JÄGERMEISTER: Německý likér opředený legendou

0

Bylinný likér v tmavě hnědém hávu s výrazným aromatem a chutí. Německá klasika představená v jedné větě. Byla by však škoda nepoznat Jägermeister více. Přiblížíme vám výrobní procesy, zajímavosti a představíme vám jeho různé druhy. Jako odměna na vás budou na konci čekat recepty na drinky z Jägermeistera, které doporučujeme vyzkoušet.

Kde koupit Jägermeister?

Kdo by neznal specifickou zelenou lahev s jelenem v logu? Jägermeister je světoznámý německý likér, který bez problémů koupíte i v České republice. Nemusíte ani chodit daleko. Klasický Jägermeister je běžně vystaven na pultech Tesca, Lidlu, Billy, Kauflandu a dalších obchodních řetězců. Běžná cena za 0,7 l je přibližně 300 Kč. Za litrovou lahev dáte cca 460 Kč. Pokud byste chtěli vystihnout akci na Jägermeister, můžete sledovat vývoj cen na Heurece. Limitované a speciální edice nejjednodušeji zakoupíte online na různých portálech.

Historie

Za aktuální recepturou Jägermeistera stojí Curt Mast. Již od útlého věku ho přitahovala výroba alkoholu, a tak vždy pomáhal otci v práci. Když přebral rodinný byznys, výrobu octa, přišel s receptem, který nazval Jägermeister. Psal se rok 1934.

Curt byl vášnivý myslivec. Jägermeister v překladu znamená ,,mistr myslivec“. Do roku 1934 existovala pracovní pozice nazývaná Jägermeister. Přestože ji později přejmenovali, Curtovi to přineslo pouze body navíc. Když přišel s názvem pro svůj likér, lidé ho už důvěrně znali.

Jägermeisterovi se dostalo více mezinárodní pozornosti kolem roku 1980. Americká společnost Sidney Frank tehdy promovala likér jako drink vhodný na párty pro mladé. Zajímavá je na tom změna cílové skupiny. Do té doby byl Jägermeister drinkem pro starší distingované a konzervativní Němce. Dnes je Jägermeister nedílnou součástí každé velké párty. Je to i díky tomu, že Jägermeister odkoupila společnost Sidney Frank Importing. (1)

Jak přišel Jägermeister k tak zajímavému logu? Legendou. Říká se, že myslivec Hubert ztratil manželku a smutek chtěl zahnat lovem. V lese však narazil na jelena, nad kterým zářil Kristův kříž. Hubert to vzal jako znamení, vstoupil do kláštera a později byl prohlášen za světce. (1)

Logo Jägermeister
Logo Jägermeistera se váže k jednomu z lovů myslivce Huberta. Zdroj: wikipedia

Proces výroby

Výroba od sběru padesáti šesti bylin a ovoce až po nalití do sklenice trvá více než 365 dní. Výrobní proces zahrnuje několik důležitých kroků. Maceraci, šlechtění základních prvků Jägermeistera, zrání v dubových sudech a lahvování. Než zelená lahev opustí továrnu, podstoupí až 383 kvalitativních kontrol. (2)

Macerace

Macerace je prvním krokem každého likéru. Je to latinské slovo, které znamená ,,máčet“. Co se však bude máčet? Tajná směs bylin, ovoce, koření a květin. Ještě dříve než macerace může začít, mlýnek umele přísady na ideální velikost. K bylinné směsi se přidá roztok alkoholu ve vodě s koncentrací 70%. Rozpustí všechny výtažky z bylin – jako když vaříte čaj. Takto namočené bylinky ve směsi alkoholu a vody zůstanou několik týdnů. Až dokud proces macerace neskončí. Macerace je složitý proces, a proto se mu věnují pouze mistři lihovarníci. (2)

Jägermeister ve sklenici s ledem
Jägermeister likér se skládá z 56 druhů různých bylin

Základní materiál

Maceráty, které vzniknou louhováním v alkoholu, se v tomto výrobním procesu navzájem kombinují. Vznikne nám tmavě hnědý základ na Jägermeistera. Vyrobit tento základ pro likér s 50% alkoholu je dlouhý proces. Po první filtraci čeká směs celý rok v dubových sudech v domácí fabrice. (2)

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Směs 56 bylin včetně citrusové kůry, lékořice a ženšenu se od roku 1934 nezměnila. Víme pouze o některých přísadách v likéru. Zbytek je tajemstvím společnosti.

Skladování v dřevěných sudech

Proč základ na Jägermeistera odpočívá právě v dubových sudech? Dubové dřevo díky své hustotě poskytuje dostatečné okysličení. Správný přísun kyslíku zajistí vývoj aromat, která jsou pro finální produkt tak známá.

Jak to, že Jägermeister nechutná po dřevě, přestože byl dlouho v dubových sudech? Aby se zachovala čistá chuť bylin, sudy jsou před naplněním ošetřeny alkoholem. (2)

Dávkování a filtrace

Po maceraci, prvním filtrování a následném zrání v masivních dubových sudech se směs filtruje podruhé. Nakonec se smíchá s alkoholem, karamelem, cukrovým roztokem a měkkou vodou. A máme Jägermeistera.

Ačkoliv výrobní proces trvá více než rok, lahvování je už rychlá jízda. Za hodinu může fabrika vyrobit až 30 000 litrů Jägermeistera. Opět se dostáváme k filtrování – třetímu a poslednímu. Jelikož Jägermeister obsahuje skutečně velké množství přísad, filtrováním se předejde usazeninám jakékoliv z nich.

Posledním krokem je ještě celá řada kontrol v laboratořích. Do lahví se může dostat jedině dokonale namíchaný Jägermeister. (2)

typická zelená lahev Jägermeistera
Během hodiny se vyrobí v továrně 30 000 litrů Jägermeistera

Sortiment

Jaké druhy likérů Jägermeister nabízí?

Jägermeister

Odvážná, přesto vyvážená chuť. Vysoce kvalitní byliny, květiny, ovoce a kořeny se spojily, aby mohl vzniknout tento tajemný unikát. Jeho receptura se již přes 100 let nezměnila. Možná je to i tím, že nikdo zatím neodhalil tajemství, jaké konkrétní ingredience obsahuje. Jägermeister chutná nejlépe pořádně zmrazený. (2)

Jägermeister Coolpack

Jägermeister Coolpack má inovativní skladný design, díky kterému si ledové osvěžení můžete dopřát kdekoliv. Vejde se do kapsy, což znamená jediné. Zmrazit a můžete vyrazit. (2)

Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest potěší chuťové pohárky zejména těch, kteří si potrpí na kvalitu. Kromě klasických čtyř macerátů má Manifest i pátý – pšeničný. Likér voní po dubových sudech, ve kterých zraje. Vytvořit něco nového a kvalitního vyžaduje nejen čas, ale i zkušenosti. Na dobré se však vyplatí čekat, a tak přišel Jägermeister Manifest, aby přepsal historii. (2)

Jägermeister Cold Brew Coffee

Unikátní spojení padesáti šesti bylin klasického Jägermeistera a intenzivních zrn kávy Arabica s jemným dodatkem kakaa. Výrazné aromatické tóny vás dovedou k příjemnému a sladkému likéru. Neobvyklá kombinace ingrediencí vám ukáže nový rozměr Jägermeistera. (2)

Jägermeister Cold Brew Cofee likér
Jägermeister Cold Brew spojuje čistou chuť bylin s kávou Arabica a kakaem

Jägermeister Scharf

Své pojmenování nedostal jen tak náhodou. Ledové osvěžení ještě nikdy nebylo žhavější. Jägermeister Scharf má intenzivní zázvorovou příchuť, která není pro každého. Tak jako všechny druhy německého likéru, i tento podávejte hluboce zmrazený. Troufáte si na něj? (2)

Drinky

Nic nezkazíte tím, když si vychutnáte samotného Jägermeistera. Pokud však chcete zazářit u svých přátel nebo si okořenit večer, následující řádky jsou pro vás.

Purpurový jelen

Přichystejte si:

  • sklenici na whisky
  • 50 ml Jägermeistera
  • 25 ml ovocného čaje
  • 25 ml šťávy z citrónu
  • práškový cukr na dochucení
  • 10 ml morušového džemu
  • kostky ledu
  • ostružiny

Ostružiny s džemem dejte do šejkru a jemně promíchejte. Přidejte všechny ostatní tekutiny a tentokrát už můžete šejkovat i trochu silněji. Směs poctivě přeceďte a rozlijte na led ve sklenici. Posypte práškovým cukrem a Purpurový jelen je na světě. Na zdraví! (2)

Old Fashioned

Co budete potřebovat?

  • 15 ml Jägermeistera
  • 45 ml Rye whiskey (např. Jack Daniels)
  • 15 ml javorového sirupu
  • kostky ledu
  • kapku Bittersu
  • pomerančovou kůru

Kostky ledu hoďte do sklenice, které následně zalijte whiskey a Jägermeisterem. Přidejte javorový sirup a kapku Bittersu. Pořádně promíchejte, dozdobte pomerančovou kůrou a podávejte. (2)

Gróf Mast

Na tento koktejl si připravte:

  • 30 ml Jägermeistera
  • 30 ml Ginu
  • 30 ml Vermutu
  • citrónovou kůru
  • coupette sklenici (na sekt)

Všechny ingredience kromě citrónové kůry dejte do šejkru a míchejte co nejdéle. Připravte si sklenici na sekt, nalijte do ní smíchaný drink a přidejte citrónovou kůru. Hurá, přípitek na úrovni máte hotový – jak jednoduché, že? (2)

Shrnutí

Jägermeister má za sebou dlouhou historii, je světoznámý a populární. To je snem asi každé společnosti. Německý likér není pro každého, ale o obdivovatele nouzi nemá. Bylinková směs jednoznačně zaujme mnoho míchaných drinků, do kterých je vhodná. Jägermeister má rozhodně co nabídnout.

Zdroje:

(1) Jägermeister Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/jagermeister

(2) Tekutá nemecká dokonalosť – https://www.jagermeister.com/cs-CZ

UPOZORNĚNÍ
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let!
5/5 - (1 vote)
PŘEHLED RECENZE
Cena v poměru s kvalitou:
9.5/10
Barva:
9.8/10
Vůně:
9/10
Bohatost chuti:
9.2/10
Chuť:
8/10
Lahev:
9/10
jagermeisterBylinný likér v tmavě hnědém hávu s výrazným aromatem a chutí. Německá klasika představená v jedné větě. Byla by však škoda nepoznat Jägermeister více. Přiblížíme vám výrobní procesy, zajímavosti a představíme vám jeho různé druhy. Jako odměna na vás budou na konci čekat recepty...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..