Likér Kahlúa: Spojení mexické kávy a rumu

0

Mezi čtenáři tohoto článku se určitě najde mnoho pravidelných kávařů. Mnozí si už den bez kávy ani nedovedou představit. Ale asi není mnoho lidí, kteří si do ní pravidelně přilévají alkohol. Tato kombinace není často používána, ale rozhodně je chutná. Zjistili to i Mexičané kolem roku 1930. Místo dolévání alkoholu do kávy se rozhodli vyrobit kávový likér Kahlúa. Pokud vás zajímá tento netradiční produkt mexické kultury, čtěte dále.

Kde koupit likér Kahlúa

Tradiční likér Kahlúa většinou najdete v běžných supermarketech, jako je Kaufland, Lidl, Tesco či Billa. Pokud budete jistou dobu sledovat akční nabídky, určitě ho koupíte i ve slevě. Kromě obyčejného Kahlúa likéru je na českém trhu dostupný i Kahlúa Mocha. Ten raději hledejte v obchodech zaměřených na prodej alkoholických nápojů, ideálně v e-shopech.

Historie

První výroba kávového likéru Kahlúa by se dala popsat jako spontánní nápad, který se nakonec změnil v úspěch. Za jeho vznikem stáli čtyři muži původem z Mexika. Dva bratři Alvarezovi, Señor Blanco a Montalvo Lara.

První pokusy

Příběh likéru Kahlúa se začal psát kolem roku 1930 ve státě Veracruz v Mexiku, když bratři Alvarezovi vypěstovali svou vlastní kávu. Rozhodli se však, že s ní chtějí udělat něco výjimečného. Šli tedy za místním podnikatelem známým pod jménem Señor Blanco. Věděli, že tento muž pracuje na destilaci vlastního alkoholu. Vzhledem k podmínkám v Mexiku byl v okolí dostatek cukrové třtiny, takže Señor Blanco destiloval rum. Navrhli mu, že by do jeho rumu chtěli dát louhovat zrnka jejich kávy a výsledek by společně prodávali. Na návrhu se shodli a začali s prvními pokusy. Tak vznikl základ likéru, který se dnes prodává jako Kahlúa.

Poslední úpravy a cesta do Ameriky

Později se ke skupině přidal Montalvo Lara. Byl to chemik, který do pokusů o výrobu kávového likéru vnesl trochu vědy a dotáhl ho k dokonalosti. Výsledkem spolupráce čtyř mužů se tedy po přibližně 6 letech stala Kahlúa. V roce 1936 byla vyrobena první várka kávového likéru, kterou začali prodávat pod tímto jménem. Zpočátku však šlo pouze o distribuci do lokálních barů a menších obchodů. Zlom nastal, když se o novém kávovém likéru dozvěděl Jules Berman – americký podnikatel pracující s nemovitostmi a dovozem alkoholu. V roce 1940 se tedy Kahlúa začala dovážet do Spojených států, kde si ihned našla velké množství příznivců. (4)

Prudký nárůst popularity

Poptávka po novém kávovém likéru z Mexika neustále rostla, a tak se postupně začal dovážet i do Evropy. Jeho popularitě však prospěl jeden konkrétní moment, který se odehrál v luxusním hotelu Metropole v Bruselu. Právě tam byl v roce 1948 poprvé namíchán koktejl Black Russian. Málokdo by řekl, že kávový likér s vodkou se jednou stane oblíbeným koktejlem. A přesně to se stalo. Black Russian se těšil rostoucí pozornosti v barech napříč celým světem a Kahlúa s ním. Později se k vodce a kávovému likéru na zjemnění chuti začala přidávat i smetana. Tak vznikl koktejl známý jako White Russian. (5)

Úspěšná 80. léta

Jak se píše i na webstránce likéru Kahlúa: ,,Pokud jste v 80. letech nepili kávový likér, asi jste je nezažili.“ To vysvětluje, proč právě během této dekády Kahlúa obsadila první místo v žebříčku světově prodávaných kávových likérů. Objevilo se několik značek, které se snažily jejich recept napodobit. Avšak Kahlúa si svou pozici na vrcholu trhu i přes konkurenci udržela.

Kahlúa na vrcholu

V 90. letech se Kahlúa likér objevil i v různých seriálech a filmech. Asi největší úspěch byl, když se Kahlúa použila na přípravu koktejlu White Russian ve filmu Big Lebowski. Jedinečný příběh tohoto exotického kávového likéru je důvodem, proč je Kahlúa dodnes nejpopulárnější a nejprodávanější z nich. (1, 2, 3)

RADA ODBORNÍKA: Na zjemnění chuti koktejlu White Russian použijte více smetany. Lépe vynikne aroma kávy.
koktejl White Russian se smetanou
V koktejlu White Russian by neměla chybět smetana a kostky ledu

Výroba

Proces výroby likéru Kahlúa je oproti jiným alkoholickým nápojům specifický tím, že vyžaduje pěstování kávy. Pouze výroba a zrání rumu zabere několik let. Avšak vysazení kávovníků, následné čekání na plody a jejich zpracování může trvat ještě déle.

Speciální káva

Na přípravu Kahlúa se používá tzv. shade-grown káva. Jde o zrnka kávy, která jsou sbírána z rostlin pěstovaných ve stínu. Je přirozené, že rostlina zastíněná jinými vyššími rostlinami poroste déle. Proč se tedy tato metoda používá? Jde o kombinaci zachování tradice a využívání symbiózy s přírodním prostředím. Shade-grown káva se pěstuje v lesích, takže je obklopena obrovským množstvím živočichů a jiných druhů stromů. Výhodou je, že není nutné kácení lesů a zároveň okolní les poskytuje kávovníku stabilní podmínky pro růst. Velké množství hmyzu a ptáků také napomáhá opylování. Naopak nevýhodou je, že rostliny rostou pomalu a plody se dají sbírat až po zhruba 6 letech.

koktejl z likéru Kahlúa
Kahlúa likér je vděčnou přísadou do mnoha koktejlů

Zpracování, sušení, odpočívání

Z tmavě červených plodů – kávových třešní – se vybírají zrnka kávy. Uloží se do velkých pytlů a v nich se nechají odpočívat. Aby pražení proběhlo správně, musí být zrnka poctivě vysušena. Proto se v pytlích nechávají klidně i půl roku.

Výroba rumu

Druhá složka kávového likéru Kahlúa je rum, ve kterém se kávová zrnka nechávají louhovat. Proto musí výrobce zajistit i alkoholovou složku výsledného produktu. Jedna možnost by byla kupovat rum od jiné společnosti. Avšak vzhledem k dobrým podmínkám v Mexiku (dostatek cukrové třtiny a technologie na destilaci) si Kahlúa vyrábí vlastní rum. Princip spočívá v extrakci šťávy z rostlin cukrové třtiny, jejím kvašení a následné destilaci.

Spojení kávy a rumu

Když jsou zrnka kávy vysušena a rum připraven, přejde se k pražení. Po opražení kávy přichází to nejdůležitější – spojení dvou hlavních přísad. Zrnka kávy se nasypou do rumu a nechají 4 týdny uvolňovat svou chuť. Aromata se propojí, rum získá tmavou barvu, a pak už zbývá pouze naplnit výsledný likér do lahví a poslat ho do prodeje. Na vše dobré se dlouho čeká. Likér Kahlúa je výborným příkladem, neboť je potřeba při jeho výrobě počítat s výrobou rumu a také pěstováním kávy. Finální produkt tedy může být výsledkem klidně více než desetileté práce. (1, 6)

Chuť a aroma

Likéru Kahlúa v chuti i vůni jednoznačně dominuje káva. Když si ho nalijete do sklenice a přivoníte, můžete kromě ní cítit i sladký karamel a vanilku. Alkohol je cítit pouze jemně.

Barva připomíná bronzový karamel. Likér je velmi tmavý, ale ne úplně neprůhledný. Při promíchání zanechává na sklenici poměrně silnou vrstvu ve své tmavě hnědé barvě. Pokud při míchání koktejlu White Russian nalijete smetanu opatrně po lžičce, budete svědkem jedinečného kontrastu. Na tmavě hnědém likéru se vytvoří vrstva bílé smetany, při jemném promíchání vytvoří zajímavý přechod. I proto je Kahlúa tak oblíbenou volbou do koktejlů.

nalévání Kahlúa likéru do sklenice
Kahlúa likér má dominantní chuť kávy, kterou doplňuje vanilka a karamel

Po ochutnání vás nejprve zasáhne nával kávové chuti. Ten je doplňován vanilkou, skořicí a karamelizovaným cukrem, které spolu vytvářejí velmi příjemnou kombinaci. Na závěr vás čeká jemný a plynulý příchod alkoholu, který celkovou chuť vůbec nenarušuje, ale pěkně ji doplňuje. Celkově má tedy Kahlúa vyváženou chuť a pro milovníky kávy je jako stvořená. (8)

Lahev

Kahlúa se nepovažuje za luxusní druh alkoholu. Proto v regálech obchodů najdete lahev bez krabice nebo jiného typu exkluzivního balení. Výrobci toho ale dokázali velmi dobře využít. Na lahev nalepili etiketu, podle které jednoznačně poznáte, o jaký druh alkoholu jde. Rozhodli se, že právě pomocí designu etikety předají zákazníkovi odkaz na tradiční mexickou kulturu. Na obrázku můžete v popředí vidět tradiční mezoamerický oblouk. Za ním je zobrazena mexická vesnice. (7)

lahev Kahlúa likéru
Kahlúa likér. Zdroj: wikipedia

Produktová řada

Společnost Kahlúa vyrábí několik příchutí klasického likéru. U nás v České republice však koupíte pouze jednu. Konkrétně jde o Kahlúa Mocha, je to spojení obyčejného Kahlúa s chutí čokolády. Kakao se do světa šířilo právě z oblasti Střední Ameriky. Proto není přidání hořké čokolády pocházející z Mexika překvapující. Kromě tohoto produktu koupíte v České republice už pouze klasický Kahlúa likér. V zahraničí se ale můžete setkat se zajímavými příchutěmi jako: Chilli Chocolate, Mint Chocolate, Salted Caramel, Vanilla nebo Especial Coffee. (1)

TIP: Kahlúa se díky své chuti výborně hodí i do různých cheesecaků, koláčů a jiných dezertů.

Koktejly

Ten nejpopulárnější koktejl s likérem Kahlúa byl zmíněn výše v článku. Nyní si ale pojďme představit dva méně známé.

Espresso Martini

Kahlúa do koktejlu vnese určitou dávku kávové chuti. Pokud ale chcete zážitek z kávy posunout ještě dále, je nejlepší použít čerstvě připravené espresso. Přesně to je základem dobrého Espresso Martini koktejlu.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 díl Kahlúa likéru
  • 1 díl vodky
  • 1 díl espressa
  • kávová zrnka na ozdobu
  • led

Postup

  1. V šejkru smíchejte Kahlúa likér, vodku a espresso.
  2. Doplňte ledem a pořádně promíchejte.
  3. Přes sítko přelijte vychlazenou směs ze šejkru do martini sklenice.
  4. Ozdobte kávovými zrnky a podávejte. (1)
TIP: Abyste dosáhli optimální pěny, tak směs v šejkru míchejte alespoň 10 sekund.

Brave Bull

Známý také jako Mexican Black Russian. Tento koktejl je lákavý hlavně svou jednoduchostí. Pokud máte rádi Tequilu a kávu, rozhodně byste ho měli vyzkoušet.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 díl Kahlúa likéru
  • 2 díly Tequily
  • led

Postup:

  1. Do sklenice vložte pár kostek ledu.
  2. Přilijte Tequilu a Kahlúa.
  3. Pořádně promíchejte lžičkou a podávejte. (1)

Závěr

Mexická kultura je pro většinu Čechů neznámá a vzdálená. Proto je kávový likér Kahlúa výborným způsobem, jak ji alespoň trošku poznat. V lahvi si koupíte kombinaci kávy vypěstované v lesích Střední Ameriky a rumu z mexické cukrové třtiny. Díky nim se seznámíte s chutěmi, které v této exotické zemi mají rádi.

Zdroje:

(1) Kahlúa – https://www.kahlua.com/en/

(2) Kahlúa – https://en.wikipedia.org/wiki/Kahl%C3%BAa

(3) A Brief History of Coffee and Booze – https://www.pastemagazine.com/drink/coffee/a-brief-history-of-coffee-and-booze-1/

(4) Jules Berman – https://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Berman

(5) Black Russian – https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Russian

(6) Ecological Benefits of Shade-grown Coffee – https://nationalzoo.si.edu/migratory-birds/ecological-benefits-shade-grown-coffee

(7) Kahlúa Packaging Label – https://www.behance.net/gallery/107005475/Kahlua-Packaging-Label-Illustrated-by-Steven-Noble

(8) Kalúa Coffee Liqueur – https://spiritsreview.com/reviews/kahlua-coffee-liqueur/

UPOZORNĚNÍ
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let!
4.8/5 - (6 votes)
PŘEHLED RECENZE
Lahev
7.5/10
Barva:
8/10
Vůně:
7/10
Chuť:
8.5/10
Poměr cena-kvalita:
9.5/10
kahluaMezi čtenáři tohoto článku se určitě najde mnoho pravidelných kávařů. Mnozí si už den bez kávy ani nedovedou představit. Ale asi není mnoho lidí, kteří si do ní pravidelně přilévají alkohol. Tato kombinace není často používána, ale rozhodně je chutná. Zjistili to i Mexičané...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..