5 chutných receptů na proteinové palačinky (bez laktózy, pro vegany či celiaky)

Pronikavá vůně a sladká chuť, které lze jen těžko odolat. Palačinky se šlehačkou jsou oblíbeným jídlem nejen dětí, ale uspokojí chuťové pohárky i dospělých. Zatímco klasické palačinky představují tzv. kalorickou bombu a obsahují převážně sacharidy, proteinové palačinky jsou stejně chutné, ale podstatně zdravější. Vzhledem k jejich nízké kalorické hodnotě a vysokému podílu bílkovin jsou vhodné pro lidi, kteří aktivně cvičí, drží dietu nebo si chtějí udržet štíhlou linii.

Proteinové palačinky si získaly i mě. Dají se připravit na mnoho způsobů a nevyžadují žádné speciální kulinářské umění. Několik mých oblíbených receptů na proteinové palačinky vám prozradím v následujících řádcích. Samozřejmě nezapomenu ani na praktické tipy, které se vám při přípravě palačinek budou hodit.

PRODEJ PROTEINOVÝCH PALAČINEK
Proteinové palačinky KetoMix
Proteinové palačinky KetoDiet
Proteinové palačinky ChiaShake
Palačinkový mix Warrior

Proteiny

Jsou známé vysokým obsahem bílkovin, které nejenže podporují růst svalové hmoty, ale i úbytek hmotnosti. Při bílkovinových dietách je organismus využívá jako náhradní zdroj energie. Navíc na rozdíl od sacharidů zasytí na delší dobu, což se při hubnutí určitě hodí. Z tohoto důvodu se proteinové palačinky staly populárním jídlem jak mezi aktivními sportovci, tak i lidmi s cílem udržet si štíhlou linii. (1)

proteinový prášek
Proteinový prášek s vysokým podílem bílkovin

Zdravotní benefity proteinu

Kromě toho, že proteiny podporují růst svalové hmoty, mají i řadu dalších pozitivních účinků na zdraví:

  • snižují riziko cukrovky kardiovaskulárních onemocnění
  • posilují imunitní systém dýchací ústrojí
  • urychlují regeneraci svalů po cvičení
  • zasytí a dodají potřebnou energii
  • podporují pružnost pokožky, přispívají ke zpevnění vlasů a nehtů (1)

Jak si vybrat ten nejlepší/vhodný proteinový prášek?

Ještě předtím než budou ve vaší kuchyni vonět proteinové palačinky podle některého z receptů, musíte si vybrat ten správný protein. Na trhu najdete několik různých druhů, které se liší jak svým složením, tak kalorickou hodnotou.

Pro sportovce

Ke zvětšení svalové hmoty a rychlejší rekonvalescenci po cvičení přispívá syrovátkový proteinový koncentrát. Obsahuje hlavně bílkoviny, avšak nechybí ani tuky, cukry a laktóza. Překvapí vás příjemně sladkou chutí. Ta se ale odrazí na vyšší kalorické hodnotě, vzhledem k tomu není vhodný pro lidi s touhou zhubnout. Jelikož syrovátkový protein obsahuje laktózu, nedoporučuje se ani jednotlivcům s intolerancí na laktózu. (2)

Pro lidi, kteří chtějí zhubnout

Minimum sacharidů, tuků a laktózy obsahuje syrovátkový proteinový izolát s přibližně 90% podílem bílkovin. Doporučuje se především při hubnutí. Navíc se snadno a rychle vstřebává, čímž uspokojí potřeby lidí s trávicími problémy. Podstatně déle se vstřebává kaseinový protein, který také napomáhá k odbourávání tukových zásob a úbytku hmotnosti. Skládá se z mléčné bílkoviny, z tohoto důvodu by se mu měly vyhnout osoby s intolerancí na laktózu a trávicími potížemi. (2)

JAK ZHUBNOUT
S keto dietou zaručeně zhubnete, jelikož je postavena na biochemických procesech v organismu (viz video). Důležité je, abyste pořád byli ve stavu ketózy. Nenechte se odradit cenou balíčků, vyjde vás to mnohem levněji než opakované kupování neúčinných produktů. Zjistěte, kolik potřebujete zhubnout a přečtěte si návod, jak začít.
Prodejci keto dietyKetoDietKetoMixChiaShake
Chci zhubnoutDo 5kgDo 10kgDo 15kgNad 15kg
Jídla na hubnutíDietní snídaněDietní obědDietní dezertyDietní těstovinová jídlaLow carb pečivo
Krabičková dietaZdravé stravováníMyChef KitchenNutric BistroChytrý jídelníček
Zkušenosti s keto dietou28 denní deník hubnutí
Výživovo na hubnutí doporučuje keto dietu. Pokud ale z různých příčin chcete dát přednost práškům, tak vězte, že prášky na hubnutí mají pouze podpůrný efekt a neudělají to za vás. Účinné mohou být pouze v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem.
Přípravky na hubnutíBlokátor hladuDietní těstovinyPilulky na hubnutíNízkokalorické sladidloSpalovač tukůSirupy bez cukruKáva a čaj na hubnutíNízkokalorické dresinky

Pro lidi s intolerancí na laktózu

Jak jsme již zmínili, pro ty, kteří jsou alergičtí na laktózu, je vhodný jak syrovátkový proteinový izolát, tak i syrovátkový proteinový hydrolyzát. Neobsahuje téměř žádný mléčný cukr (laktózu), sacharidy, tuky, ale má více než 90% bílkovin. Snadno se vstřebává, díky čemuž vás rychleji zasytí a podpoří zregenerování svalstva po tréninku. Patří tedy mezi tzv. univerzální proteiny, doporučené nejen při sportu, ale i hubnutí. (3)

Pánev na palačinky

Určitě to znáte. První palačinka se nikdy nepodaří a častokrát ani ty ostatní ne. Vinu lze připisovat několika faktorům, od příliš řídkého, případně hustého těsta až po nešikovnost kuchaře či nesprávnou pánev. Ne každá je přece vhodná na palačinky. Mně se osvědčily tyto pánve:

Teflonová

Je velmi lehká s nepřilnavým povrchem. Navíc dělání palačinek nevyžaduje vysokou teplotu nad 250 stupňů, takže se nemusíte bát unikání žádných škodlivých látek. Jedinou nevýhodou je, že musíte být při manipulaci s ní opatrní. Pokud použijete ostré kuchyňské náčiní, povrch poškrábete a pánev znehodnotíte. Proto doporučuji používat dřevěné, případně teflonové kuchyňské pomůcky.

Keramická

Při přípravě palačinek, ale i dušení zeleniny, používám keramickou pánev Berndorf, se kterou mám pozitivní zkušenosti. Rovnoměrně vede teplo, má nepřilnavý a podstatně odolnější povrch. Na druhé straně zase počítejte s tím, že je těžší. Mně osobně to nevadí, avšak pokud palačinky převracíte ,,ve vzduchu“, budete mít o posilování rukou postaráno.

Keramická pánev Berndorf
Keramická pánev Berndorf je ideální na přípravu proteinových palačinek

Pánve na palačinky s tenkým dnem jsou sice primárně určeny na přípravu palačinek, avšak mně se osvědčily některé klasické pánve se silnějším dnem. Disponují rozšířenými okraji, díky čemuž se dá palačinka pomocí obracečky snadněji otočit. Navíc máte jistotu, že vám těsto nevyteče.

Recepty na proteinové palačinky

Dost bylo teorie, pojďme se už konečně pustit do přípravy. Na internetu najdete nespočetné množství receptů na proteinové palačinky, avšak není nad ty, které jsou ověřené, chutné a nízkokalorické.

UPOZORNĚNÍ: Množství jednotlivých ingrediencí je pouze orientační. Já mám radši palačinky z hustšího těsta. Pokud preferujete tenčí palačinky, doporučuji přidat více vody či mléka. Oko šikovné kuchařky je však ta nejlepší odměrka 🙂

Proteinové palačinky s tvarohem

Jednoduché palačinky s vysokým podílem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů, které zasytí na delší dobu.

Ingredience

  • 1 šálek vícezrnné mouky
  • 1 šálek mléka
  • 3 PL jemného tvarohu
  • 2 PL proteinu
  • 2 vejce
  • ½ ČL skořice
  • špetku soli
  • trošku javorového sirupu

Postup:

Nejdříve smícháme všechny tzv. suché přísady (mouku, protein, skořici, sůl). Následně přidáme 2 vajíčka, mléko a tvaroh. Rozšleháme, jemně potřeme pánev olejem a počkáme chvilku, než se rozpálí. Jednu naběračku těsta rozetřeme rovnoměrně po celém obvodu pánve. Po cca 2 minutách palačinku otočíme. Na talíři můžeme palačinku dochutit javorovým sirupem, případně kousky ovoce. Pozor však na kalorie.

Palačinky s proteinem, tvarohem a banánem
Proteinové palačinky s tvarohem
Moje hodnocení: S přihlédnutím na hustší těsto jsem dělala mini palačinky. Díky tvarohu byly velmi syté, avšak méně sladké. Hodí se zejména tehdy, pokud potřebujete zahnat hlad na delší dobu.

Bezlepkové proteinové palačinky

Vy, co nemůžete klasickou mouku, tudíž máte celiakii, zkuste tento recept. Uvidíte, že o nic nepřijdete, palačinky jsou stejně chutné. Dokonce mají i nižší kalorickou hodnotu.

Ingredience:

  • ½ šálku kokosové nebo mandlové mouky
  • 1 vajíčko
  • ½ šálku kokosového/mandlového mléka
  • 2 ČL proteinu
  • 1 ČL chia semínek
  • 1 ČL skořice
  • 1 ČL medu

Postup:

Mouku, protein, skořici a chia semínka spolu smíchejte, přidejte jedno celé vajíčko, med, mléko a mixujte do hladkého těsta. Rozehřejte pánev s kapkou oleje a po naběračkách dávejte těsto po celém obvodu pánve. Přibližně po 2 až 3 minutách palačinku otočte a opékejte z druhé strany.

Moje hodnocení: Protože mám kokos velmi ráda, zvolila jsem při jejich přípravě kokosovou mouku. Palačinky byly překvapivě jemné a krásně voněly. Těsto bylo opět trošku hustší. Chia a lněná semínka se mírně na pánvi připekla, což já nemám moc ráda, avšak v kombinaci s ovocem mi palačinky chutnaly.

Proteinové palačinky bez laktózy

Kdysi byste si palačinky neuměli představit bez plnotučného mléka, v současnosti to není žádný problém. Mléko se dá nahradit několika alternativami, se kterými budou palačinky k nerozeznání od těch klasických.

Ingredience:

  • ½ banánu
  • 1 vajíčko
  • 1 šálek vody
  • 1 PL medu
  • 2 ČL proteinu
  • ½ ČL kypřícího prášku
  • trošku Veggie koření s příchutí exotického ovoce
  • špetku soli
ingredience na proteinové palačinky bez laktózy s banánem
Ingredience na proteinové palačinky bez laktózy

Postup:

Nejdříve mixujeme nakrájený banán spolu s vajíčkem a troškou vody. Následně přidáme med, kypřící prášek, sůl a zbylou vodu. Opět pánev potřeme olejem a necháme dobře rozehřát. Vzhledem k tomu, že těsto je trošku hustší, doporučuji dělat menší a silnější palačinky, které se podobají spíše tzv. ,,vdolečkům“. Pokud nehubnete, ale chcete zvětšit objem, můžete si potřít palačinky arašídovým máslem, případně doplnit ovocem a troškou javorového sirupu.

Moje hodnocení: Pro mě nejchutnější palačinky ze všech pěti. Měly přiměřenou konzistenci a sladkost. Kypřící prášek je příjemně zjemnil a exotické koření jim zase dodalo zajímavý kyselejší podtón.

Proteinové palačinky bez vajec

V posledním období se stále více dostává do popředí veganství, které je založeno na konzumaci čistě rostlinných produktů. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla vyzkoušet i recept na proteinové palačinky pro vegany.

Ingredience:

  • 1 šálek kokosového, mandlového nebo sójového mléka
  • ½ šálku mletých mandlí
  • 2 PL mletých lněných semínek
  • 2 PL chia semínek
  • 2 ČL proteinu
  • 1 ČL muškátového oříšku
  • 1 banán
  • javorový sirup nebo med na dochucení

Postup: Připravte si dvě malé misky s vodou. Do jedné dejte na cca 30 minut nabobtnat lněná semínka a do druhé chia semínka. Mezitím si v mixéru smíchejte mandle, mléko, protein, banán a pár kapek javorového sirupu. Na závěr přidejte lněná a chia semínka. Vše důkladně zamíchejte a po jedné naběračce dávejte na rozehřátou pánev. Na potření pánve zkuste použít kokosový olej. Je zdravější a dodá palačinkám jemnou a lahodnou chuť.

Moje hodnocení: Už při jejich přípravě jsem se nemohla dočkat, kdy tyto palačinky ochutnám. Muškátový oříšek provoní celou kuchyň a palačinkám dodá lahodnou chuť. Banán a javorový sirup se postaraly o sladkost palačinek. Na můj vkus byly palačinky sice trošku sladší, avšak jiným to může vyhovovat.

Dýňové palačinky s proteinem

Při přípravě proteinových palačinek se fantazii meze nekladou. Svědčí o tom i tento recept na dýňové palačinky, před kterým jsem měla velký respekt. Nyní však mohu napsat, že skutečně příjemně překvapil.

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • ¼ šálku mléka dle vlastního výběru
  • ½ šálku dýňového pyré
  • 2 ČL proteinu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jablečného octa
  • 1 ČL javorového sirupu
  • ½ ČL skořice
  • ½ ČL mletého zázvoru

Postup:

Začněte smícháním suchých ingrediencí (vloček, prášku do pečiva, skořice, mletého zázvoru). Přidejte mléko, jablečný ocet, javorový sirup a dýňové pyré. To uděláte nakrájením hokaido dýně na drobné kousky, které následně dáte vařit cca 5 – 10 minut. Až bude dýně měkká, rozmixujte ji a přidejte trošku soli. Těsto na palačinky nechte alespoň 5 minut odstát a postupně (po naběračkách) dávejte na rozehřátou pánev, kterou nezapomeňte předtím potřít olejem. Vzhledem k tomu, že je těsto hustší, snažte se dělat menší palačinky (viz video). Opékejte 2 – 3 minuty, opatrně otočte a znovu opékejte, dokud se nezačne palačinka odlepovat.

Celý recept můžeme krok po kroku shlédnout i na následujícím videu:

Moje hodnocení: Na chuť dýňových proteinových palačinek jsem byla velmi zvědavá. Spojení jablečného octa, skořice a zázvoru dodalo palačinkám nezaměnitelnou vůni. Dýňové pyré zase krásně zjemnilo ovesné vločky a postaralo se o lahodnou chuť palačinek.

Pár praktických tipů pro šikovné hospodyňky

  • předtím než budete dávat těsto na pánev, nechte ho alespoň 20 – 30 minut odležet. V případě, že používáte pohankovou mouku, klidně i jeden den.
  • pro nadýchanější palačinky je potřeba oddělit žloutky od bílků. Bílky následně rozšlehat a na závěr jemně přimíchávat do palačinkové směsi.
  • zkuste mléko nahradit jablečným moštem. Palačinky budou lehké jako chmýří s pronikavou jablečnou vůní.
  • před nalitím samotného těsta kápněte na rozpálenou pánev pár kapek vody. Pokud trošku zatancují po povrchu, znamená to, že je ten správný čas dát těsto na pánev.
  • přidejte do těsta pár kapek minerálky a uvidíte, jak bude těsto hladké a krásně nadýchané.
  • palačinky dělejte na mírném plamenu. Ve chvíli, kdy začnou hnědnout okraje, doporučuje se palačinku přetočit pomocí obracečky. (4, 5)

Recept na proteinové palačinky bez laktózy je můj jasný favorit. Jsem zvědavá, které palačinky budou nejvíce chutnat vám. Budu ráda, pokud mi o tom napíšete do komentáře pod článkem. A pokud máte i vy nějaký osvědčený recept na zdravé a chutné palačinky, sem s ním, my, milovníci palačinek, ho určitě vyzkoušíme 🙂

ZDROJE:

(1) Choosing Healthy Protein. Dostupné na: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-protein.htm

(2) The 7 Best Types of Protein Powder. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/best-protein-powder#section3

(3) Aký proteín si vybrať? Srvátkový koncentrát, izolát alebo hydrolyzát? Dostupné na: https://gymbeam.sk/blog/aky-protein-si-vybrat-srvatkovy-koncentrat-izolat-alebo-hydrolyzat/

(4) Genius hacks for perfect pancakes. Dostupné na: https://www.lovefood.com/gallerylist/71514/genius-hacks-for-perfect-pancakes

(5) Quick & Easy Tips for Making Pancakes Better. Dostupné na: https://www.tasteofhome.com/article/tips-for-perfect-pancakes/

5/5 - (1 vote)
Obdivovatelka přírody, milovnice čtyřnohých chlupáčů, a tak trochu introvertka. V životě se řídím mottem: ,,S úsměvem je den hezčí.“ Svými články se proto snažím nejen pomoci, ale také vykouzlit úsměv na tváři :)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..