ARARAT: Legendární arménská brandy

0

Ararat je nejznámější značkou brandy v Arménii. Pojmenování dostala po biblické hoře Ararat, která se tyčí nad Jerevanem, hlavním městem Arménie. Ararat brandy je vyrobena z místních bílých hroznů, švestek, meruněk, ořechů a pramenité vody. Ve světě je považována za luxusní nápoj a mimo Arménii si za ni připlatíte.

Kde koupit brandy Ararat?

Koupit brandy značky Ararat by v České republice neměl být žádný problém. V obchodních řetězcích, jako je Tesco či Billa, ji najdete v běžné nabídce. Cena v kamenném obchodě se za 0,7 l pohybuje na úrovni 500 Kč. Pokud byste chtěli koupit Ararat výhodněji, zaměřte se na online obchody s alkoholem. Cena je někde nižší až o 120 Kč, což je už docela slušné. Pokud chcete zjistit, zda je Ararat v akci, zavítejte na Heureku. Porovná vám ceny a vy se budete moci snadněji rozhodnout.

Historie

Jak říkají legendy, historie arménské brandy sahá až do dob, kdy Noe zasadil první révu na svazích Araratu. Podle Bible je to místo, kde Noemova archa našla své útočiště.

První továrna na brandy v Arménii

Výroba arménské brandy, která je známá po celém světě, sahá až do roku 1887. Tehdy Yerevan Brandy Company spatřila světlo světa. Obchodník Nerses Tairyan začal jako první v Jerevanu s francouzskou technologií výroby alkoholu. Inspiroval se svým bratrancem Vasilem Tairovem, zkušeným vědcem a vinařem. Nikdo neznal jedinečné podmínky v údolí Araratu a kvalitu místních hroznů tak dobře jako on.

S finanční podporou přátel zařídili destilérku a prostory tak, aby byly vhodné pro zrání lihovin. Jejich podnik byl technologickým průlomem, což vytvořilo nové možnosti pro obchod s brandy v Arménii. (1)

Trvalo pouze čtvrt století, než arménská brandy získala celosvětové uznání. Avšak kvůli absenci železniční trati na tehdejším území Arménie byl problém s vývozem. Nerses se proto v roce 1899 rozhodl prodat destilérku do rukou firmy NL Shustov and Sons. (3)

Shustov a arménská brandy

Do roku 1914 bylo v Arménii již 15 závodů na brandy. Největší byla továrna, kterou Shustov&Sons odkoupil od Tairyana. Její rozvoj nabíral skutečně vysoké tempo. Majitelé si uvědomili, jak vzácné a vhodné je údolí Araratu pro pěstování hroznů. A tak se podnik shustovské brandy neustále rozšiřoval. Francouzská technologie výroby a francouzské vzdělání manažera byly zjevným důvodem kvality tehdejší arménské brandy. (3)

Po revoluci

Podnik Shustov&Sons byl po revoluci znárodněn vládou první arménské republiky. Společnost byla v roce 1923 připojena k Ararat Wine and Brandy Trust. Součástí byli i další výrobci alkoholu. Nezměněná technologie a kvalitní odrůdy hroznů zajišťovaly úspěch arménské brandy i v sovětských dobách. (3)

Velké úspěchy společnosti byly spojovány se jménem Markar Sedrakyan, vedoucím expertem a mistrem. Jeho výtvory získaly četné množství ocenění na mezinárodních soutěžích. Jeho nejdůležitějším úspěchem byl však vývoj výroby a nová továrna. V roce 1948 nastaly organizační změny. Podnik se rozdělil na dvě samostatné entity. Vznikly tak Yerevan Ararat Brandy Factory a Yerevan Brandy Company. (1)(4)

Yerevan Brandy Company

V roce 1953 se pod vedením Sedrakyana přestěhovala Yerevan Brandy Company do nových prostorů. Nová budova byla zhotovena speciálně pro produkci brandy. Navrhl ji architekt Hovhannes Margaryan. Budova je považována za jeden z nejlepších architektonických počinů sovětské architektury v Jerevanu. Po rozpadu Sovětského svazu arménská vláda prodala podnik za 30 miliónů dolarů. (4)

Továrna na výrobu brandy v Jerevanu
Ararat továrna v Yerevanu. Zdroj: Wikipedia

Koncern Pernod Ricard

V roce 1998 se Yerevan Brandy Company stala součástí celosvětového koncernu Pernod Ricard. Francouzská mezinárodní společnost patří mezi přední světové lídry v distribuci alkoholu. Po celém světě vlastní kromě Araratu širokou škálu dalších značek destilátů.(1)

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Ararat si oblíbil i dřívější premiér Spojeného království Winston Churchill. Říká se, že na Jaltské konferenci mu Stalin nabídl brandy Ararat. Od roku 1945 dostával každoročně jako dárek od Stalina kolem 150 lahví brandy. I 12 let po diktátorově smrti byly balíčky brandy nadále doručovány. Jedna z Churchillových lahví se dokonce v roce 2015 vydražila za neuvěřitelných 80 000 liber.

Proces výroby

Arménská brandy Ararat je vyrobena z bílých hroznů a pramenité vody. Co všechno stojí za celým procesem výroby?

Hrozny

Výroba této brandy začíná důkladnou péčí o vinice v údolí hory Ararat. Arménská réva je zalitá sluncem až 300 dní v roce. Rozmanitost půdy, specifičnost podnebí a kvalitní hrozny stojí za bohatou chutí Araratu. Hrozny jsou z vinic sbírány ručně. Vinaři pracují celé září téměř bez přestávky, aby hrozny neztratily své vlastnosti.

Pro získání šťávy z hroznů jsou použity pneumatické lisy. Navrženy byly pro výrobu drahých šumivých vín, aby nepoškodily semínka ani slupky. Díky jemnému lisování hrozny neztratí svou chuť a vůni. Po lisování je hroznová šťáva připravena k fermentaci. Po ní vznikne nápoj podobný bílému vínu, který je potřebný pro další krok – destilaci. (1)

Alkohol

Přeměna vína na brandy je komplexní proces. Vzniklé víno prochází dvěma fázemi destilace – primární a sekundární, tzv. frakční. Výsledkem destilace je líh, který se destiluje ještě jednou. Po frakční destilaci se líh rozdělí na tři části – hlavu, srdce a ocas. Ararat brandy však zajímá pouze srdce – nejčistší, nejmenší a nejjemnější složka. (1)

Sudy

Po destilaci projde brandy dlouhým procesem zrání v dubových sudech. Zrání je složitý proces, který trvá několik let až desetiletí. Duby, ze kterých se vyrábějí sudy pro Ararat, musí být starší 70 let. Sudy jsou zpracovány ručně, přímo ve fabrice.

dubové sudy s Ararat brandy
Ararat brandy několik let zraje v dubových sudech. Zdroj: filckr.com

Nejmladší Ararat brandy zraje minimálně 3 roky. Nejstarší 50. Tato doba zrání je potřebná k tomu, aby brandy získala požadované aroma, barvu a chuť. Sudy z kavkazského dubu mají výjimečné složení. Díky nim získá Ararat svůj charakter s tóny sušeného ovoce, vanilky a čokolády. (1)

Míchání

Míchání je vyvrcholením procesu výroby brandy. Je to nejkreativnější část celého řetězce. Míchání brandy vyžaduje emocionální a fyzickou rovnováhu. Je to forma umění. Mistr blender pracuje s destiláty různého věku a z různých odrůd hroznů. Důležitou roli v míchání sehrává voda. Do brandy Ararat se přidává pouze pramenitá voda Katnakhpyur.

Namíchaná směs se nechá ještě nějakou dobu odležet v sudech. Chutě se spojí, znásobí a brandy Ararat je na světě. Poslední krok není nic jiného než samotné lahvování. (1)

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Arménské brandy se vyrábí výhradně z arménských hroznů pěstovaných v údolí hory Ararat.

Sortiment

Yerevan Brandy Company nenechává nic náhodě a vytvořila několik druhů Ararat brandy. Představíme si pár nejpopulárnějších.

Ararat 5 Stars

5letý Ararat ,,Five Stars“ patří mezi nejoblíbenější druhy brandy Ararat. Voní výrazně po zralých švestkách, které doplňují tóny broskve a černého rybízu. Ararat Five Stars je vhodným společníkem na slavnostní chvíle či pohodový večer s přáteli.

Ararat brandy spolu s citrónem
Ararat brandy spolu s citrónem. Zdroj: flickr.com

Ararat Apricot

Ararat ,,Meruňka“ má bohaté a intenzivní aroma s jemnou a svěží chutí. Tóny zralého ovoce doplněné o lékořici a vanilku přetrvávají v jemné chuti nápoje. Ararat Apricot má sladký závěr čerstvých meruněk. Zraje 6 let. Nejlépe chutná se štědrou dávkou ledu.

Ararat Otborny

7letá brandy Ararat Otborny je nástupcem první archivní arménské brandy z roku 1902. Ucítíte v ní lehkou vůni čerstvé pomerančové kůry. Aroma nahrazuje chuť karamelu a hořkých mandlí. Tato historická směs potěší nejednoho znalce dobré brandy.

Ararat Akhtamar

O této 10leté brandy se mluví jako o nejemocionálnějším díle ze všech Ararat brandy. Výrazné tóny švestky doplňuje náznak včelího vosku a vlašské ořechy. Tato lahev je vhodná jako dárek pro každého, kdo dokáže ocenit umění.

Ararat Vaspurakan

Vaspurakan je 15letá brandy, která symbolizuje úctu a respekt k řemeslu. Za patnáct let v dubových sudech nasákla vůní dřeva, koření a kávy. Její sladká chuť po sušeném ovoci vás proto možná překvapí.

Ararat Nairi

Ararat Nairi odpočívá v sudech 20 let, až přijde její čas. Její sytá vůně je doplněna o tóny piniových ořechů, medu a jemného pepře. Nairi je symbolem oslavy vítězství. Je proto dokonalým dárkem pro opravdové vítěze.

Ararat Dvin

Dvin je jednou z exkluzivních kolekcí Ararat brandy. Traduje se, že právě Dvin byla brandy, která tak zachutnala Churchillovi. Díky delšímu zrání v dubových sudech je nasáklá klasickou kouřovou vůní s nádechem hřebíčku. V její chuti objevíte i sladké lískové ořechy. Jako jediná Ararat brandy nemá obsah alkoholu 40%, ale 50%.

Ararat 30 Erebuni

Vzácná třicetiletá brandy oplývá nádhernou vůní a sametovou chutí. Sušené ovoce s praženými lískovými ořechy je zakončeno trpkou dubovou kůrou s meruňkami a švestkami. Je dokonalou směsí více než třiceti vzácných a archivních destilátů. Díky nim má krásnou jantarovou barvu s náznakem mahagonu.

Ararat 50 Erebuni

Padesátiletá brandy je skutečným mistrovským dílem. Je tichým svědectvím skutečné oddanosti výrobců brandy. Je hluboká, intenzivní a komplexní. Příjemná sladká chuť a jemnost zestárlého dubového dřeva vás okouzlí.

Další druhy Ararat brandy

  • Ararat Yerevan
  • Ararat Armenia
  • Ararat Single Cask
  • Ararat Aznavour
  • Ararat Ani 6
  • Ararat 3 Stars (1)
sklenice Ararat brandy
Z brandy Ararat si můžete připravit několik různých drinků. Zdroj: wikipedia

Drinky

Možná byste si to nemysleli, ale brandy je skutečně vhodná ingredience na míchané drinky.

Melon Santini

Připravte si léto do sklenice kdykoliv během roku. Osvěžující koktejl s příchutí melounu a meruněk vám to umožní.

Co budete potřebovat?

  • 50 ml Ararat
  • 20 ml meruňkového sirupu
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 20 ml melounového pyré
  • led

Nejprve si připravte melounové pyré z čerstvého žlutého melounu. Následně vložte všechny ingredience do šejkru a pořádně promíchejte. Směs nalijte do sklenice s ledem a podávejte. Drink můžete ozdobit kousky melounu, které dáte navrch. (1)

Arabeska

Jelikož brandy zraje v dubových sudech, má příjemnou oříškovou příchuť. Se sušeným ovocem a ořechy proto tvoří skvělou kombinaci. Vyzkoušejte tento neobvyklý koktejl, který zvýrazňuje klasické tóny brandy.

Co budete potřebovat?

  • 40 ml Ararat
  • 150 ml ořechového mléka (např. mandlového)
  • 20 ml datlového sirupu

V hrnku si zahřejte všechny ingredience. Dbejte však na to, aby směs nepřišla do varu. Drink podávejte ve sklenici, která je vhodná na teplé nápoje. Koktejl můžete posypat mletými oříšky.

White Mountain

Tato originální kombinace brandy a krémové sladké zmrzliny dokonale doplní večer ve společnosti přátel. Na přípravu tohoto drinku vám stačí pouze dvě ingredience. Jak se říká, někdy je méně více.

Co budete potřebovat?

  • 40 ml Ararat
  • zmrzlinu podle chuti

Do koktejlové sklenice nalijte brandy. Navrch položte kopeček zmrzliny a podávejte. Nezapomeňte však na lžičku! (1)

Shrnutí

Brandy je rozhodně jiná než gin, rum či vodka. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a „exotického“, arménská brandy Ararat může být tím správným krokem. Na výběr máte velké množství druhů a ještě větší množství receptů na drinky. To zní jako dokonalá kombinace pro zajímavý večer s přáteli.

Zdroje

(1) Ararat Brandy – araratbrandy.com

(2) Ararat (brandy) – wikipedia.org/wiki/Ararat_(brandy)

(3) Ararat koňak – http://ru.wikipedia.org/wiki/Армянский_коньяк

(4) Yerevan Brandy Company – http://en.wikipedia.org/wiki/Yerevan_Brandy_Company

UPOZORNĚNÍ
Povaha tohoto článku je striktně informativní. V žádném případě nenabádá čtenáře k užívání alkoholu. Neručíme za neblahé důsledky, které by mohly z jeho nekontrolované konzumace vyplynout. Recepty na míchané alkoholické nápoje uvedené v článku nenabádají čtenáře k jejich výrobě či konzumaci. Obsah článku je určen pro návštěvníky webu, kteří mají více než 18 let!
5/5 - (1 vote)
PŘEHLED RECENZE
Cena v poměru s kvalitou:
8/10
Barva:
10/10
Vůně:
8,5/10
Bohatost chuti:
9/10
Chuť:
8/10
Lahev:
9/10

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..