Becherovka: Vychlazený bylinný likér z karlovarské vody

0

Když se řekne medicína, myslí se tím Becherovka. Stará česká klasika má více než dvě století, ale chutná osvěživě a lahodně. Dejte si organismus ,,dohromady“ s Becherovkou. Nahořklá směs přímo z ledu vás postaví na nohy.

Kde koupit Becherovku?

Becherovka je národním pokladem Čechů a je dostupná za rozumnou cenu. 0,5 l Becherovky vás bude stát kolem 200 Kč. Za 0,7 l tohoto uzdravujícího nápoje zaplatíte méně než 300 Kč. Za 1 l něco přes 300 Kč a za dárkové 3 l balení Becherovky okolo 2000 Kč. Cestou z práce si můžete Becherovku koupit v Tescu, Kauflandu či Lidlu. Na nejvýhodnější cenovou nabídku se podívejte na Heureku. Jelikož Becherovka patří k nejprodávanějšímu alkoholu, bývá na ni často akce.

Historie

Příběh Becherovky se začíná psát v malé lékárně ,,U tří skřivanů“. Jejím vlastníkem byl Josef Vitus Becher. Zabýval se prodejem koření a koloniálního zboží. Jeho osobním koníčkem byla výroba alkoholických nápojů. V roce 1794 si Josef Becher pronajal palírnu a začal se věnovat výrobě likérů. Becher byl dvakrát ženatý. Pět dcer a dva synové svého otce přežili. Dva roky před Josefovo smrtí, v roce 1838, převzal podnik jeho syn Johann Nepomuk Becher. (1)

Karlovy Vary

Klíčové pro vývoj Becherovky bylo přátelství Josefa Bechera s anglickým lékařem Christianem Frobrigem. Christian Frobrig byl osobním lékařem prince Maximiliana Friedricha von Plettenberga. Ten se v Karlových Varech léčil. Osobní lékař usiloval o to, aby se jeho pán co nejdříve uzdravil. S Josefem diskutoval o účincích léčivých bylin. Recept na likér, který mu lékař za odměnu daroval, opatroval Josef Becher jako oko v hlavě. Tříbil ho a zdokonaloval, až začal v roce 1807 prodávat likér s názvem Carlsbader English Bitter.

Stáčecí linka, která se využívá při lahvování Becherovky
Stáčecí linka v továrně Jana Bechera. Zdroj: wikipedia

Měl blahodárné účinky na trávicí trakt a byl určen k léčení žaludečních problémů. Likér ihned sklidil velký úspěch. Do obchůdku ,,U tří skřivanů“ se doslova ,,slétly“ davy zvědavých zákazníků. Do té doby se bylinky a léčivé rostliny prodávaly na váhu a lidé je museli svépomocí připravovat. Carlsbader English Bitter vnesl do tohoto podnikání nevídanou revoluci. Lidé vystáli řady, aby si mohli opatřit ten zázračný nápoj, který léčí tělo i ducha. (1)

Expanze do světa

V roce 1835 se už Becherovka prodávala i za hranicemi své vlasti. Konkrétně ve Vídni a v Mnichově. O tři roky později dorazila i do Paříže. Během první světové války dobyla Becherovka většinu západní Evropy. O expanzi přes Atlantský oceán se pokusila až po zrušení prohibice. Dopadlo to úspěšně. Je překvapivé, že až po úspěchu na americkém trhu se Becherovce podařilo prorazit v Anglii. Od roku 1960 směla Becherovka ročně vyvážet až 100 hektolitrů alkoholu do zahraničí. (1)

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Becherovka byla jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů socialistického Československa.

Nová továrna = Nový začátek

Výrobní hala v obchodě ,,U tří skřivanů“ začínala být pro rostoucí podnik příliš těsná. V roce 1867 přesunul Josefův syn Johann Becher výrobu do nové továrny ve Steinberkách. Někteří členové rodiny Becherů s tímto rozhodnutím nesouhlasili. Argumentovali, že továrna je příliš vzdálená ruchu města. Jak se však ukázalo, mýlili se. Karlovy Vary se staly houfně navštěvovanou destinací. Léčivý likér vyrobený z kvalitní karlovarské vody se stal ikonou karlovarské kultury. Továrna, do které Jan Becher přemístil výrobu, prodělala do roku 1994 pouze pár menších změn. V roce 1994 byla kompletně předělaná. (1)

Historie designu

Na etiketě každé lahve Becherovky najdete podpis Jana Bechera. Je zárukou kvality, exkluzivity a tradice. Právě Jan Becher je považován za zakladatele Becherovky. Třiatřicet let vedl firmu, postavil novou továrnu, staral se o expanzi a dal firmě tři dědice.

Logo Becherovky
Logo Becherovky. Zdroj: becherovka.com

Přestože obchod ,,U tří skřivanů“ patřil jeho otci, pravým rodičem značky Becherovka je Jan Becher. Mimo jiné se zasloužil o to, že má lahev Becherovky svůj charakteristický plochý tvar. Během výstavby továrny požádal svého švagra, aby mu udělal návrh lahve. O pár let později se do firemního designu zapojilo i zelené sklo. (1)

Velení přebírá Gustav Becher

Od roku 1871 převzal na téměř čtyři desetiletí rodinný byznys Gustav Becher. Řídil ho znamenitě, bojoval s konkurencí a rodinný recept si hlídal. Právě během jeho vedení se začaly prodávat legendární porcelánové kalíšky. Ty přetrvaly až dodnes. V roce 1910 prodal Gustav Becher podnikání svým nevlastním bratrům Michaelovi a Rudolfovi. Bratři byli ve firmě pomocnými silami dávno předtím, než se stali vlastníky. Což znamená, že měli znalosti potřebné k vedení silného podniku. Rudolf se zaměřil na export a Michael začal s prodejem cestovní verze lahviček Becherovky. (1)

Hedda Becher

V roce 1917 rozdělil Michael Becher vlastnictví Becherovky mezi svého zetě a syna Alfreda. Právě Alfred továrnu spolu s výrobou zmodernizoval a v Drážďanech zřídil novou pobočku. Alfred později zahynul během druhé světové války a firmu zdědila jeho dcera Hedda. Hedda byla jedinou ženou a zároveň posledním členem rodiny Becherů, který znal originální recept. Dříve než se stihla zhostit svých pravomocí, byla nucena na příkaz komunistického režimu původní, rukou psaný recept zveřejnit. Společnost byla v roce 1945 zestátněna. Hedda se však nevzdala a začala v roce 1949 s výrobou identického likéru v západním Německu. (1)

Ačkoliv původní recept musela Hedda předat české policii, nic se nezměnilo na tom, že ho znala zpaměti. Spolu s dalšími pracovníky ze staré továrny následně vytvořili produkt s názvem ,,Karlsbader Becher“ se žlutomodrými etiketami. V roce 1970 německý výrobce likérů Underberg odkoupil společnost s většinovým podílem.

Během následujících let nenastaly žádné konflikty mezi dvěma společnostmi Becherovky. Češi prodávali komunistickému bloku a německá část Němcům. Jak však konkurence narůstala, německá společnost uzavřela v říjnu 1985 dohodu s českým ministerstvem obchodu. Dohoda zněla, že německá společnost přestane vyrábět Becherovku výměnou za výhradní distribuční práva české Becherovky v Německu, ale s použitím vlastních lahví a ne těch, které používala česká společnost.

V roce 1994 však česká společnost dohodu ukončila, což vedlo k opětovné výrobě Karlsbader Becher. Česká firma je zažalovala za porušení ochranné známky, ale soud v Düsseldorfu objasnil, že Hedda Becher byla jedinou a legální majitelkou společnosti Johann Becher v Německu včetně obchodní značky Karlsbader Becher. Tento konflikt vyřešil až Pernod Ricard, který v roce 1999 odkoupil německou společnost Johann Becher. Následně ji prodal české Becherovce a za dva roky ji odkoupil v celku. (2)

Becherovka spolu s ledem
Becherovka je bylinný likér, jehož recept je přísně tajný

Výroba

Přesný recept na výrobu Becherovky je přísně tajný (znají ho současně pouze dva lidé). Známé je pouze to, že se skládá z více než 20 různých bylin a koření. Pocházejí z okolí Karlových Varů, ale i ze vzdálených kontinentů. Celistvost nápoje zůstává vždy zachována, ale mohou se projevit odchylky v chuti a vůni. Způsobeno je to tím, že každou Becherovku je nutné namíchat od základu. (1)

Digerace

Digerace je proces, při kterém jsou bylinky zality lihem, zahřáty a ponechány vychladnout. Tento druh macerace je nezbytný, aby zůstaly zachovány pozitivní vlastnosti léčivého likéru. (1)

Zrání

Do čerstvě vytvořeného kvasu se přidává cukrový roztok, alkohol, voda a další přísady. Výsledný produkt zraje v kádích po dobu několika týdnů. (1)

Mrazení

Becherovka si zachovává průhlednost. Za to vděčí výrobní fázi zvané ,,mrazení“. Koncentrát, který dozraje po několika týdnech v kádích, je doplněn o poslední přísady. Následně prochází dvojitou filtrací. Finální podobu získává likér po zchlazení. (1)

Stáčení

Becherovku dělí od toho, aby vyrazila na poznávací cestu do světa, poslední překážka. Musí obstát v přísné zkoušce kvality. Při ní se hledí na všechno; vůni, chuť, barvu. Pokud Becherovka zkoušku splní, stočí se do lahví a putuje do obchodních regálů. (1)

Lahev Becherovky Original
Becherovka Original je k dispozici v charakteristických zelených lahvích s výrazným logem

Sortiment

20 bylinek, sto chutí.

Becherovka Original

100% přírodní produkt bez přidaných látek. Léčí a výborně chutná. Tradiční recept napsaný lékařem Christianem Frobrigem. Skládá se z více než 20 tajných bylinek a koření z různých koutů světa. (1)

Becherovka Lemond

Becherovka Lemond je výsledek dlouholetého úsilí a českého umění. Je to likér s příjemnou světle zlatou barvou, citrónovou vůní a velmi osvěžující bylinnou chutí. Moderní lahev zůstává částečně věrná tradičnímu plochému designu. (1)

Becherovka Lemond s příjemnou citrónovou vůní
Becherovka Lemond. Zdroj: Wikipedia

Becherovka Cordial

,,Srdcovka“ všech, kteří milují tekuté zdraví. Od roku 1910 nás těší Becherovka Cordial svou teplou medovou barvou a sladkou chutí. Unikátní kombinace bílého vína a extraktu z lipového květu zašifrovaná do jantarového likéru. V lahvi z hnědého skla působí přímo provokativně. (1)

Becherovka KV14

Typický svou višňovou barvou, KV14 je likérový aperitiv neopakovatelných kvalit. Spojuje v sobě hodnoty klasické Becherovky a červeného vína, přičemž neobsahuje žádné stopy cukru. Má mírně nahořklou chuť a vysoký obsah alkoholu; až 40%. (1)

RADA ODBORNÍKA: Becherovka KV14 se kvůli své hořké chuti perfektně hodí jako aperitiv nebo digestiv k jídlu.

Becherovka Unfiltered

Prémiový bylinný likér s vysokým důrazem na přírodní složení. Nefiltrovaná Becherovka neobsahuje žádná barviva, koncentrační látky ani emulgátory. Obsahuje stopy vinného destilátu, koření, bylin a pomerančového oleje. Lze ji pít samostatně nebo k jídlu. (1)

Becherovka s červeným pomerančem
Becherovka má jemně nahořklou chuť a světle hnědou barvu

Koktejly

Ochutnejte proslulou karlovarskou vodu na ,,rebely“.

Original Beton

Tento drink si na beton zamilujete. Tak, jako tisíce žíznivých lidí po celém světě před vámi. Beton se již od svého vzniku v roce 1967 prakticky nezměnil. Stále je stejně osvěžující, stejně překvapivý a stejně bezchybný. Ideální koktejl do horkého letního dne. Zchladí i ty nejrozpálenější.

Co budete potřebovat?

  • vysokou sklenici
  • 40 ml Becherovky
  • 100 ml toniku

Příprava betonu je velmi jednoduchá. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je již zmíněná vysoká sklenice naplněná ledem. Do ní obě přísady vlijte a promíchejte lžičkou, aby se oba nápoje řádně promíchaly. Jako ozdoba se používá kolečko zahradní okurky. (1)

TIP: Nedejte se zastrašit konkrétností receptu. Příprava koktejlu má být zábava, pusťte proto opratě vaší fantazii. Original Betonu jistě neuškodí citrusové ovoce, bylinky či koření.

Oasis

S tímto drinkem se budete opravdu cítit jako v tropické oáze. Sladký, decentní, jedinečný. I takový je Oasis, který se s tímto jednoduchým postupem naučíte připravovat.

Co budete potřebovat?

  • sklenici na whisky
  • 50-60 ml Becherovky
  • polovinu limetky
  • 1-2 lžičky hnědého třtinového cukru
  • drcený led

Na dno sklenice nasypte jednu nebo dvě lžičky hnědého cukru a podrcený led. Na směs nalijte likér a promíchejte. Výsledný efekt umocníte kousky čerstvé limetky. (1)

Shrnutí

Becherovka je nevyvratitelným důkazem toho, že ,,zlaté český ručičky“ své jméno dostaly právem. Měli bychom být hrdí na to, co se jim podařilo. Jak jsme již poznamenali, Becherovka nejenže léčí, ale výborně se hodí i do moderních koktejlů. Ohromte každého na zahradní párty.

Zdroje:

(1) Becherovka web – https://becherovka.com

(2) Jan Becher – https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Becher

UPOZORNĚNÍ
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let!
5/5 - (1 vote)
PŘEHLED RECENZE
Cena v poměru s kvalitou:
9.7/10
Barva:
7.9/10
Vůně:
9.3/10
Bohatost chuti:
9.5/10
Chuť:
9.4/10
Lahev:
7.8/10

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..