Zacapa: Prestižní rum z tajuplné guatemalské vysočiny

0

Dokážete si představit větší luxus než to, že si v houpacím křesle vychutnáváte rum, který vznikl v guatemalských horách? Mystický ,,Dům nad oblaky“ je rodištěm charismatického rumu Zacapa. Váš dům je místem, kde dlouholetá dřina získá zasloužené uznání. Ochutnejte exotickou Guatemalu prostřednictvím tradičního nápoje a nalaďte se na jinou vlnu.

Kde koupit rum Zacapa?

Ve větších obchodních řetězcích nebudete mít problém s nalezením rumu Zacapa. Hledejte v Tescu nebo Makru. Je to drahý rum. Najdete ho v oddělení s luxusním dárkovým alkoholem, případně ve specializovaném obchodě. Rum Zacapa Centenario 23 v 1 l balení koupíte už od 1300 Kč. Když je ve slevě, pár korun ušetříte. Akce na prémiový alkohol ale nebývají časté. Co se týče luxusnějšího Zacapa XO, za ten zaplatíte téměř 2300 Kč. Rum Zacapa Centenario Edición Negra koupíte za přibližně 2000 Kč. Zacapa Royal 0,7 l za něco přes 6600 Kč. Pro nejvýhodnější cenu se poohlédněte na Heurece.

Historie

Počátek historie rumu Zacapa vyráběného z Panenského sirupu začíná ve stejnojmenném městě na východě Guatemaly. Město Zacapa bylo založeno v roce 1876. Na 100. výročí jeho založení byl tradiční rum pokřtěn na Zacapu. Zakladatelem značky je Alejandro Burgaleta. (1)

Proces výroby

Guatemala je známá zejména výrobou kávy. Vulkanická půda bohatá na živiny z ní však činí ideální místo i na pěstování cukrové třtiny. Plantáže společnosti Zacapa se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 metrů. Podle mnoha odborníků jsou tyto plantáže zdrojem nejlepší cukrové třtiny na světě. (2)

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Na plantážích cukrové třtiny společnosti Zacapa se pořád uplatňuje ruční sběr. Mechanická produkce je potlačena na minimum. Značka si zachovává spojení s tradicemi. Věří, že ručním sběrem si třtina ponechává více pozitivních kvalit.
Míchaný nápoj se Zacapa rumem, ledem a limetkou
Osvěžující alkoholický nápoj Zacapa mojito. Zdroj: zacaparum.com

Destilace

Zacapa říká NE melase. Melasa je zbytkový produkt při výrobě cukru a většina výrobců rumu ji používá během destilace. Zacapa se místo melasy spoléhá na Panenský sirup. Ten vzniká jako primární výsledek zpracování cukrové třtiny. I proto si vedení společnosti zakládá na tom, aby zůstala tradice ručního sběru zachována. Sladký medový sirup z cukrové třtiny je unikátní. Právě jemu vděčí rum Zacapa za mnoho zlatých ocenění. (2)

Kvašení

Na fázi kvašení má Zacapa svébytný pohled. K nastartování fermentačního procesu používá jedinečný druh kvasnic – získaných z ananasu. Ananasové kvasnice dodají rumu typické aroma, díky čemuž si Zacapu nespletete s žádným jiným rumem. Důvodem, proč kvasnice z ananasu nepoužívá více společností, je časová tíseň. Ananasové kvasnice jsou líné a do práce se jim moc nechce. Často to trvá velmi dlouho, než se dostaví vytoužený výsledek. (2)

Zrání

V nadmořské výšce 2300 m.n.m. se nachází mystická vysokohorská oblast, která je opředena mnoha legendami. Lidově se nazývá ,,Dům nad oblaky“. Z hlediska nadmořské výšky je to jedno z nejvyšších míst používaných na zrání destilátů. Nízký tlak, řídký vzduch a nižší teplota napomáhají propojení chutí nápoje s dřevěnými sudy.

sklenice rumu
Zacapa rum se vyrábí z rumů, které zrály 6 až 23 let, díky čemuž má výraznou chuť

Fáze zrání je velmi citlivá. Mnoho faktorů může selhat a rumu každou chvíli hrozí znehodnocení. Společnost Zacapa využívá speciální systém zvaný ,,Sistema solera“, jehož cílem je vytvořit konzistentní produkt. Je to systém, ve kterém jsou sudy uspořádány na sobě v podobě pyramidy. Právě spodní řada sudů se nazývá solera – v překladu ,,na zemi“. Obsahuje nejstarší rum. Následně, jak ze spodních sudů rum ubývá, doplňuje se rumem z vyšší řady a tak dále. V Zacapě se tento systém používá k míchání rumů různého věku.

Na míchání různých rumů jsou použity vzorky, které zrály v sudech po jiném alkoholu. Například po amerických whiskey, lahodném sherry a víně Pedro Ximenez. Rum Zacapa prochází každým sudem a nabírá charakter svých předchůdců. Celý proces zrání probíhá pod dohledem Master Blendera. (2)

Lahvování

Původně byl rum Zacapa balen do lahví omotaných palmovými listy, které byly navzájem propleteny. ,,Tkanina“ vyrobená z palmových listů, nazývaná petate, sahá až do dob mayské civilizace. V současnosti si rum Zacapa koupíte v oblé skleněné lahvi uzavřené dřevěným korkem. Na petate zůstala pouze vzpomínka – pruh s texturou propletených palmových listů vygravírovaný kolem lahve. (1)

lahev Zacapa Centenario 23
Zacapa rum je dodáván v lahvi z průhledného skla s korkovým uzávěrem

Sortiment

Rumy Zacapa jsou stejně proměnlivé jako guatemalský prales. Abyste pochopili, v čem tkví ten zázrak, musíte ochutnat všechny.

Ron Zacapa Centenario 23

Zacapa 23 je dokonalou ukázkou Sistema solera. Projevují se v něm nejen ovocná aromata, ale i chuť medu a másla. Ucítíte také kořenitý dub, náznak karamelu a muškátového ořechu. Díky chladnému počasí, ve kterém Zacapa 23 zraje, se rum v podstatně nižší míře odpařuje. Zachovává si plnohodnotný profil, přičemž má kulatou a dobře vyváženou chuť. (3)

ZAJÍMAVOST: Na začátku, když se začínalo s distribucí rumu, došlo k nedorozumění. Ron Zacapa Centenario 23 se v té době nazýval Ron Zacapa Centenario 23 Años. To vedlo mnohé zákazníky k přesvědčení, že tento rum má 23 let. To je však mylná představa. Zacapa 23 je vyroben z rumů, které zrály od 6 až do 23 let. Společnost na nedorozumění včas přišla a název rumu změnila. (1)

Ron Zacapa XO

Zacapa XO by se také mohl nazývat Zacapa 25. Je smíchán z rumů zrajících od 6 do 25 let v sudech z francouzského dubu, kde předtím byl koňak. Oblá lahev ukrývá neméně kulatou chuť, která se skládá z tónů ovoce a koření. Barva je mahagonová, v určitých odlescích až červená. (3)

elegantní lahev Ron Zacapa XO
Ron Zacapa zraje v dubových sudech po koňaku, přičemž má ovocnou, jemně kořeněnou chuť. Zdroj: wikipedia

Ron Zacapa Centenario Edición Negra

Rum sestavený z rumů zrajících v některých případech až 24 let má rozhodně co nabídnout. Exkluzivní tmavá verze rumu Zacapa s sebou přináší stopy americké whisky a vína Pedro Ximenez. V harmonické chuti převládá čokoláda, kandované ovoce, aroma kouře, sušené ovoce a hrozny. Rum má plný charakter a je velmi delikátní, od toho se odvíjí i jeho cena. Koupíte ho přibližně za 2000 Kč. Mahagonová barva s měděnými záblesky v elegantní lahvi tvoří ideální dárek k jubileu. (3)

Ron Zacapa Royal

Zacapa Royal zraje ze všech nejdéle. Kombinace citrusů a karamelu vytváří harmonii chutí, která je jemná a velmi elegantní. V tmavé jantarové barvě sem tam probleskují jiskry červené a mahagonové. Rum Zacapa Royal se prodává pouze v balení 0,7 l. Díky tomu může být lahev malá a designově skvostná. Do očí vás hned udeří zátka, která se nepodobá žádné jiné. Je zlatá a vypadá jako prsten, což ještě zvyšuje luxusní dojem z tohoto rumu. (3)

Koktejly

Poznejte všechny barvy vzdálené Guatemaly díky Zacapa koktejlům.

Cuba Libre

Za tradičním kubánským drinkem s guatemalským rumem nemusíte nikam vycestovat. Jednoduchý latino recept, který je však skutečně populární, si nyní můžete vychutnat i doma. Na vysoké úrovni a s kvalitním rumem.

Co budete potřebovat:

  • 3 PL rumu Zacapa (cca 45 ml)
  • 2 limetky
  • 700 ml Coca-Coly
  • 3 lístky máty
  • led

Z uvedeného množství ingrediencí uděláte tři drinky Cuba Libre. Do každé sklenice naplněné ledem přidejte 1 PL rumu a limetkovou šťávu. Do drinků nalijte colu, ozdobte zbylou nakrájenou limetkou a mátovými lístky. Na zdraví! (4)

příprava míchaného nápoje Cuba Libre
Oblíbený drink Cuba Libre je velmi jednoduchý a můžete si ho připravit i doma

Zacapa & Leek

Netradiční koktejl, který stojí za vyzkoušení. Nahořklá vůně pórku a kyselý ocet vykouzlí v kombinaci s rumem Zacapa 23 neopakovatelný zážitek. Příprava tohoto receptu vám zabere maximálně pět minut. Snadná práce, ale velkolepý úspěch. Jen si představte překvapené výrazy vašich hostů, když jim přinesete tento koktejl. A v něm bude místo ovoce plavat zelenina. Nedejte se odradit, uvidíte, že nakonec s tímto koktejlem sklidíte úspěch.

Co budete potřebovat:

  • 50 ml Zacapa 23
  • 2 plátky pórku opečeného na medu
  • 3 ml balsamico octa
  • 2 špetky smíšeného koření
  • 5 ml medu
  • 10 ml likéru z lískových oříšků

Samotná příprava vám zabere většinu času, výroba drinku je otázkou několika sekund. Všechny ingredience přelijte do nízké sklenice na whisky, promíchejte a přidejte led. Můžete podávat. (5)

Shrnutí

Guatemala ukrývá různá tajemství a překvapení. Rum Zacapa je jedním z nich. Pokud jste o tomto delikátním rumu dosud neslyšeli, věříme, že jsme vás na něj navnadili. Jeho jedinečnost ocení nejen fajnšmekři.

Zdroje:

(1) Ron Zacapa Centenario EN wiki – https://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Zacapa_Centenario

(2) Ron Zacapa Centenario CZ wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Ron_Zacapa_Centenario

(3) Ron Zacapa Centenario web – https://www.zacaparum.com/en/

(4) Adriana´s best recipes – https://www.adrianasbestrecipes.com/rum-and-coke-a-traditional-cuban-cocktail/

(5) Ron Zacapa’s rum cocktail with leek and balsamic vinegar – https://foodism.co.uk/recipes/ron-zacapa-leek-and-balsamic-vinegar-cocktail/

UPOZORNĚNÍ
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let!
5/5 - (1 vote)
PŘEHLED RECENZE
Cena v poměru s kvalitou:
9.8/10
Barva:
8.6/10
Vůně:
8.8/10
Bohatost chuti:
8.5/10
Chuť:
9.7/10
Lahev:
9/10
zacapaDokážete si představit větší luxus než to, že si v houpacím křesle vychutnáváte rum, který vznikl v guatemalských horách? Mystický ,,Dům nad oblaky“ je rodištěm charismatického rumu Zacapa. Váš dům je místem, kde dlouholetá dřina získá zasloužené uznání. Ochutnejte exotickou Guatemalu prostřednictvím tradičního nápoje...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..