DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Meloun prostě k létu patří. Přestože se běžně označuje kvůli své sladké chuti jako ovoce, je to zelenina, druh tykve. Tak nebo tak, je to pochoutka, která oživí letní jídelníček, navíc je to pochoutka zdravá. Příjemně růžová dužina melounu je z většiny tvořena vodou, v létě se tak hodí i jako prostředek hydratace organismu. Pomáhá dodržovat pitný režim. Meloun navíc podpoří detoxikaci i hubnutí, také kvůli svým močopudným účinkům a nízké kalorické hodnotě. Představuje zdroj cenných mikroelementů.
Meloun chutná jen tak, nakrájený na plátky, ale oživí i nejrůznější recepty. Dokonce nabízí i slané variace. Inspiraci najdete v tomto článku.
Obsah článku:
- 1 8 důvodů proč jíst meloun
- 2
- 3 Detoxikační recepty s melounem
- 3.1 Melounová limonáda
- 3.2 Příprava receptu
- 3.3 Nanuky z melounu s limetkou a bazalkou
- 3.4 Osvěžující sorbet s melounem a citronem
- 3.5
- 3.6 Ovocný salát v melounu zasypaný kokosem a mandlemi
- 3.7 Letní melounový salát na řecký způsob
- 3.8 Melounový salát s hruškou, ostružinami a plísňovým sýrem
- 3.9 Krevetový salát s melounem
- 3.10 Netradiční gazpacho s melounem a ananasem
- 3.11 Studená polévka z melounu, jahod a borůvek
- 4 8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ
8 důvodů proč jíst meloun
- Díky vysokému podílu vody napomáhá hydrataci organismu.
- Obsahuje zdraví prospěšné minerály, jako je železo či vápník.
- Je zdrojem vitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C aj.
- Působí močopudně.
- Je nízkokalorický.
- Meloun podpoří detoxikaci i hubnutí.
- Je zdravý i lahodný, má chuť léta.
- Dá se využít v mnoha letních receptech.
Detoxikační recepty s melounem
Meloun se může stát základem skvělých domácích limonád a dalších nealko nápojů či alkoholických koktejlů. Bude chutnat jako nanuk nebo osvěžující sorbet. Tím však pouze rozehráváme variace chutí s melounem. Meloun oživí i slané recepty, především různé zeleninové saláty, zvláště se hodí v kombinaci se sýrem feta. Letní jídelníček může provonět i polévka s melounem.
Melounová limonáda
Ingredience
- vodní meloun (500 g dužiny)
- citron
- třtinový cukr (2 – 3 lžíce)
- čerstvá máta či meduňka na dozdobení
Příprava receptu
Meloun oloupeme a vypeckujeme. Dužinu melounu pak rozmixujeme spolu se šťávou s citronu a cukrem. Limonádu naředíme dle chuti vodou.
Podáváme chlazenou, dozdobenou mátovými nebo meduňkovými lístky.
Nanuky z melounu s limetkou a bazalkou
Ingredience
- vodní meloun (500 g dužiny)
- 100 ml cukrového sirupu (200 g cukru krupice, 250 ml vody)
- limetka BIO
- čerstvá bazalka
Příprava receptu
Na nanuky potřebujeme cukrový sirup. Ten připravíme z cukru a vody. Cukr rozmícháme ve vodě a za stálého míchání ještě zahříváme, dokud se zcela nerozpustí. Pak ještě cca 5 minut vaříme, aby se voda odpařila. Pro nanuky musíme nechat sirup vychladnout. Jako zdravější alternativa by šel použít i třtinový cukr, agáve či javorový sirup.
Na nanuky si dále připravíme dužinu z melounu – zbavenou slupky a pecek, nastrouhanou kúru z celé limetky a nakrájené lístky bazalky (cca lžíci).
Melounovou dužinu a cukrový sirup rozmixujeme, následně ke směsi přidáme citronovou kúru, bazalku a vše promícháme.
Melounovou dření naplníme formičky na nanuky a dáme je zmrazit minimálně na 6 hodin. Pak se do nanuků můžeme pustit!
TIP! Aby se nanuky z formičky lépe vytahovali, můžeme je po vytažení z mrazáku na okamžik vložit do teplé vody.
Inspirací pro tento letní recept byla kniha Neodolatelné nanuky:Domácí dobroty na dřívku nakladatelství Slovart. V knize najdete mnoho receptů na pozoruhodné mražené lahůdky. Neodolatelné nanuky nabízejí i originální kombinace, zdaleka nejde jenom o meloun s bazalkou. Jsou zde i recepty na „nanuky pro dospělé“, inspirované alkoholickými koktejly.
Osvěžující sorbet s melounem a citronem
Ingredience
- vodní meloun (500 g dužiny)
- citron BIO (citronová kůra i citronová šťáva)
- 100 g cukru krupice
- 120 ml vody
Příprava receptu
Cukr rozmícháme ve vodě a spolu s kůrou z půlky citronu za stálého míchání vaříme do té doby, až se cukr zcela rozpustí. Pak sirup přecedíme a počkáme, až vychladne.
Meloun zbavíme slupky a pecek, abychom melounovou dužinu důkladně rozmixovali. Melounové pyré poté smícháme s citronovým sirupem, který jsme předtím nechali vychladnout, a přidáme šťávu z citronu.
Sorbet necháme několik hodin v mrazáku, aby získal tu pravou ledovou chuť. Při zmrazování cca každou půlhodinu sorbet vytáhneme a promícháme, tak bude lahodně jemný.
Ovocný salát v melounu zasypaný kokosem a mandlemi
Ingredience
- vodní meloun
- žlutý meloun
- ananas, pomeranč, banán, kiwi a další exotické ovoce
- jahody, maliny, borůvky, hroznové víno a jiné sezónní ovoce
- limetka
- smetana ke šlehání (nebo řecký jogurt)
- mandle a strouhaný kokos na dozdobení
Příprava receptu
Vodní meloun rozpůlíme a z obou půlek vydlabeme dužinu bokem do mísy tak, abychom nepoškodili slupku. Vydlabané půlky poslouží jako salátové mísy.
Melounovou dužinu smícháme s dužinou oloupaného a na kostky nakrájeného žlutého melounu, přidáme oloupaný, na kostky nakrájený ananas, pomeranč, banán, kiwi a bobulky ovoce jako jsou jahody, maliny, ostružiny a další.
Ovocný salát z mísy přesypeme do slupek od melounů, zakapeme šťávou z limetky a zalijeme smetanou. Nakonec posypeme nasekanými mandlemi a strouhaným kokosem.
Letní melounový salát na řecký způsob
Ingredience
- vodní meloun menší
- červená cibule
- 200 g sýru feta
- 100 g černých oliv
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvá bazalka
- pepř a sůl
Příprava receptu
Meloun oloupejte a zbavte semínek tak, aby se dal nakrájet na kostky.
Na kostky nakrájejte také sýr, cibuli nasekejte na jemné kroužky a na kroužky nakrájejte i olivy. Všechny ingredience smíchejte s melounem, osolte, opepřete dle chuti a zalijte olivovým olejem.
Před podáváním nechte salát stát v ledničce minimálně hodinu. Na talíři salát ještě dozdobte lístky bazalky. Podávejte s celozrnným pečivem.
Melounový salát s hruškou, ostružinami a plísňovým sýrem
Ingredience
- vodní meloun (600 g dužiny)
- hruška
- ostružiny (hrst)
- citron BIO
- sýr s modrou plísní (200 g)
- ocet balsamico (3 lžíce)
- olivový olej (lžíce)
- med (lžíce)
- bazalka, máta
Příprava receptu
Meloun oloupeme, zbavíme semínek, abychom získali na kostky nakrájenou dužinu. Tu smícháme s ostružinami a na plátky nakrájenou hruškou, kterou jsme předtím zbavili jadřince. Přidáme nasekanou bazalku a mátu. Salát zalijeme citronovou šťávou.
Až před podáváním na misce zasypeme salát kousky sýra plísňového.
Balsamico smícháme s medem a trochou olivového oleje a použijeme jako salátovou zálivku.
Krevetový salát s melounem
Ingredience
- meloun
- ledový salát
- rukola (2 hrsti)
- krevety (200 g)
- citron
- olivový olej
- ocet balsamico
- pepř a sůl
Příprava receptu
Připravíme si loupanou, bezpeckovou dužinu melounu, kterou nakrájíme na kostky. Smícháme ji s nasekaným ledovým salátem a rukolou.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lehce na něm orestujeme krevety. Krevety vmícháme do salátu. Vše zakapeme citronovou šťávou, dochutíme balsamicem a olivovým olejem. Osolíme, popepříme a můžeme podávat. Bude chutnat s opečenou bagetkou.
Netradiční gazpacho s melounem a ananasem
Ingredience
- dužina z vodního melounu (5 hrnků)
- 2 rajčata
- cibule
- okurek
- červená paprika
- olivový olej
- citronová šťáva
- ananasový džus (půl hrnku)
- cukr nebo med
- pepř a sůl
- čerstvá bazalka, máta
- případně smetana
Příprava receptu
Melounovou dužinu (bez pecek), oloupaná rajčata, cibuli, okurek a červenou papriku rozmixujeme. Polévku naředíme ananasovým džusem, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, olivovým olejem. Posolíme a popepříme.
Nakonec polévku zasypeme nasekanými zelenými bylinkami. Fajnšmekři mohou polévku zjemnit smetanou.
Studená polévka z melounu, jahod a borůvek
Ingredience
- vyzrálý vodní meloun
- jahody (2 hrnky)
- borůvky (hrnek)
- limetka
Příprava receptu
Meloun oloupeme a zbavíme pecek. Dužinu z melounu rozmixujeme spolu s jahodami, borůvkami a šťávou z limetky. Před podáváním necháme vychladit alespoň půl hodiny.
Dobrou chuť a krásné letní dny!
8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ
Po samostatných detoxikačních surovinách a potravinách se podíváme na ty nejsilnější detoxikační recepty a doporučené jídelníčky. Těchto 8 zaujalo čtenáře nejvíce, takže se určitě inspirujte a podpořte přirozenou detoxikaci.
Použité zdroje a další inspirace:
- http://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-melounove-nanuky
- http://fresh.iprima.cz/recepty/osvezujici-melounovy-salat-0
- http://fresh.iprima.cz/recepty/melounovo-citronovy-sorbet
- https://www.prozeny.cz/clanek/melounove-osvezeni-6-nej-receptu-fg-23930
- https://www.vitalia.cz/clanky/melounove-recepty/
- http://www.apetitonline.cz/recepty/6630-melounovy-salat-s-hruskou-ostruzinami-a-syrem.html
- https://behejsrdcem.com/clanky/vyzkousejte-melounove-vychytavky-a-netradicni-recepty/