DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Společnost Rémy Martin vyrábí druh vinného destilátu, tudíž brandy, který známe pod názvem koňak. Patří do skupiny známé jako ,,velká čtyřka koňaků“, kam jsou zařazeny i značky Hennessy, Martell a Courvoisier. (1) Koňaky Rémy Martin se dnes považují za velmi luxusní a kvalitní alkoholické nápoje. Čím získávají své jedinečné vlastnosti? Proč mohou být nazývány koňakem? A co mají společného se šampaňským? Odpovědi na tyto otázky a mnohé jiné zajímavosti najdete v článku.
Obsah článku:
Kde koupit koňak Rémy Martin?
Produkty od společnosti Rémy Martin jsou většinou opravdu luxusní a vzácné koňaky. Proto je budete v regálech hypermarketů hledat zbytečně. V obchodech jako je Tesco můžete výhodně koupit nejlevnější z Rémy Martin koňaků, V.S.O.P. V nabídce velkoobchodu MAKRO prodávají i Rémy Martin XO a 1738 Accord Royal. Pokud ale chcete mít jistotu, doporučujeme nakupovat v obchodech specializovaných na alkoholické nápoje.
PRODEJ ALKOHOLU |
---|
Historie
Příběh značky se začal psát v roce 1724, kdy vinař Rémy Martin založil společnost zaměřenou na výrobu koňaku. Jak se v průběhu téměř tří století z malé francouzské firmy stal jeden z nejlepších producentů koňaku?
Uznání přímo od krále
Zpočátku byl Rémy Martin se svými koňaky známý pouze v okolí obce Rouillac, odkud pocházel. Prodej alkoholu mu vydělával dostatek peněz na živobytí. Kvůli omezené rozloze vinic ale nedokázal vypěstovat tolik hroznů, aby mohla jeho společnost nějakým výrazným způsobem růst. To se však změnilo v roce 1738. Právě tehdy se o jeho koňacích doslechl král Ludvík XV., který byl v té době na trůnu Francie. Po ochutnávce vinného destilátu od Rémyho Martina mu udělil vzácné právo na sázení většího množství révy.
Přechod ke Grande Champagne
V roce 1773 Rémy Martin zemřel. Vedení společnosti, nyní už s rozšířenými právy na pěstování vinné révy, přebral jeho vnuk. Shodou okolností se také jmenoval Rémy. Ve výrobě koňaku pokračoval podle receptury svého dědečka. Ke zvýšení kvality výrobků ale přispěla změna v hroznech, ke kterým měl Rémy Martin díky povolení od krále přístup.
Oblast Cognac ve Francii je rozdělena do šesti částí podle kvality půdy. V roce 1830 společnost Rémy Martin představila první koňak vyrobený z hroznů Grande Champagne – nejlepších v oblasti. Z hlediska rozvoje společnosti Rémy Martin je ale důležité to, že od tohoto momentu měla přístup k nejkvalitnějším hroznům z okolí.
Vývoz koňaků Rémy Martin do světa
Po vnukovi zakladatele společnosti Rémy Martin přebral její vedení další jeho příbuzný – Paul-Émile Rémy Martin. V době, kdy nastupoval do čela rodinného podniku, byla kvalita koňaků Rémy Martin díky Grand Champagne hroznům skutečně exkluzivní. Proto se Paul-Émile rozhodl, že je čas rozšířit povědomí o společnosti do celého světa. Začal tedy koňak vyvážet do Spojených států a Asie. Přesně podle jeho očekávání produkty Rémy Martin lidem zachutnaly a poptávka po jejich výrobcích začala narůstat.
Úspěšné meziválečné období
V době mezi dvěma světovými válkami se André Renaud stal prvním sklepmistrem Rémy Martin a později přebral i celkové vedení. První majitel společnosti Rémy Martin, který se jmenoval stejně jako ona sama, přispěl k jejímu rozvoji představením V.S.O.P. koňaku. ,,Very superior old pale“ koňaky jsou označovány také jako 5-hvězdičkové. Ve výsledném produktu tohoto typu není brandy, která by v sudu dozrávala méně než 4 roky. (2) Popularita společnosti Rémy Martin napříč celým světem díky tomuto kroku ještě více narostla. V roce 1948 André Renaud rozhodl, že koňaky Rémy Martin se již nebudou vyrábět z jiných typů hroznů než Grande a Petite Champagne.
Nové technologie a nové produkty
Po druhé světové válce už rozvoj společnosti Rémy Martin závisel hlavně na tom, jaké nové technologie sklepmistři implementovali do procesu výroby. André Giraud prosadil vybudování bednářství (výroba dřevěných sudů, kádí…) v obci Merpins, přímo v oblasti Cognac. Georges Clot začal moderní technologie využívat ke kontrole zásob ve sklepních skladech. Pierrette Trichet představila dva exkluzivní koňaky Centaure a Centaure de Diamant, které se dnes prodávají až za tisíce korun. (3, 4)
Výroba koňaku
Výroba koňaku Rémy Martin je komplexní proces, který je výsledkem téměř 300letého sbírání zkušeností. Každý sklepmistr do výroby vložil kousek svých znalostí a zkušeností. Proto se postup výroby drobnými úpravami neustále mění a pravděpodobně se bude měnit i v budoucnosti. Avšak základ koňaků Rémy Martin – hrozny z oblasti Cognac – je od roku 1948 po rozhodnutí Andrého Renauda stejný.
Ty nejlepší hrozny z oblasti Cognac
Pro zajištění špičkové kvality založila společnost Rémy Martin v roce 1966 alianci Fine Champagne. Cílem byla vyšší efektivita spolupráce s vinaři v oblasti Cognac. Aliance se osvědčila, funguje dodnes a Rémy Martin tak může vyrábět koňaky z nejlepších hroznů v okolí. Aby mohli své produkty prodávat s označením Cognac Fine Champagne, musí výsledný produkt obsahovat eaux-de-vie (vinné pálenky) pouze z oblastí Grand a Petite Champagne. Rovněž musí alespoň 50% výsledného produktu tvořit právě první jmenovaná.
Destilace
Koňaky Rémy Martin se vyrábějí dvojitou destilací již od založení společnosti v roce 1724. Místo moderních a velkých destilačních přístrojů používá Rémy Martin menší a starší aparatury. Tak zaručují jedinečný charakter svých produktů. Výsledkem dvojité destilace zkvašené hroznové šťávy je eaux-de-vie s obsahem alkoholu 70%. Na výrobu jednoho litru vinné pálenky potřebuje společnost přibližně 12 kilogramů hroznů.
Selekce eaux-de-vie
Každoročně si sklepmistr společnosti Rémy Martin vybírá z více než tisíce vinných pálenek. Každá z nich má jiný charakter, jiná aromata. Na základě jeho rozhodnutí vzniká finální směs, která půjde zrát do sudů. Tato část vyžaduje mnoho zkušeností, aby byla dosažena co nejvyšší kvalita a zachován poměr potřebný pro výrobu Cognac Fine Champagne produktů.
Zrání koňaku
Společnost Rémy Martin musí mít kvůli kvalitě jejich produktů přísné požadavky na každou část výrobního procesu. Proto jsou sudy, ve kterých koňaky zrají, vyrobeny z dubů rostoucích v oblasti Limousine. Ty jsou známé kvalitou svého dřeva, které koňaku během zrání předává různé chutě a aroma. Ve sklepích společnosti Rémy Martin odpočívá přibližně 140 tisíc sudů. (3)
Lahev a balení
Jelikož jde o exkluzivní koňaky, jejich lahve a balení jsou na vysoké úrovni. Například nejlevnější koňak Rémy Martin V.S.O.P. se sice prodává ve vínové lahvi, ale na přední straně má zlatou pečeť s logem společnosti. Čím luxusnější koňak si budete kupovat, tím více můžete očekávat i od lahve a balení. Zajímavě tvarované sklo, elegantně působící zátky a balení připomínající malé vitríny vám na první pohled prozradí, že se chystáte ochutnat opravdu vzácný produkt.
DÁRKOVÝ ALKOHOL |
---|
Zajímá vás, proč je v logu společnosti, a tudíž i na každé lahvi, vyobrazen kentaur? Důvodem je záliba jednoho z majitelů v astrologii. Konkrétně třetí v pořadí – Paul-Émile Rémy Martin – se kromě výroby koňaku věnoval i znamením horoskopu a různým astrologickým jevům. Jelikož on sám se narodil ve znamení Střelce, rozhodl se ho do loga zakomponovat. (3)
Barva, vůně, chuť
Každý koňak poskytuje jedinečný zážitek. Pro jednoduchost se však v této části článku zaměříme na Rémy Martin V.S.O.P. Je ze všech produktů společnosti nejlevnější a nejdostupnější.
Barva
Barva, podobně jako ostatní vlastnosti Rémy Martin V.S.O.P., vás určitě nezklame. Lákavými červeno-zlatými až měděnými odstíny ve vás tento koňak vyvolává příjemné pocity už po nalití do sklenice.
Vůně
Na to, že máte ve sklenici nejlevnější z produktů Rémy Martin, nabízí vůně velmi komplexní čichový zážitek. Ovocné aroma fíků, meruněk a jablek se mísí se sladšími vůněmi karamelu a vanilky. Vzhledem ke zrání v dubových sudech je očekáván i náznak dubového dřeva.
Chuť
Ze začátku vás může lehce překvapit svou sladkou hroznovou chutí připomínající sušené rozinky. Postupně však přechází do jemné kombinace vanilky a dubového dřeva. Závěr je poměrně dlouhotrvající, což je pro mnohé milovníky koňaku velmi milým překvapením. (6)
Produktová řada
Produktová řada Rémy Martin sestává ze 7 druhů koňaku. Každý z nich má díky jiné době nebo jiným podmínkám zrání jedinečné vlastnosti.
V.S.O.P.
V.S.O.P. je označení koňaku, z něhož každá složka dozrávala v sudu alespoň 4 roky. Tento produkt je považován za velmi univerzální. Výborně se hodí do koktejlů, ale vychutnat si ho můžete i samotný nebo s kostkou ledu. Jednu lahev koupíte do 900 Kč.
1738 ACCORD ROYAL
V roce 1738 dostala společnost Rémy Martin povolení k pěstování většího množství révy přímo od francouzského krále. Tato událost přinesla malému výrobci koňaku možnosti, o kterých mohl dosud pouze snít. Na oslavu získání vzácné královské licence byl později představen koňak 1738 Accord Royal. Jeho cena se pohybuje v rozmezí 1000 – 1200 Kč za jednu lahev.
TERCET
Proces výroby koňaku se dělí na tři hlavní celky. První se zabývá pěstováním hroznů a vínem, druhý destilací a třetí zráním. Vinař, mistr destilatér a sklepmistr společnosti Rémy Martin spojili své úhly pohledu na výrobu koňaku, a tak vznikl tercet. Každý z nich vybírá do výsledného produktu složky, které jsou z jeho hlediska nejvyšší kvality. Bohužel, tento koňak z nabídky Rémy Martin se v České republice neprodává.
XO
Označení Extra Old (XO) dostávají koňaky, jejichž složky v sudech zrály minimálně 6 let. Rémy Martin XO je směs více než 200 eaux-de-vie, čímž je zaručena výjimečná jemnost a komplexnost chutí. Na zakoupení jedné lahve tohoto koňaku si připravte přibližně 2500 Kč.
CARTE BLANCHE À BAPTISTE LOISEAU
Když Baptiste Loiseau, aktuální sklepmistr společnosti Rémy Martin, dostal carte blanche (,,volnou ruku“) při výrobě limitované edice koňaku, vznikl tento produkt. Cílem bylo představit nápoj, který by dokonale vystihoval styl společnosti Rémy Martin. Vyrobilo se pouze 9650 lahví, takže nákup rozhodně není jednoduchý. Hodnota jedné lahve se pohybuje kolem 12500 Kč.
CELLAR N° 16 a CELLAR N° 28
Když se v roce 2013 sklepmistryně Peirrette Trichet rozhodla oslavit jedinečnost sklepů na zrání, vznikly tyto dva speciální koňaky. I když se experti na koňak snaží ve sklepích udržovat jednotné podmínky, každý z nich se v drobných detailech odlišuje od ostatních. Proto jsou také koňaky z jednotlivých sklepů trošku rozdílné. Pierrette si tedy vybrala dva sklepy – číslo 16 a 28 – a vyrobila dva koňaky pouze pomocí eaux-de-vie, které zrají právě v nich. Výsledkem jsou nápoje, které dokonale reprezentují charaktery těchto sklepů. (3, 7)
Koktejly
Komplexní chuťové a aromatické vlastnosti Rémy Martin koňaků dokáží do koktejlů vnést jedinečnost, které jinak nedosáhnete. Začněte například tímto nápadem na míchaný drink a užijte si koňak i jiným způsobem než ,,on the rocks“.
Sazerac
Pokud hledáte aromatický koktejl bohatý na chutě, Sazerac je pro vás správnou volbou. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá.
Na přípravu budete potřebovat:
- kostku cukru
- 3 kapky Peychaud’s bitters
- 3 kapky Angostura bitters
- 50 ml Rémy Martin 1738 Accord Royal
- trochu absintu
- citrónovou kůru
- led
Postup:
- Do sklenice na míchání vložte kostku cukru a přidejte Peychaud’s bitters, Angostura bitters a trochu vody (zhruba 2 čajové lžičky).
- Rozdrťte cukr a vytvořte tak kašovitou směs.
- Přidejte koňak, vložte do sklenice pár kostek ledu a míchejte, než se směs vychladí.
- Sklenici na podávání drinku připravte tak, že do ní vložíte pár kostek ledu, přilijete trochu absintu a krouživým pohybem opláchnete celý vnitřek sklenice.
- Led s přebytečným absintem ze sklenice odstraňte a přes sítko do ní přelijte vychlazenou a důkladně promíchanou směs s koňakem.
- Na závěr jemně zmáčkněte plátek citrónové kůry, aby se z něj uvolnilo aroma a potřete jím okraj sklenice. (3)
Závěr
Pokud chcete ochutnat špičkový koňak, Rémy Martin je společnost, která vás nezklame. Jejich produkty se řadí ke koňakům nejvyšší kvality. Od prvního pohledu na lahev přes nalévání do sklenice až po závěr chuti ve vás budou vyvolávat pouze ty nejlepší pocity. Proto se ke koňakům Rémy Martin milovníci tohoto druhu alkoholu rádi opakovaně vrátí.
Zdroje:
(1) The Big 4 Cognac Houses: What’s the Difference? – https://blog.cognac-expert.com/difference-between-big-4-cognac-houses/
(2) Brandy – https://en.wikipedia.org/wiki/Brandy#Labelling_of_grades
(3) Rémy Martin – https://www.remymartin.com/
(4) Rémy Martin – https://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9my_Martin
(5) Why is Cognac called Champagne? – https://blog.cognac-expert.com/why-is-cognac-called-champagne/
(6) Rémy Martin Fine Champagne V.S.O.P. – https://spiritsreview.com/reviews/remy-martin-fine-champagne-v-s-o-p/
(7) Heureka Rémy Martin – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=r%C3%A9my+martin
UPOZORNĚNÍ |
---|
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let! |