovanou obilninu na tradiční skotskou whisky.
Příprava sladu
Prvním krokem na cestě k výsledné whisky je výroba sladu z ječmene. Je k tomu potřeba namočit obilné zrno a nechat klíčit. Během klíčení se složité molekuly sacharidů v zrnech rozkládají na jednodušší, které dokáže rostlina při růstu lépe využít. Zároveň jsou tyto rozštěpené sacharidy výhodnější z hlediska fermentace a jejich přeměny na alkohol. Aby ze zrna nakonec rostliny nevyrostly, slad se musí ve správném momentě úplně vysušit.
Potom se část mele na mouku, část lehce podrtí a zbytek zůstane ve formě naklíčených zrn. Tyto složky se smíchají v poměru, který určí odborníci ze společnosti Lagavulin a nechají se odpočívat ve speciálních nádobách s teplou vodou. Tento krok také podporuje rozpad sacharidů na jednodušší molekuly.
Fermentace
Po zpracování sladu se směs ze zmíněných nádob přesouvá do velkých kádí vyrobených z amerického dubu. V této fázi se přidávají kvasinky a začíná přeměna cukrů na alkohol. Výsledkem 55hodinové fermentace je tekutina obsahující 8% alkoholu, která chutí připomíná pivo, ale není určena k pití.
Destilace
Toto ,,pivo“ se následně přesouvá do nádob na destilování. Lagavulin využívá pomalou destilaci, při které je destilační přístroj naplněn téměř celý (kolem 95%). Pro srovnání, některé palírny je plní pouze do poloviny. Tento krok má zásadní vliv na vlastnosti výsledné whisky. Měděné stěny při kontaktu s výpary přitahují kongenery – látky vznikající při fermentaci, které výrazně ovlivňují chuť nápoje. Čím je destilační nádoba plnější, tím méně jsou výpary v kontaktu s jejími stěnami, a tím více kongenerů se dostane do whisky. I proto má Lagavulin tak komplexní a silnou chuť.
Zrání
Po destilaci se whisky nalije do sudů, aby mohla odpočívat a zrát. Lagavulin většinu sudů nechává přímo na ostrově Islay. Pouze minimum se převáží na hlavní ostrov Skotska. Každá palírna má pro tento účel vybraná svá vlastní místa. Mistři lihovarů vědí, že i drobné odchylky v podmínkách během zrání mohou do značné míry ovlivňovat vlastnosti výsledné whisky. Stačí jiná vlhkost vzduchu v místnosti a nápoj se bude lišit – tím je zaručena jedinečnost nápoje z každého sudu. (6)
Barva, aroma, chuť (Lagavulin 16)
Produkty Lagavulin zaujmou jednoznačně milovníky ,,těžkých“ whisky. Jejich nejpopulárnější produkt, 16 let zrající whisky, již od prvního pohledu na lahev naznačuje svůj charakter. Po nalití do sklenice vás možná až překvapí, jak tmavý je tento nápoj.
Když si přivoníte, ucítíte asi ,,nejkouřovější“ whisky z ostrova Islay. Kromě dominujícího aromatu kouře se dají rozlišit náznaky koření, vína Sherry a vanilky.
Po ochutnání pochopíte, proč ji mnozí označují za těžkou whisky. Začátek chuti je poměrně sladký. Můžete v něm rozeznat víno Sherry a sladké ovoce, které jsou doplňovány zemitou příchutí. Závěr je dlouhý a na jazyku vám zanechá kouřovou chuť doplněnou o příchutě ovoce, jako fíky či datle. (7)
Lahev
Lahev ani balení běžných Lagavulin produktů nejsou ničím výjimečné. Průhledné sklo umožňuje pohled na tmavě hnědou whisky v ní. Na etiketě najdete malé obrázky a popisy, které odkazují na místa z ostrova Islay. Tato značka však myslí i na sběratele limitovaných edic alkoholických nápojů. Občas se v jejich nabídce objeví produkty se speciálním balením a designem. Kulatá balení se zajímavou grafikou rozhodně vyniknou ve vaší sbírce. (8)
DÁRKOVÝ ALKOHOL |
---|
Produktová řada
Pokud hledáte výrobce whisky se širokou nabídkou produktů, které byste mohli postupně ochutnávat, Lagavulin asi nebude pro vás. Rozhodně to však neznamená, že byste jejich whisky neměli zkusit. Kromě tří každoročně vyráběných produktů občas Lagavulin představí speciální edice výjimečné svou kvalitou a chutí.
Lagavulin 8
Je sice nejkratší zrající whisky v nabídce Lagavulin, ale 8 let jí stačí k tomu, aby rozvinula svou komplexní chuť. Avšak její výhodou je, že po této době ještě chuť zůstává poměrně lehká a ovocná. Je proto vhodnou volbou pro ty, kteří nemají rádi moc těžké whisky. Za jednu lahev tohoto 48procentního nápoje zaplatíte kolem 1700 Kč.
Lagavulin 10
Po 10 letech odpočinku v sudech z amerického dubu, ve kterých dříve dozrával bourbon, 10letá Lagavulin whisky kombinuje tradiční kouřové a zemité chutě se sladkými náznaky vanilky z dubového dřeva. Tato whisky se vyrábí v menším počtu než ostatní, takže je možné, že ji budete muset hledat i v českých e-shopech. Cena jedné lahve se pohybuje kolem 2000 Kč.
Lagavulin 16
Lahev nejpopulárnější whisky z nabídky Lagavulin může být vaše za 1700-2700 Kč. Během 16 let zrání se kouřová chuť v nápoji koncentruje, díky čemuž se považuje za jednu z ,,nejkouřovějších“ whisky z ostrova Islay. (8)
Koktejly
Kouřový charakter whisky Lagavulin poskytuje příležitost k míchání koktejlů, jejichž chuť bude opravdu jedinečná. Pokud zrovna máte k dispozici některý z jejich produktů a chcete ho vyzkoušet i jinak než samostatně s ledem, tady jsou dva rychlé a jednoduché recepty.
The Rob Roy
Pouze 3 ingredience a led vám stačí k namíchání tohoto koktejlu. Není to typický ,,plážový“ drink, takže se hodí i na formálnější události. Klidně si ho však můžete vychutnat i při obyčejném posezení s kamarády.
Na přípravu budete potřebovat:
- 60 ml Lagavulin 16
- 20 ml sladkého vermouthu podle vašeho výběru
- 2 kapky pomerančového bitters
- maraschino třešně na ozdobu
- led
Postup:
- Do koktejlové sklenice vložte led a nechte ji během přípravy koktejlu chladit.
- Do sklenice na míchání přidejte whisky, vermouth a pomerančový bitters.
- Přidejte pár kostek ledu a směs promíchejte, aby se ochladila.
- Z koktejlové sklenice odstraňte led a přes sítko do ní přelijte vychlazený koktejl.
- Na ozdobu můžete přidat maraschino třešně na párátku a podávejte. (9)
The Suburban
Tento koktejl je ideální pro příznivce silných drinků. Jeho příprava je opět poměrně jednoduchá, takže si ho můžete namíchat v podstatě kdykoliv a kdekoliv.
Na přípravu budete potřebovat:
- 3 díly Lagavulin 16
- 1 díl tmavého rumu podle vašeho výběru
- 1 díl portského vína podle vašeho výběru
- 1 kapka pomerančového bitters
- 1 kapka Angostura bitters
- led
Postup:
- Do koktejlové sklenice vložte led a nechte ji během přípravy koktejlu chladit.
- Sklenici na míchání naplňte ledem a postupně přidejte whisky, rum, portské víno a po jedné kapce z obou bitters.
- Chvíli míchejte, aby se směs ochladila, ale ne příliš zředila vodou z ledu.
- Vyprázdněte koktejlovou sklenici a přes sítko do ní přelijte obsah sklenice na míchání.
- Podávejte. (9)
Závěr
Lagavulin je výbornou volbou pro poznávání světa tradičních skotských whisky. Jejich produkty jsou sice o něco dražší než whisky, které běžně koupíte v našich obchodech, ale kvalitou se s nimi dají těžko srovnávat. Když budete mít chuť na dobrou whisky, neváhejte a zvolte některou z nabídky Lagavulin.
Zdroje:
(1) Lagavulin Distillery – https://www.diffordsguide.com/producers/230/lagavulin-distillery/history
(2) Diageo – https://en.wikipedia.org/wiki/Diageo
(3) Lagavulin Distillery – https://islay.com/about-islay/islay-distilleries/1810/lagavulin/
(4) Lagavulin Distillery – https://en.wikipedia.org/wiki/Lagavulin_distillery
(5) The History of Lagavulin – https://www.malts.com/en-gb/distilleries/lagavulin/history-of-lagavulin
(6) Behind the Scenes at Lagavulin Islay Whisky – https://www.drinkspirits.com/scotch-whisky/scenes-lagavulin-islay-whisky/
(7) Lagavulin 16 Years Old – https://www.masterofmalt.com/whiskies/lagavulin/lagavulin-16-year-old-whisky/
(8) Lagavulin – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=lagavulin
(9) 5 Inspired Islay Whisky Cocktails – https://islaycottages.com/blog/5-inspired-islay-whisky-cocktails/
UPOZORNĚNÍ |
---|
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let! |