DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Whisky z ostrova Islay je něco jako pizza z Itálie nebo americký burger. Právě tato oblast se považuje za místo, odkud pochází pravá skotská whisky. Laphroaig možná není v České republice moc populární, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Zajímá vás, čím je výroba této whisky specifická a z jakých produktů máte při nákupu na výběr? Odpovědi na otázky se dozvíte v článku.
Obsah článku:
Kde koupit whisky Laphroaig?
Vzhledem k tomu, že v České republice není Laphroaig rozšířená a vyhledávaná, nákup bude nejjednodušší přes e-shopy. Občas ji najdete také v regálech velkých supermarketů jako je Tesco. Jelikož ale jde o prémiovou whisky, není to pravidlem. Pokud si chcete koupit Laphroaig, nejlepší je hledat v prodejnách specializovaných na alkoholické nápoje, klidně i na internetu. V těchto obchodech máte jistotu, že najdete alespoň ty nejběžnější druhy Laphroaig whisky.
PRODEJ ALKOHOLU |
---|
Historie
Předpokládá se, že základy tradičního pálení skotské whisky přinesli na ostrov Islay irští mniši. (3) Na tomto izolovaném kousku pevniny mohli nerušeně experimentovat a zdokonalovat své alkoholické nápoje. Jejich činnost však nebyla v souladu se zákonem. Neměli oficiálně registrované lihovary a neodváděli daně tak, jak by si to úředníci představovali. Změny přišly až počátkem 19. století, kdy se zákony částečně ,,uvolnily“ a místní lihovary získaly nové možnosti na rozvoj.
Od dobytka k whisky
Donald a Alexander Johnstonovi si těsně po začátku 19. století koupili 1000 akrů půdy na chov dobytka. Tito farmáři si všimli, že na jejich nových polích se dobře daří ječmenu. Když ho nestíhali spotřebovat při krmení dobytka, začali z něj pálit whisky. Bratři Johnstonovi rychle zjistili, že z whisky profitují mnohem více než z chovu zvířat. Proto si v roce 1815 oficiálně založili malý lihovar D. Johnston & Co.
Zachování rodinného podniku
Když Alexander emigroval do Austrálie, Donald se stal jediným vlastníkem společnosti. Bohužel, v roce 1847 zemřel při nehodě v lihovaru. Jeho jediným potomkem byl syn Dugald, který v té době nebyl plnoletý. Aby se zachovala rodinná tradice, přebral vedení John Johnston – Donaldův bratranec. Společně s Walterem Grahamem z lihovaru Lagavulin spravovali společnost tak dlouho, než Dugald dosáhl věku 20 let. V roce 1857 se vlastnictví společnosti přesunulo na Dugalda a jeho bratrance Alexandra.
Konflikty se sousedy
V průběhu následujících 50 let se společnosti Laphroaig nedařilo rozvíjet. Po Dugaldovo smrti v roce 1877 se na pozici vedení vyměnilo několik rodinných příslušníků, kteří narazili na jeden významný problém. Během Dugaldovo dospívání se většina whisky z lihovaru Laphroaig začala blendovat s produkty sousedního lihovaru Lagavulin. Pouze minimum šlo do produktů, které patřily výhradně Laphroaig. Snaha ukončit spolupráci s Lagavulin vedla ke konfliktům. Jistý čas společnost Laphroaig neměla zdroj vody, neboť se vedení Lagavulin rozhodlo pramen přesměrovat k sobě. Také se pokusili o okopírování Laphroaig lihovaru, ale neúspěšně. Problémy vyřešil až vzdálený příbuzný rodiny Johnstonů, Ian Hunter.
Období velkého rozvoje
Ian Hunter získal kompletní kontrolu nad společností v roce 1921. Kvůli soudním procesům ji přebral v poměrně špatném finančním stavu. I přesto však dokázal výrobu a prodej rozjet více než kdokoliv před ním. Popularita whisky Laphroaig postupně narůstala a s ní i poptávka v zahraničí. Hunter dokonce šikovným způsobem obešel americké zákony. To mu umožnilo prodávat whisky za oceánem i během prohibice. Podařilo se mu to díky tomu, že produkty Laphroaig prodával k léčebným účelům.
Pod vedením ženy
Hunter na jistý čas ztratil moc nad vlastním lihovarem. Důvodem byla druhá světová válka a nařízení, které přikazovalo využití lihovaru pro vojenské účely. Těsně po opětovném získání vlastnictví společnosti postihla Huntera mozková mrtvice. Přežil, ale zůstal na vozíčku a řízení společnosti se pro něj stalo příliš náročným úkolem. I přesto, že měl Hunter vlastní potomky, svěřil společnost Laphroaig do rukou sekretářky Bessie Williamson. Ve světě whisky to byla jedinečná událost, neboť ženy se na vedoucí pozice téměř nikdy nedostávaly. Bessie pokračovala ve stopách Huntera a společnost i pod jejím vedením neustále rostla.
V rukách Američanů
Bessie byla v jednom momentě špatnou finanční situací přinucena prodat část společnosti americkému lihovaru Schenley Corporation. Popularitě whisky Laphroaig v Americe to výrazně prospělo a poptávka po ní ještě více narostla. Když Bessie v roce 1972 odešla do důchodu, Laphroaig definitivně přešla do rukou Američanů. Společnost od té doby ještě vystřídala majitele, ale Skotové mezi nimi už nebyli. Dnes je za vedení lihovaru zodpovědný John Campbell. Vlastnictvím značky Laphroaig se může pochlubit společnost Beam Suntory. (1, 2)
Výroba
Proces výroby sice prošel drobnými úpravami, ale základní principy se udržely beze změny od založení v roce 1815. Každý majitel do palírny vložil kousek vlastní vize, ale všichni respektovali tradiční způsob výroby.
Základem je voda
Zdroj kvalitní vody je při výrobě whiskey klíčový. Voda je potřebná v každé fázi celého procesu – od fermentace ječmene přes chlazení destilační aparatury až po ředění výsledného produktu. Laphroaig získává vodu z pramene Kilbride, o který v minulosti bojovali se sousedním lihovarem. Dnes je na pramenu vytvořena hráz – Kilbride Reservoir. Odtud pochází každá kapka vody potřebná na výrobu Laphroaig whisky.
Příprava sladu
Laphroaig je jeden z mála skotských lihovarů, které si dodnes vyrábějí vlastní slad. Na tuto část procesu výroby mají vyhrazené celé budovy. Na vrchním patře budovy se ječmen nechává nasáknout vodou. Následně se voda odčerpá a ječmen se přesune o patro níže. Tam se udržuje stálá teplota, aby začala zrnka klíčit. Právě klíčením se v nich škrob přeměňuje na cukr, který je potřebný na úspěšnou destilaci.
Jedinečná rašelina
Na ostrově Islay nikdy nebylo mnoho stromů. Vysušení ječmene před jeho zpracováním si tedy vyžádalo hledání jiného zdroje tepla. Mistři lihovarů začali jako palivo používat rašelinu. Tato metoda se osvědčila jako efektivní a ještě k tomu dodává zrnkům ječmene jedinečné aroma kouře. I když se lihovary z jiných částí světa snažily dosáhnout chutě whisky z ostrova Islay, nepodařilo se jim to. Důvodem je vysoký poměr mechu Sphagnum v místní rašelině, který se jinde vyskytuje pouze v menších množstvích.
Fermentace
Po vysušení se zrnka ječmene podrtí a opět namočí do vody. V této fázi se z nich do vody uvolní cukr a chuť získaná při sušení nad rašelinou. Do kapaliny se přidají kvasinky a proces fermentace může začít. Cukr se přeměňuje na alkohol a následně jsou kvasinky zabity zvýšením teploty. Výsledkem je tekutina s obsahem alkoholu okolo 8,5%, která připomíná pivo.
Destilace
Na destilaci whisky se v Laphroaig používají dva druhy destilačních aparatur. Obě jsou tvořeny měděnými hrnci. Laphroaig jich má konkrétně sedm – tři větší a čtyři menší. Nejprve se destiluje v těch větších, pak v menších. Právě proces dvojité destilace dodává Laphroaig whisky jedinečný charakter a nenapodobitelnou chuť.
Čas na odpočinek
Produkt destilace se ředí vodou na 63,5% a napustí do dubových sudů. Přirozeným cyklem střídání léta a zimy se mění objem, barva i chuť dozrávající whisky. V létě se kapalina roztáhne, vsákne do dřeva. V zimě svůj objem opět zmenšuje, a tím ze dřeva ,,vytahuje“ jeho chuť a aroma. Následkem tohoto procesu v kombinaci s odpařováním se každý rok ztratí 2 – 4% objemu whisky v sudu.
Po dozrávání je whisky připravena k expedici do prodejen po celém světě. Naplní se do lahví, předá dopravcům a tam příběh výroby končí. (1)
Barva, aroma, chuť (Laphroaig 10 y.o.)
V této části o vlastnostech Laphroaig se budeme věnovat konkrétně 10leté whisky. Jde o asi nejvíce rozšířený produkt z jejich nabídky. Jako jedna z nejlevnějších whisky Laphroaig je to výborná volba, pokud jdete poprvé ochutnat výrobek tohoto lihovaru.
Barva
Při pohledu na sklenici, ve které je nalitá Laphroaig 10 y.o. vás pravděpodobně nic speciálně neudeří do očí. Barva by se dala popsat jako světle zlatá, s čímž se u skotských whisky setkáte poměrně často. (4) Možná si říkáte, že whisky by měla více připomínat světle hnědou barvu. Pravda je ale taková, že tradiční skotské lihovary většinou nepřibarvují své whiskey karamelem.
Vůně
Nadechněte se ze sklenice a určitě ucítíte silné aroma kouře. Právě to je důsledkem sušení ječmene nad rašelinou. Kromě toho můžete cítit lékořici, jiné koření a poměrně silnou vůni dřeva pocházející z dubových sudů.
Chuť
Chuti dominuje vanilka a dubové dřevo – na tom se shodne většina lidí, kteří Laphroaig 10 y.o. ochutnají. Když ji chvíli podržíte na jazyku, postupně se odkryjí chutě koření jako kardamon nebo pepř. Mnozí popisují i náznaky připomínající medicínské přípravky a pomůcky. Je to velmi specifická vlastnost Laphroaig produktů, kvůli které je někteří milují a jiní nenávidí. (5)
Lahev a balení
Design lahví použitý u všech whiskey Laphroaig je téměř identický. Ať se díváte na 10letou za 1000 Kč, nebo 30letou limitovanou edici za více než 25500 Kč, lahev má stejný tvar. Několik rozdílů se nachází na etiketě, ale i ta má velmi podobný design napříč celou produktovou řadou Laphroaig. Samozřejmě, že balení, ve kterém lahev koupíte, vám napoví nejvíce. Ty nejlepší whisky jsou v luxusně působících dřevěných krabicích, některé připomínají knihu. Běžně dostupné produkty většinou najdete zabalené v pěkných válcích z kartonu. (6)
Produktová řada
Aby zaujala každého milovníka whisky – od nenáročného spotřebitele po vášnivého sběratele – nabízí značka Laphroaig širokou škálu produktů. Každý z nich vám poskytne jedinečný zážitek ochutnávání pravé skotské whisky.
Laphroaig Select
Specialitou Laphroaig Select je zrání v sudech vyrobených ze dřeva amerického dubu. Na skotskou whisky se tento druh dřeva většinou nepoužívá. Dodává jí specifické aroma a příchuť. S cenou kolem 750 Kč je to nejlevnější whisky z nabídky Laphroaig.
Laphroaig 10 y.o.
10letá whisky je základem pro mnoho jiných produktů Laphroaig. Ty nejlepší sudy se odkládají na další zrání. Zbytek se lahvuje a prodává už po 10 letech. Většina lidí tuto whisky považuje za ideální z hlediska poměru ceny (1000 Kč) a kvality. Díky její popularitě není problém s nákupem tohoto produktu.
Laphroaig Quarter Cask
Quarter Cask získává své jedinečné vlastnosti díky výjimečnému průběhu zrání. Místo toho, aby odpočívala celou dobu v jednom sudu, tak se po určitém čase z klasických sudů přelije do menších. Menší objem sudu typu quarter cask zajišťuje větší kontakt whisky s dřevem. Následkem toho je její chuť jemnější. Pokud si ji budete chtít koupit, očekávejte ceny něco málo nad 1000 Kč.
Laphroaig Triple Wood
Zrání Laphroaig Triple Wood je posunuto ještě o krok dále v porovnání s Quarter Cask. Nejprve odpočívá v sudech po bourbonu, pak se přelije do menších sudů a z nich ještě pokračuje do sudů po víně Oloroso sherry. Díky tomu, že během zrání projde třemi druhy sudů a z každého získá jiná aromata, dostanete za 1300 Kč komplexní chuťový zážitek.
Laphroaig Four Oak
Pokud se vám vystřídání tří sudů během zrání zdá být málo, Laphroaig Four Oak vám udělá radost. Sudy po bourbonu, quarter cask, z amerického dubu a z evropského dubu se během odpočívání whisky starají o přípravu nenapodobitelného chuťového zážitku. Každý sud výslednému nápoji předává svůj charakter, díky čemuž vás po ochutnání překvapí, kolik různých chutí se v Laphroaig Four Oak za přibližně 1500 Kč ukrývá.
Laphroaig Lore
Kombinací pěti druhů whisky ve věku od 7 do 21 let se vytváří tekutina, která svým chuťovým bohatstvím překonává všechny výše zmíněné. Jak napovídá její název, mistři v Laphroaig se při výrobě této whisky inspirovali tradicí posouvání z generace na generaci. V obchodech ji najdete za cenu okolo 1800 Kč.
Laphroaig 16 y.o.
Na oslavu 200. výročí značky Laphroaig byla vydána limitovaná edice 16leté whisky. Zaznamenala takový úspěch, že se společnost rozhodla představit nový produkt. Jde právě o Laphroaig 16 y.o., kterou v obchodech koupíte za přibližně 2300 Kč.
DÁRKOVÝ ALKOHOL |
---|
Laphroaig PX Cask
Milovníci vína ví, že Pedro Ximenez je poměrně vzácné španělské víno. Laphroaig PX Cask dozrává nejprve v sudech po bourbonu, pak se přelévá do quarter cask sudů a svůj odpočinek zakončuje právě v sudech po víně Pedro Ximenez. Díky tomu získává jemně sladkou chuť, kterou u ostatních whisky od Laphroaig nenajdete. Cena, podobně jako u předešlého produktu, se pohybuje na úrovni 2300 Kč.
Laphroaig 1815 Legacy Edition
Tato whisky byla vyrobena na požadavek aktuálního vedoucího lihovaru Laphroaig. John Campbell se rozhodl, že takto projeví svou úctu vůči jeho předchůdcům. Při zrání se přelévá pouze jednou – z ex-bourbonových do nepoužitých dubových sudů. Cena v tomto případě překračuje hranici 2500 Kč.
Laphroaig 25 y.o.
Laphroaig má ve své produktové řadě i whisky, která v sudech odpočívá celé čtvrtstoletí. 25 y.o. whisky se už nedá nazvat jinak než luxusní. Odpočívá nejprve v sudech z evropského dubu, ve kterých předtím zrálo víno Oloroso sherry. Pak se přelévá do sudů z amerického dubu po bourbonu. 25 let klidu zaručuje, že whisky bude poskytovat komplexní a nezapomenutelný zážitek. S cenou za jednu lahev přes 11500 Kč to určitě není whisky, kterou byste pili každý večer.
Laphroaig 30 y.o.
Zde se dostáváme k nejstarší whisky z produktů Laphroaig. Ti, kteří za ni budou ochotni zaplatit více než 25500 Kč, dostanou v dřevěném balení i ručně vyřezávaný obrázek lihovaru. Tato whisky dozrávala nejprve v běžných sudech, a pak byla přesunuta do ex-bourbon sudů. Následně dlouhá léta čekala na to, než ji mistři vlastnoručně označí za tu nejlepší. (1, 6)
Koktejl
Whisky od Laphroaig se většinou považují za prémiové a milovníci tohoto druhu alkoholu si je raději vychutnávají samotné. To však neznamená, že si z nich nemůžete namíchat i zajímavý koktejl. Laphroaig drinku dodá jedinečnou chuť.
Tam O’Shanter
Pro milovníky vína a whisky bude tento koktejl jako stvořený. Sladší chuť vína se bude výborně doplňovat s kouřovým aroma whisky Laphroaig.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1,5 dílu Laphroaig Select
- 0,5 dílu Drambuie likéru
- 1 díl Bordeaux červeného vína
- 3 kapky pomerančového Bitters
- pomerančovou kůru na ozdobu
Postup:
- Všechny ingredience nalijte do sklenice na míchání.
- Pořádně promíchejte a přes sítko přelijte do vychlazené koktejlové sklenice.
- Ozdobte pomerančovou kůrou a podávejte. (7)
Závěr
Pokud chcete začít poznávat svět skotské whisky, Laphroaig je jednoznačně výbornou volbou. Tato společnost má ve svém řemesle dlouholetou tradici. Když si koupíte lahev jejich whisky, máte jistotu, že v ní najdete jen to nejlepší z ječných destilátů.
Zdroje:
(1) Laphroaig – https://www.laphroaig.com/en/
(2) Laphroaig Islay Scotch Whisky: History, Distillery & Expression Characteristics – https://bespokeunit.com/whisky/distilleries/laphroaig/#history
(3) 12 Things You Should Know About Laphroaig – https://vinepair.com/articles/laphroaig-10-scotch-guide/
(4) Laphroaig Aged 10 Years – https://malt-review.com/2019/08/08/laphroaig-aged-10-years/
(5) Laphroaig 10 Year Old – https://www.masterofmalt.com/whiskies/laphroaig-10-year-old-whisky/
(6) Laphroaig – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=laphroaig
(7) A couple of burns night Laphroaig cocktails – https://adventuresinwhiskey.com/2017/01/21/a-couple-of-burns-night-laphroaig-cocktails/
UPOZORNĚNÍ |
---|
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let! |