DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Žaludek je nejširší částí trávicí trubice. Je označován také jako střed trávicí soustavy. Jde o místo, kde skutečně startuje trávení potravy. To platí v případě, že vše funguje, jak má. Některé funkce žaludku jsou řízeny hormonálně, a tak se na jeho činnosti odráží třeba i aktuální psychické rozpoložení. Ne nadarmo se užívá výraz „nemůžu to strávit“. Ostatně žaludkem prochází i láska…
Jak se dá činnost žaludku povzbudit? Jak se postarat o to, aby žaludek fungoval správně? A co platí na bolest žaludku? To se dozvíte v tomto článku.
Obsah článku:
Rada ze starověku: oddělte zrno od plev
Již proslulý starověký lékař Klaudios Galénos, známý jako Galén, upozorňoval na význam žaludku. Byl to také filosof a logik, a tak žaludek přirovnal ke zvířeti. Hladovějící zvíře naplno pociťuje vlastní prázdnotu, nejinak je tomu dle Galéna u žaludku.
PŘÍPRAVKY NA ŽALUDEK | |
---|---|
Chioská Masticha | |
Probiozym |
Podle starověkého Galéna také žaludek dokáže oddělit zrno od plev. Možná již tehdy věděl to, co potvrdily až moderní lékařské výzkumy. Při trávení se v žaludku skutečně potrava rozděluje. Ta lépe vstřebatelná odchází z žaludku dříve. Ty složky potravy, které se tráví obtížněji, v žaludku zůstávají déle. Nezáleží na tom, že jsou v potravě přijímány současně.
Samozřejmě se však vyplatí předvýběr vhodné potravy provést ještě dříve, než se dostane do žaludku.
Množství a složení potravy se odráží na správné činnosti žaludku, ovlivňuje také kyselost žaludečních šťáv a jejich sekreci.
- Mezi těžká jídla, která v žaludku zůstávají nejdéle, patří červené maso, tučné salámy a uzeniny, smažené pokrmy, tučné mléčné výrobky apod. Ta nejtěžší jídla se v žaludku mohou zdržet až celých 10 hodin.
- Tučná, smažená a ostrá jídla také zvyšují kyselost v žaludku, stejně tak i sladkosti, pokrmy z kynutého těsta, sycené nápoje nebo alkohol.
- Jako lehká jídla, tedy ta, které v žaludku zůstávají kratší dobu (do 4 hodin) označujeme například ryby a drůbež, těstoviny, polévky nebo brambory. Brambory také patří k potravinám, které neutralizují žaludeční kyseliny.
- Mezi dalšími potravinami, které snižují kyselost žaludečních šťáv, najdeme meruňky, mandle, ovesné vločky, fenykl, květák, brokolici, meloun nebo banány. Pomáhá i aloe vera nebo minerální jíl.
Gastritida – odraz nezdravého postoje k vlastnímu trávení
Ačkoli se do žaludku dá hodit téměř cokoliv, dříve či později se žaludek ozve třeba v podobě gastritidy. Gastritida, zánět žaludku, který často provází i bolesti, žaludeční nevolnosti, pálení žáhy nebo zvracení je často výsledkem konzumace nevhodných jídel a nezdravého životního stylu.
Nejenom žaludek, celý trávicí systém je dokonale harmonickým systémem, ve kterém probíhá množství složitých biochemických procesů. Je zdrojem energie pro fungování celého lidského těla, které se bez něho proto neobejde. I proto si zaslouží pozornost.
Pokud žaludek či jakoukoliv jinou část trávicího systému berete na vědomí až v okamžiku, kdy se přihlásí v podobě nějakého problému, je pozdě.
Na druhé straně jsou právě trávicí potíže prvním příznakem, že něco není v pořádku. Pokud vyřešíte tyto potíže, můžete předejít řadě dalších, často mnohem závažnějších zdravotních problémů.
VIDEO: Dalších 14 tipů, jak zlepšit trávení.
Rada babiček i současných lékařů: Nehltejte, dejte jídlu čas
Současná doba je plná stresu. Hektické tempo zažíváme bohužel nejenom v práci, odráží se na celkovém životním stylu i stravě. Běžně dnes konzumujeme mnohem větší množství jídla, než je optimální. A co hůř, velké dávky jídla konzumujeme v enormně krátkém čase. To je přesný opak toho, co by potřeboval náš žaludek pro zdravé trávení.
- Při příjmu potravy jsou do žaludku i dalších částí trávicí trubice vyplavovány enzymy, aby se účastnily trávení. Pokud potravu přijímáme příliš rychle, nestíhá tělo vyloučit dostatek trávicích šťáv s obsahem enzymů. Hltání tak znamená také nedostatečné trávení.
- Žaludek navíc musí velkou dávku jídla celou pojmout. Slouží jako rezervoár trávicí trubice. Pokud tedy nejednou zhltneme velkou porci jídla, žaludek se rychle roztáhne, napne. Jsou omezeny jeho pohyby, které potravu mechanicky rozmělňují. Přichází také nepříjemné pocity plnosti a tlaku.
Více o tom, jak funguje lidský žaludek najdete v článku: Kyselinová lázeň uvnitř lidského těla. Co všechno ne/víte o žaludku?
Říká se, že nemocný člověk by měl každé sousto požvýkat až dvěstěkrát, zdravému člověku stačí, když sousto požvýká dvacetkrát. Kolik lidí se tohoto drží? Jak snadno se pak dostávají z pozice zdravého do pozice nemocného… Ani pak však bohužel nežvýkají dostatečně.
Pokud chcete udělat něco pro svůj žaludek, vyhraďte si na jídlo čas a vychutnávejte si ho. Jezte pomalu a rozhodně nehltejte.
Co můžeme udělat pro svůj žaludek?
Dobré jídlo je takové, po kterém je nám dobře. Pokud má lidské tělo fungovat, potřebuje kvalitní zdroj živin. Kvalitní potrava není taková, která nám chutná, ale taková, která nám prospěje…
PŘÍPRAVKY NA ŽALUDEK | |
---|---|
Chioská Masticha | |
Probiozym |
Aby lidský organismus mohl perfektně fungovat, musí neustále udržovat rovnováhu mezi zásadami a kyselinami ve vnitřním prostředí. Příliš kyselé prostředí organismu neprospívá, stejně tak ani příliš kyselé žaludeční šťávy. Překyselený žaludek souvisí s překyselením organismu. Překyselení je ve velké většině případů výsledkem nevhodné stravy.
- Pokud chcete udělat něco pro svůj žaludek, přemýšlejte nad svým jídelníčkem. Dopřejte si dostatek vlákniny, ovoce a zeleniny, naopak omezte živočišné bílkoviny, rafinované tuky či bílý cukr. Nezapomínejte ani na pitný režim.
- Vynechejte příliš ostré a nadměrně kořeněné pokrmy. Koření a bylinky užívejte s rozumem. Vybírejte si takové, které podporují trávení. S trávením a bolavým žaludkem může pomoci například kurkuma, anýz, majoránka, skořice, také zázvor nebo máta. Více např. v článku Bylinky pro detoxikaci.
- Vyhýbejte se pití alkoholu nebo nadbytečnému užívání některých léků. Nekuřte.
- Nepodléhejte stresu, odpočívejte, dbejte na dostatek spánku, relaxujte.
První pomoc při bolesti žaludku
Pokud vás trápí bolavý žaludek, úlevu od křečí může přinést horký obklad. Přiložte na oblast žaludku nahřátý ručník nebo termofor, teplo uvolní křeče a ztlumí bolest.
Pokud jsou však bolesti dlouhodobé či nesnesitelné, raději vyhledejte lékařskou pomoc.
Také pokud je bolest žaludku ostrá a přichází náhle, je nezbytné vyhledat odbornou pomoc. To platí zvláště v případech, kdy ji provází další příznaky jako je zvracení krve nebo krev ve stolici projevující se dehtově černým zbarvením.
Zajímá vás více?
Další tipy a užitečné informace najdete v našich článcích:
- Máme pro vás úžasné recepty na detoxikační smoothies!
- 15 nejúčinnějších detoxikačních potravin – 1. díl
Přehled použitých zdrojů:
- http://www.cpzp.cz/clanek/3472-0-Hlidejte-si-zaludek.html
- http://www.zaludek.cz/fyziologie/
- http://www.celostnimedicina.cz/vyvazena-strava-pomoc-pri-prekyseleni.htm#ixzz43jGNQGQj
Literatura:
- Lukáš, Karel a kolektiv: Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Grada 2005
- Lukáš, Karel; Žák, Aleš a kolektiv: Gastroenterologie a hepatologie, Učebnice. Grada 2007
- Křivánková, Markéta; Hradová, Milena: Somatologie. Učebnice pro střední zdravotnické školy. Grada 2009