DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Chardonnay patří k módním bílým odrůdám vína. Jeho základ tvoří bílé hrozny z vinařského regionu Burgundsko. Spolu s odrůdami Sauvignon a Ryzlink rýnský je považováno za jedno z nejkvalitnějších bílých vín světa.
Obsah článku:
Kde koupit víno Chardonnay?
Bílé víno Chardonnay se prodává ve velkých i menších městech České republiky. Vzhledem k tomu, že odrůda Chardonnay překonává v rozloze vinic všechny ostatní druhy vína, je i jeho cena mírná. Za lahev zaplatíte zhruba 200 Kč. Cena se příliš neliší ani u jeho verzí. Chardonnay polosladké, suché Barrique, šumivé Pinot i Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut seženete za méně než 250 Kč.
PRODEJ ALKOHOLU |
---|
Historie
Chardonnay je kříženec odrůd Pinot a Gouais Blanc. Dlouho bylo s Rulandským bílým považováno za jeden druh, později se však dočkalo zvláštního uznání. Dnes je to jedna z nejoblíbenějších odrůd vína na světě. Obrovská rozloha vinic se nemohla vtěsnat pouze na půdu Francie, odkud víno původně pochází. Desetitisíce hektarů vinic Chardonnay dnes najdeme v USA, Austrálii, Indii, Číně, Jihoafrické republice a v mnoha státech Evropy. Dohromady roste Chardonnay na rozloze 175 tisíc hektarů. (1)
Proces výroby
Není náhoda, že vína z přímořských oblastí jsou dražší než jejich protějšky z vnitrozemí. Zásluhu na tom má mlha. Na vznik hroznů vhodných na výrobu Chardonnay má významný vliv. Tvoří se ze srážkových oblaků, které většinou vznikají na mořských pobřežích. Vysoká srážlivost a vznik vodní páry podněcují k růstu jedny z nejplodnějších vinic. Vinaři si efekt mlhy nemůžou vynachválit. (3)
Chardonnay víno je typické tím, že proces jeho výroby je velmi citlivý a vyžaduje bohaté zkušenosti. Trsy sladkých hroznů v žádném případě nesmí být rozdrceny, pouze odšťavněny. Po dvou fermentacích je výsledný produkt zakonzervován v dubových sudech. První fermentace zanechá budoucí Chardonnay bez výraznější textury se svěží ovocnou chutí. Jablečno-mléčná fermentace, která následuje po první, zaokrouhluje chuť vína a zjemňuje výraznost kyselin. Díky tomu je víno méně kyselé a má jemnější chuť. Také se projevuje máslovou chutí. (3)
Zrání v sudech
Tak jako šéfkuchaři pracují s kořením, partnerem vinařů jsou sudy. Ale není sud jako sud. Vinaři berou rozdíly mezi sudy vážně. Měli byste i vy, pokud vám záleží na tom, jakou chutí bude vaše Chardonnay vynikat. Dubové sudy, které používají američtí vinaři, jsou typické sladkou vanilkovou chutí, tóny kakaa, pepře a kopru. Na druhou stranu francouzské sudy propůjčují Chardonnay jemnou chuť vanilky, opečeného chleba, cedru a koření. V závislosti na tom, v jakém druhu sudu se víno skladuje, získává i svou chuť. (3)
Zrání v obyčejném dubu
Zráním v sudech z obyčejného dubového dřeva získává Chardonnay tmavší odstín. Dřevo mu propůjčuje jemné a přefiltrované chutě, které prohlubují jeho strukturu. (3)
Zrání ve francouzském dubu
Pobyt v sudech z francouzských dubů prodlužuje finish, který po sobě chuť vína zanechává. Rovněž se projeví vůně másla, chleba, vanilky a hřebíčku. (3)
Zrání v americkém dubu
Zrání v sudu vyrobeném z amerického dřeva předává vínu chuť kakaa, vanilky, karamelu a skořice. Rozdíl mezi francouzským a americkým Chardonnay poznáte po první ochutnávce. (3)
Variace
Dnes jsou již mutace vína Chardonnay považovány za samostatné odrůdy. K nejznámějším patří Chardonnay Blanc Musqué s jemnou muškátovou chutí. Velké oblibě u milovníků vína se těší i Chardonnay Rosé a Chardonnay Noir. (1)
Chardonnay Blanc Musqué
Musqué je název používaný Francouzi, který označuje silně aromatickou odrůdu hroznů. Mutace musqué vznikla zmutováním různých odrůd hroznů, proto se i dnes vyskytuje v několika variacích. Silně aromatické, někdy až muškátové tóny jsou v případě Chardonnay vítaným obohacením. (4)
Chardonnay Rosé
Chardonnay Rosé je extrémně vzácná mutace červených hroznů, která se téměř výhradně objevuje v okolí vesnice Chardonnay. Sehnat toto víno není jednoduché. Pokud se vám to však podaří, buďte s jeho servírováním opatrní. Je tak dobré, že si na něm snadno vybudujete závislost. Je velmi oblíbené i pro svou kombinovatelnost s různými druhy potravin. Hodí se k rybám, obzvláště k lososu, také ke kuřecímu masu na houbách či citrónovému rizotu. (5)
Chardonnay Noir
Kombinace Chardonnay s Pinot Noir má své kořeny ve Francii, ale uchytila se také v Itálii a mnoha jiných zemích. Pro výrobu šumivých vín je někdy použit poměr 1:1 obou složek, ale množství je závislé na preferencích vinaře. Vína s tímto charakterem bývají značně proměnlivá. Někdy jsou perlivá, přímo až ostrá, jindy se vyznačují lahodnými tóny toastu a másla. Hrozny využité pro výrobu Chardonnay Noir se sklízí dříve než ty, které se stanou hlavní složkou klasických vín. Chladnější klima těmto specifikům prospívá. Chardonnay do mixu přispívá oříškovým aromatem, Pinot zase přidává tóny ovoce. Chardonnay Noir je ideální na přípitek, ale hodí se také k jídlu. Nejčastěji se kombinuje s ústřicemi, česnekovými topinkami nebo sýrem Camembert. (6)
Stolování
Tiché víno s jemnou ovocnou chutí lze kombinovat s měkkými sýry s bílou plísní, paštikami či smetanovou omáčkou. Krásně doplňuje chuť bílého masa, těstovin, mořských plodů a ryb. Chardonnay je lehké víno, které je jako stvořené k jídlu. (1)
Nejkvalitnější Chardonnay
Vybrat si ze sortimentu stovek vinařů může být problém. Těchto pár vín si získalo pozornost celého světa. Čekají už pouze na tu vaši.
Fog Head Reserve Chardonnay 2013
Kalifornské Chardonnay za svůj název vděčí ranním a večerním mlhám, které vznikají u pobřeží oceánu. Ony a horké slunečné dny jsou důvodem, proč má v sobě toto víno mnoho citrusových tónů. Nechybí ani dotek másla a vanilky. Vychutnejte si ho s bílým a vepřovým masem, nebo s těstovinami. (7)
Sainsbury’s Limoux Chardonnay 2014
Toto vláčné a velmi lahodné víno vyrobil Jean-Claude Mas ve vinařském regionu Limoux. Je plné chutí; meruňka, broskev, vanilka. Díky tomu se hodí k sýrům s bílou plísní. (7)
Marisco The King’s Legacy Chardonnay 2012
Novozélandské Chardonnay z oblasti Marlborough si chválu prostě zaslouží. Citrón, jablko a nektarinky dodávají vínu letní a velmi osvěžující profil. Marisco The King’s Legacy Chardonnay 2012 v sobě nosí krásu novozélandských zelených hor. (7)
DÁRKOVÝ ALKOHOL |
---|
Christophe Camu Chablis 2014
Tento výtvor šestigenerační vinařské rodiny je charakteristický svou aromatickou ovocnou chutí obohacenou o šumivé bublinky. Ideální k jídlu. (7)
The Co-operative Truly Irresistible Chablis 2014
Toto Chardonnay vyhrálo stříbrnou medaili v International Wine Challenge, což o něčem svědčí. Pestrá chuť citrónů, kyselých zelených jablek a křemičitá příchuť jsou ještě lahodnější, když se dozvíte, jak výhodná je jeho cena. Favorita světových gurmánů si můžete dopřát za přibližně 250 Kč. (7)
Drinky
Na světě existují stovky druhů Chardonnay a každý druh se vyznačuje drobnými odlišnostmi. Nejde však o velké rozdíly, proto je možné se při přípravě drinků orientovat podle standardních receptů. Nezáleží na tom, jakou značku Chardonnay bílého vína použijete.
Chardonnay a citrón
Tento nápoj je pro 6 osob a jeho příprava vám zabere méně než 5 minut. Smíchejte 35 cl Chardonnay se stejným množstvím tonicu, přidejte 8 cl Limoncello a dvě velké lžíce citrónového džusu. Na zkrášlení můžete použít pár koleček čerstvého citrónu. (2)
Brunch Chardonnay
Tento koktejl si nejlépe vychutnáte při branči, tedy pozdější snídani. Z uvedených ingrediencí připravíte drink pro 2 osoby. Do 25 cl Chardonnay vína vlijte 16 cl pomerančového džusu a přidejte 25 gramů čerstvých hroznů. Do drinku nakrájejte oloupanou hrušku na tenké plátky (cca ⅓ hrušky na dvě porce). (2)
Ovocno-skořicový drink na podzim
Koktejl pro celou rodinu (vyjma nezletilé osoby). Na jeho výrobu budete potřebovat celou lahev Chardonnay (druh dle vlastního uvážení), více než půl litru vody a ovoce. Nakrájenou nektarinku a hrušku přidejte do velkého džbánu. Zalijte vínem s vodou. Nápoj dochuťte velkou lžící čerstvého zázvoru a čajovou lžičkou skořice. (2)
Stručné shrnutí
Chardonnay je perfektní stolní víno a lze ho kombinovat prakticky s čímkoliv. Hodí se ke světlým omáčkám a drůbežímu masu. Lze ho také použít jako přísadu do různých koktejlů. V České republice je velmi dobře dostupné i v rodinných vinařstvích. Každý si najde to, které mu nejvíce sedne.
Zdroje:
(1) Chardonnay – https://cs.wikipedia.org/wiki/Chardonnay
(2) Chardonnay recipes – https://www.yummly.com/recipes?q=chardonnay%20wine%20drinks&gs=e8cd08
(3) Chardonnay Winemaking Techniques – https://kb.osu.edu/bitstream/handle/1811/56109/OARDC_HCS_0758_Monday_4_Ullom.pdf?sequence=22&isAllowed=y
(4) Musqué – https://en.wikipedia.org/wiki/Musqué
(5) Chardonnay Rosé wine – https://www.wine-searcher.com/grape-865-chardonnay-rose
(6) Chardonnay – Pinot Noir Wine – https://www.wine-searcher.com/grape-1855-chardonnay-pinot-noir
(7) 15 best Chardonnays – https://www.independent.co.uk/extras/indybest/food-drink/best-chardonnay-under-20-australia-chablis-marlborough-sainsburys-waitrose-majestic-wine-a7027506.html
UPOZORNĚNÍ |
---|
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let! |